• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 12
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Каналски - специалист
Synthy написа:
....
Synthy , предполагам че от написаното от мен става ясно, че аз лично не мога лесно и наум да си представя и направя сметка как ще работи системата и нужните обеми и параметри. За мен нещата са много "на кантар" и "на ръба". На първо четене, обема на Хидрофорният Съд трябва да е голям ! Заради малката разлика в наляганията, регулиращият обем ще скочи драстично. Говоря за съд с обем 1m³ и нагоре ... Пак да повторя, за мен нещата са доста сложни за прецизиране, както и е нужно използването на по-прецизна и добра арматура. За съжаление още не съм прочел подробно и вникнал в написаното по-горе от Тани. Причината в миналото да не се ползват такъв начин или да се мисли за него, е че Хидрофорите и поддръжката са били скъпи за малкият ефект в този случай от ползването им , а може да се окаже и Нереалистично !
P.S.
Причината аз да се замисля за ПредХидрофор е свързана с Помпено-Хирофорна система. При старт на помпите, се получава пик за водното количество и в довеждащият/смукателният водопровод за кратко време може/и се получат Неприятни хидравлични данни ...
k_georgiev1956 - специалист
ЧНГ! За много години, да сте живи и здрави!

От две години ползвам хидрофорна система за нуждите на 4 души в къща. От сондажа с циркулационна помпа докарвам вода до междинен съд от 300 л. От него с хидрофор се захранва системата с вода под налягане. В междинния съд има ниворегулатор, който включва и изключва помпата в сондажа.
За 24 часа отиват около 700-800 л. (три пълнения на междинния съд).
Доскоро нямах проблеми, но напоследък забелязах, че хидрофорът се включва много често и почти веднага след отваряне на някой кран. Предполагам, че проблема е в "плондира", но нямам идея какво точно му се е случило? Моля за споделен опит, за да мога сам да си го поравя.

Предварително благодаря!
Тани - модератор
Провери му налягането. Най-вероятно е изтървал въздух. Помпи се от накрайник с вентил като на автомобилна гума.
Каналски - специалист
k_georgiev1956 написа:
...
Да допълня, според мен трябва като го помпиш да отчиташ при кое положение е спрямо включване/изключване на помпата. Важно е да се знае до какво налягане да напомпиш въздуха (аз не мога да ти кажа колко) в съответното положение/състояние. Помпи се като Автомобилна/Велосипедна гума и се мери с такъв манометър ...
k_georgiev1956 - специалист
Много благодаря за съветите.

Да се надяваме, че не се е скъсал. А има ли такава възможност?

Поздрави!
Тани - модератор
От скромния ми опит - засега всички бяха изпуснали налягането , но винаги има вариант да е спукана мембраната. Това ще го установиш като отвориш вентила - натисни "игличката" с нещо. Ако от там излезе вода , а не въздух , значи мембраната е спукана !
Synthy - специалист
Аз имам развитие по моят проблем с водата (който между другото силно се влоши след поредният теч в селото). Накупих.. всичко, освен тръби и фитинги. В събота ще се монтира (надявам се само събота). Помпата е WILO HWJ203, взех филтър за водата преди бидона (750л. на виталбокс) 60 микрона, с механичен поплавък ще се пълни, 2 възвратни клапана за да се "балансира хидравлично" системата и защита за помпата от работа на сухо (някакъв червен поплавък). Остана да си прибера резервоара в къщи, да купя тръби и фитинги и започвам да работя с лепачката. Дано в събота вечерта да мога да се изкъпя като бял човек, без да се ощавя 3 пъти и да ме полее студена вода още толкова пъти. Стискайте палци :)

edit: Сега се сетих да попитам нещо: на резервоара от долу муфата към помпата е 3/4 цола, а на самата помпа входа и е 1". Мога ли с преходник да го направя, или трябва да сменя муфата? Аз си мисля да го направя с някакъв фитинг, не искам да махам заводската муфа.
Каналски - специалист
Synthy написа:
edit: Сега се сетих да попитам нещо: на резервоара от долу муфата към помпата е 3/4 цола....
Според мен, ако ти изглежда добре направена заводската муфа не я сменяй, няма голяма разлика между ¾ и 1. След ¾ веднага сложи намалител към 1" (или по-голям) и монтирай смукателят.
Успех , дано стане за един ден ... ама е оптимистично за "Направи си Сам" !
Synthy - специалист
Аз съм оптимист :-D
Ще покажа после снимки какво е станало :)
Synthy - специалист
Да доложа какво се с лучи вчера: след 8 часа работа с помощник бащата, всичко бе сглобено, запоено, монтирано и т.н. Пускам аз да се пълни бидона, и като се понапълни, с треперещи ръце пускам и помпатаа. И хлъц.. забравил съм да я обезвъздуша. Обезвъздушавам, и пак пускам. Вдига си тя налягане 5 бара, изключва, после пал вкл. и т.н. Жената се радва че има вода вече, аз също се радвам че има вода. Обаче какво да видя: от меката връзка между помпата и мембранният съд тече, което ако трябва да съм честен го очаквах (мека връзка, кво да говорим повече...). Обаче нещо друго ме притесни доста сериозно: спират се всички консуматори, и аз очаквам помпата да вдигне налягане и да спре. Тя обаче спря за малко и пак се включи. Какво се случва: като спре помпата, връща налягането към бидона(!!). Това нормално ли е? Не трябва ли да има възвратен клапан между помпата и бидона, и конкретно ВЪТРЕ в помпата? Ако би трябвало - помпата е дефектна. Ако не би трябвало - значи слагам. Вие какво мислите?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 12

Тема "Въпрос за хидрофор!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: