трябва да си взема и маркуч за помпата дето ще се потапя
освен диаметъра друго да гледам ли?
да няма различни видове маркучи
спрях се на vp300 elpumps
видях че е същата като една руска водолей
кутията на която беше останала
мисля че за начало ще свърши работа
видях е в метрото че от 90 е станала 108 лв
въжето колко трябва да е дебело ?
пише че тежи към 5 кг
мисля за 8мм да взема
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
LazarGanev
- "Велик майстор"
130 мнения в "Моля помогнете -водна помпа"
djinko
- напреднал
Здравейте всички.
Извинявам се за голямото забавяне но от много време не бях преглеждал темата за нови мнения. И така за темата " ПОМПИ " готов съм да споделя опита който успях да натрупам през тези няколко месеца четене , ровене из форуми и търсачки.Първо искам да кажа , че за себе си успях да реша проблема с избора на марка помпа . От няколко месеца работи безотказно и без никакви проблеми .Искам да благодаря на " emil_v r " и " LazarGanev " , че ме спряха да не се изръся сумати пари за помпа за която нямаше да съм сигурен дали ще ми върши работа .Реших първо да взема нещо евтино и да пробвам с него , като в същото време исках и да е българско от гледна точка на сервиз и обслужване , а и на фона на всичко китайско това ми се струваше най удачно . Имайки в предвид характеристиките които ме интересуваха (дебит , дълбочина на засмукване , максимален напор , цена , и най вече да е с долно засмукване ) се спрях на помпа с марка Балканска звезда -Троян . Това са и характеристиките -Помпа потопяема - вибрационна ЕВП-250. Дълбочина на засмукване 20-40 m, дебит 750 l/h, възможна работа в сондажни тръби над 100 mm . Не съм рекламно лице но я препоръчвам на всички , работи пефектно и без проблеми , а и цената не е без значение . До тук с готовите неща , от тук нататък започват подобренията (типично по български) които съм и направил . На първо време монтирах поплавък с който да избегна постоянното " следене " срещу работа на сух ход , също така , монтирах предпазител който да предотврати евентуалното изгаряне на самата помпа от претоварване или др.причина . Тъй като ми се струваше , че диаметъра на засмукващите отвори е твърде голям и има възможност да попаднат в помпата частици , монтирах трислоен филтър от мрежа , като първия слой (най вътрешния ) е най фин , а всеки следващ е съответно с по голям диаметър на отворите на мрежата .Гарантирано , че през филтъра по този начин не преминават и най финните песъчинки .Крайния резултат е наистина задоволителен , помпата си работи с дни без никой да я следи . Работния и режим е -пет минути работи , - тридесет минути почива . Поне мен този режим на работа напълно ме устройва . Самото монтиране и демонтиране (отново заради мургавите братя) в кладенеца на цялата система , не ми отнема повече от три четири минути. Може би най пипкавата работа по тези "рационализации" беше нагаждането на поплавъка в кой точно момент да изключи и в кой да включи , но с повечко проби и грешки всичко си идва на мястото .Ако някой прояви интерес мога да опитам да кача снимки .
Дано съм бил полезен .
http://balkanska-zvezda.hit.bg/
Извинявам се за голямото забавяне но от много време не бях преглеждал темата за нови мнения. И така за темата " ПОМПИ " готов съм да споделя опита който успях да натрупам през тези няколко месеца четене , ровене из форуми и търсачки.Първо искам да кажа , че за себе си успях да реша проблема с избора на марка помпа . От няколко месеца работи безотказно и без никакви проблеми .Искам да благодаря на " emil_v r " и " LazarGanev " , че ме спряха да не се изръся сумати пари за помпа за която нямаше да съм сигурен дали ще ми върши работа .Реших първо да взема нещо евтино и да пробвам с него , като в същото време исках и да е българско от гледна точка на сервиз и обслужване , а и на фона на всичко китайско това ми се струваше най удачно . Имайки в предвид характеристиките които ме интересуваха (дебит , дълбочина на засмукване , максимален напор , цена , и най вече да е с долно засмукване ) се спрях на помпа с марка Балканска звезда -Троян . Това са и характеристиките -Помпа потопяема - вибрационна ЕВП-250. Дълбочина на засмукване 20-40 m, дебит 750 l/h, възможна работа в сондажни тръби над 100 mm . Не съм рекламно лице но я препоръчвам на всички , работи пефектно и без проблеми , а и цената не е без значение . До тук с готовите неща , от тук нататък започват подобренията (типично по български) които съм и направил . На първо време монтирах поплавък с който да избегна постоянното " следене " срещу работа на сух ход , също така , монтирах предпазител който да предотврати евентуалното изгаряне на самата помпа от претоварване или др.причина . Тъй като ми се струваше , че диаметъра на засмукващите отвори е твърде голям и има възможност да попаднат в помпата частици , монтирах трислоен филтър от мрежа , като първия слой (най вътрешния ) е най фин , а всеки следващ е съответно с по голям диаметър на отворите на мрежата .Гарантирано , че през филтъра по този начин не преминават и най финните песъчинки .Крайния резултат е наистина задоволителен , помпата си работи с дни без никой да я следи . Работния и режим е -пет минути работи , - тридесет минути почива . Поне мен този режим на работа напълно ме устройва . Самото монтиране и демонтиране (отново заради мургавите братя) в кладенеца на цялата система , не ми отнема повече от три четири минути. Може би най пипкавата работа по тези "рационализации" беше нагаждането на поплавъка в кой точно момент да изключи и в кой да включи , но с повечко проби и грешки всичко си идва на мястото .Ако някой прояви интерес мога да опитам да кача снимки .
Дано съм бил полезен .

http://balkanska-zvezda.hit.bg/
wiwawi
- напреднал
Здравейте,малко късно се включвам в темата но искам да попитам колегата djinko:
До тук с готовите неща , от тук нататък започват подобренията (типично по български) които съм и направил . На първо време монтирах поплавък с който да избегна постоянното " следене " срещу работа на сух ход , също така , монтирах предпазител който да предотврати евентуалното изгаряне на самата помпа от претоварване или др.причина
Та въпросът ми е ако е възможно колегата да сподели за направата си на поплавъка ще ми бъде много полезен та на ли е ф. Направи си сам
за което предварително благодаря.
До тук с готовите неща , от тук нататък започват подобренията (типично по български) които съм и направил . На първо време монтирах поплавък с който да избегна постоянното " следене " срещу работа на сух ход , също така , монтирах предпазител който да предотврати евентуалното изгаряне на самата помпа от претоварване или др.причина
Та въпросът ми е ако е възможно колегата да сподели за направата си на поплавъка ще ми бъде много полезен та на ли е ф. Направи си сам
djinko
- напреднал
Колега wiwawi , съжалявам ако съм бил погрешно разбран относно поплавъка , поплавъка е купуван а не правен , в поста си пиша , че съм монтирал поплавък , а не направил.
Дано пък аз правилно съм ви разбрал
Уточнете кое ви интересува - самото свързване на поплавъка към помпата ли. А що се отнася до направата на поплавък за помпа не мога да бъда полезен.
Колега wiwawi , съжалявам ако съм бил погрешно разбран относно поплавъка , поплавъка е купуван а не правен , в поста си пиша , че съм монтирал поплавък , а не направил.
Дано пък аз правилно съм ви разбрал

Уточнете кое ви интересува - самото свързване на поплавъка към помпата ли. А що се отнася до направата на поплавък за помпа не мога да бъда полезен.
wiwawi
- напреднал
Да извинявам се явно не съм чел между редовете.
Та интересуваме монтирането на поплавъка какъв е и от къде мога да се снабдя?И начина на монтиране ако можеш да се посплатиш със снимки ок.
моят сондаж е 30м. на ф160 но през лятото се изчерпва и тогава помпата остава на сухо което е голяма опасност да изгори.Помпата ми е потапяща от Руските Ручок 6 или нещо такова с 65м воден стълб взел съм я от Д-градския пазар за 60лв.
Та интересуваме монтирането на поплавъка какъв е и от къде мога да се снабдя?И начина на монтиране ако можеш да се посплатиш със снимки ок.
моят сондаж е 30м. на ф160 но през лятото се изчерпва и тогава помпата остава на сухо което е голяма опасност да изгори.Помпата ми е потапяща от Руските Ручок 6 или нещо такова с 65м воден стълб взел съм я от Д-градския пазар за 60лв.
djinko
- напреднал
wiwawi написа:Да извинявам се явно не съм чел между редовете.
Здравейте , забавих се малко , че трябваше да снимам помпата

И така поплавъка съм го купувал и аз от Бриколажа както каза колегата wiwawi мисля че беше някъде около 40лева , италиански .Поплавъци съм виждал и в магазините на ФИЛБО , а и в повечето магазини за помпи се предлагат. За самото свързване на поплавъка към помпата мисля , че всеки що годе малко технически грамотен човек ще се справи , но ако не си уверен в себеси по добре дай на майстор - с тока във вода особено , шега не бива. Стандартно повечето поплавъци които съм виждал се продават , с дължина на кабела 5м. в моя случай водния стълб на кладенеца е между 50 и 80см. а самият кладенец е дълбок 8м. тоест налагаше се да удължа кабела на поплавъка с някъде около 3-4м. Имайки предвид нивото на водния стълб (50см.) и дължината на кабела на поплавъка 5м.(от дъното някъде на 4-4.20м.)мястото на удължаване на кабела на поплавъка ,при всички случаи щеще да е извън водата предотвратявайки по този начин от намокряне и евентуално късо съединение.То май доста заплетено стана но дано ме разбираш.

Ето и малко снимки.
Прикачен файл
snimki 001.jpg (39.55 KиБ) Видяна 16303 пъти
Прикачен файл
ПОМПАТА С ПОПЛАВЪКА В СГЛОБЕН ВИД
snimki 002.JPG (39.53 KиБ) Видяна 16303 пъти
Прикачен файл
ПЪРВИ ФИЛТЪР
snimki 003.jpg (168.19 KиБ) Видяна 16303 пъти
Прикачен файл
snimki 004.jpg (54.25 KиБ) Видяна 16303 пъти
Прикачен файл
snimki 005.jpg (59.47 KиБ) Видяна 16303 пъти
djinko
- напреднал
ПРОДЪЛЖЕНИЕ
Прикачен файл
ВТОРИ ФИЛТЪР
snimki 006.jpg (71.66 KиБ) Видяна 16295 пъти
Прикачен файл
snimki 007.jpg (62.41 KиБ) Видяна 16295 пъти
Прикачен файл
ТРЕТИ ФИЛТЪР
snimki 009.jpg (63.02 KиБ) Видяна 16295 пъти
Прикачен файл
snimki 010.jpg (49.21 KиБ) Видяна 16295 пъти
Прикачен файл
ТРИТЕ ФИЛТЪРА
snimki 012.jpg (118.56 KиБ) Видяна 16295 пъти
djinko
- напреднал
СЛЕДВАЩИТЕ
Прикачен файл
ТРИТЕ ФИЛТЪРА ЕДИН В ДРУГ
snimki 013.JPG (30.35 KиБ) Видяна 16290 пъти
Прикачен файл
КАРАБИНА ЗА ЗАКРЕПВАНЕ
snimki 014.JPG (32.55 KиБ) Видяна 16290 пъти
Прикачен файл
ПОМПАТА БЕЗ ФИЛТЪР
snimki 015.JPG (32.97 KиБ) Видяна 16290 пъти
Прикачен файл
СВЪРЗВАНЕ НА ПОПЛАВЪКА КЪМ ПОМПАТА
untitled.JPG (13.35 KиБ) Видяна 16290 пъти
Тема "Моля помогнете -водна помпа" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература