• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
gogo7777 - майстор
чет апр 10, 2025 11:44 pmhidrazin написа:
Мен ми беше по-интересно за к'ъв чеп не мое да се използва повторно "бърза връзка" ? :? :shock:
Това не е "бърза връзка". Развий онова зеленото и веднага ще ти светне. Там има един пластмасов О-пръстен, който притиска фитинга към тръбата(или обратното беше) посредством конусната "гайка". Като се разхлабва и затяга тръбата се деформира по различен начин. Тръбата не е маркуч. :wink:

П.п......на тоя дето си показал може да се навие цял или половин холендър и да се продължи нататък. Там можеш да развиваш и навиваш, колкото си искаш. Но "зеленото" веднъж затегнато не се пипа.

:partyman:
MamaMy - майстор
Нещо не си много в час Гога :? . По принцип всички връзки на полиетиленовите тръби са си с такива фитинги инямат проблем с уплътняването. Назъбения конус захапва тръбата и я държи докато резбата я прибира навътре във фитинга, но не това я уплътнява. Отдолу под конуса има една втулка, а под нея има гумен пръстен. Конуса натиска втулката, а тя от своя страна разплесква пръстена и така уплътнява цялата връзка. Ако гумения пръстен замине, слага се нов и продължаваш да си ползваш фитинга. Нещо не си разбрал това което си чел.

ПП С такива фитинги брах ядове като се опитах да ги ползвам за смукател. Понеже полиетиленовата тръба е сравнително мека, при използването под вакуум тя се смачква леко и засмуква въздух покрай гуменото уплътнение. Това може да се преодолее като в края на тръбата се натика подходяща твърда втулка. Докато открия причината обаче доста се бях шашнал. Втулки направихме от тръба пекс-ал-пех. тя е по-твърда и не се деформира толкова лесно от вакуума.
kozl - майстор
Мисля, че Гогата е ззапознат с фитингите, но пак е съкратил от часа по преразказа :-D

Прикачен файл:
РР фитинг за РЕ тръба.jpg
РР фитинг за РЕ тръба.jpg (21.77 KиБ) Видяна 1023 пъти

Полипропиленови фитинги за полиетиленови тръби.
Това бялото е отвън конус, отвътре набраздено като законтрящи окръжности.
Така набразденото по вътрешната страна се впива в по-мекия полиетилен на тръбата и тръбата се фиксира към фитинга против измъкване.
Дали такава сглобка може да се ползва многократно :?
Аз съм ползвал като разглобяване и сглобяване и проблеми нямаше.
Предположение е, че при многократна употреба в-у нови тръби, на законтрящата конусовидна част може да и се притъпят "зъбките" и да не може да законтри.
Уплътняващият пръстен колко пъти може да издържи монтаж/демонтаж :? За него по-критично е възрастта му - така си мисля. С нови фасонни части проблеми не съм имал с демонтаж/монтаж.
Тези зъби не държат много здраво, желателно е тръбите да са укрепени и допълнително срещу измъкване от вънщни натоварвания. По принцип РЕ тръбите се ползват най-често закопани и земния материал ги фиксира да не се разместват.
На някаква авария с РЕ Ф90 спуканото парче беше заменено с ново парче + 2 броя муфи. Един падна в изкопа в-у тръбата, едната муфа изтърва, а "фонтана го отнесе". :shock:

Предложение по снимката с месингови фитинги:

Изображение

След водомера там където има муфа и нипел, на тяхно място се монтира филтър. След филтъра нипел +тройник. В същата линия - нипел, след него ОК (обратен клапан) с посока от водомера към червения кран, след ОК нипел, след нипела червения кран, след него РР фитинг като този, който е след сферичния кран (с мъжка резба).
Бих предложил и нови РР фитинги - като този при сферичния кран.
Тази тръба, която се включва в средата на тройника, трябва ли да се източва? Ако да ще трябва и тан изпускател.
MamaMy - майстор
Мисля, че ако са промени по този начин възела, ще има място за всичко:
gogo7777 - майстор
пет апр 11, 2025 2:33 pmMamaMy написа:
Нещо не си много в час Гога :? . По принцип всички връзки на полиетиленовите тръби са си с такива фитинги инямат проблем с уплътняването. Назъбения конус захапва тръбата и я държи докато резбата я прибира навътре във фитинга, но не това я уплътнява. Отдолу под конуса има една втулка, а под нея има гумен пръстен. Конуса натиска втулката, а тя от своя страна разплесква пръстена и така уплътнява цялата връзка. Ако гумения пръстен замине, слага се нов и продължаваш да си ползваш фитинга. Нещо не си разбрал това което си чел.

ПП С такива фитинги брах ядове като се опитах да ги ползвам за смукател. Понеже полиетиленовата тръба е сравнително мека, при използването под вакуум тя се смачква леко и засмуква въздух покрай гуменото уплътнение. Това може да се преодолее като в края на тръбата се натика подходяща твърда втулка. Докато открия причината обаче доста се бях шашнал. Втулки направихме от тръба пекс-ал-пех. тя е по-твърда и не се деформира толкова лесно от вакуума.
Мама, вземи една такава връзка и я разглоби. Никакви гуми няма там. Показаното от Козлин е муфа, а не това, което имаме в шахтата. :wink:
gogo7777 - майстор
пет апр 11, 2025 2:48 pmkozl написа:

Дали такава сглобка може да се ползва многократно :?
Категорично НЕ :)
aleksnp - специалист
И в двете полиетиленови съединения в шахтата има о-пръстен. От няколко години ползвам полиетиленови фитинги с о-пръстени за капково. Пролет ги свързвам, зиме ги прибирам. Не съм имал прокапване досега. Стават за многократна употреба.
MamaMy - майстор
пет апр 11, 2025 3:17 pmgogo7777 написа:
Мама, вземи една такава връзка и я разглоби. Никакви гуми няма там. Показаното от Козлин е муфа, а не това, което имаме в шахтата. :wink:
Гога, не си го доразглобил фитинга. Когато е нов и не е ползван, втулката е натикана до край и ако не знаеш, че я има, лесно ще я пропуснеш. Разглоби го ти и гледай внимателно. Вземи парче тръба и я натикай без гайката във фитинга. при ваденето ще излезе и втулката и уплътнението.
gogo7777 - майстор
Направо напускам темата, явно сте в час.
Алекс, разглобявай там и действай :lol: Как ще разглобиш да ти кажат "професорите", аз нямам идея. :-D
пет апр 11, 2025 3:54 pmgogo7777 написа:
Направо напускам темата, явно сте в час.
Алекс, разглобявай там и действай :lol: Как ще разглобиш да ти кажат "професорите", аз нямам идея. :-D
Ееееее, разгеле!!!!

Especially for Gogata!
https://photos.app.goo.gl/ATq9seu7HptBYYyi6
Благодаря за терапията, Гошкеееее, хахаааа!
https://photos.app.goo.gl/4AnpB5wDkbYLwPGq7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Добавяне на възвратен клапан" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: