• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
baretata_7_62 - специалист
Момчета, най накрая и дългоочакваният момнет настипи. Днес въразах проточното бойлерче в кухнята към топлия кран. Е човек, това 3 киловатово бойлерче все едно се прероди, все едно едва сега започва да живее след 5 дълги и мъчителни години, стоейки като картина над мивката! :) Топла, гореща, вряла, кипяща дори, водата не спира да тече :) Единственото коете, не че ме притеснява, а съм малко мнителен, е до колко градуса на входящата вода е удачно да му се подава и при каква температура вече ще му е малко в повече. Като средно, при нормален дебите, капацитета или делтата или както се казва, му е 20 градуса. При подаване на 50-60 градуса, темепературата вътре в бойлерчето, в онува малко пластамасово резервоарче с размерите на един нормален буркан, отива 70-80 градуса. Имате ли някакви идеи или препоръки, до колко да го натоварвам или някакви индикаци по койото да разбирам, че вече е достигнало максимума на възможностите си. До този момент съм го пробвал с входяща 45гр. и изходяща е около 65-70гр. И работи доста спокойно, не шуми не пука не ръмжи. Имам някаква идея относно дебита, аз си мисля, че дори и да е по висока температурата, поради по големия дебит, водата почти няма време да се застоява покрай нагревателя за да прегрява!? Незнам дали това е така, а и дори да е така пак остава проблема това малко и лимбаво резевуарче как ще се чувства при тези високи температури, добре ли му понасят тези температурни разширения и прочие? Бих се радвал някой да сподели гледната си точка, благодаря за разбирането :)
Каналски - специалист
baretata_7_62 написа:
... Бих се радвал някой да сподели гледната си точка, благодаря за разбирането :)
Радвам се , че си доволен. Според мен в "проточният бойлер" , единствено може да разчиташ на вложените в него Терморегулатори и Защити! Примерно , ако пуснеш на входа 70°C може изобщо да не включи. Колко е натоварена конструкцията с датчици, предпазители, релета , изключватели, индикатори ... просто си зависи от Продукта.
Единственото нещо което се сещам в момента, което регулира Дебита спрямо Температурата е Термостатичен Смесител, ама схемата ще стане "Дявол на магаре" ... Остава си опасността от попарване !
Ясно, абе то не че ще се ползва при наличието на топла вода от обемния, ще се ползва в повечето случай когато в обмния е останала хладка. Но просто се замислих че хипотетично може да се ползва и на по високи темератури. Отделен е въпроса, че термостата на обемния е настроен на 50-55гр. така че предварително е ограничена входящата вода в определн интервал но все пак не е напълно премахната възможността от аварий. Та за това попитах, дали някой има повече наблюдения по този въпрос или теории :)
Светлинис - специалист
Каната с вграден нагревател е пластмасова и издържа кипяща вода ... е само докато изключи термостатът, ама издържа. Мисля, че казанчето на проточния малък бойлер е направено от същия материал като вътрешния слой на тръбите с алуминиева вложка - до 120 градуса С. И те поздравявам с новия живот на проточното бойлерче.
Мерси мерси, един вид да не се притеснявам от прегряване на водата в проточния и от евентуални аварии?
Общо взето, го натисках до 65 градуса на входа и 85 градуса на изхода при максимален дебит :) за да може да не напрягам нагревателя. В крайна сметка като отворих да разглеждам, за защити и термостати, намерих термо защита една малка, квадратна и синя, на която пише 96 градуса целзи. Което ме наведе на мисълта, че е това което търся. Не съм я пробвал дали сръботва, щото ми е малко колебливо, като го слушам бойлерчето какви звуци издава при 70-80 градуса :) Но поне вече съм спокоен, че някаде там, скрита, мълчалива и непритенциозна, седи защитата и кротко пази 96тиа градус :)
Имам нов въпрос, искам да попитам дали има опция да се сложи на проточния бойлер термостат, при условие че фабрично няма такъв. И втория въпрос, ако не може, би ли могло термозащитата да се смени със друга, на която температурата на сръботване е по ниска?
Светлинис - специалист
Без да сменяш тази защитата, ако искаш можеш да добавиш терморегулатор, който да прекъсва захранването на проточния при температура на входящата вода по-висока от примерно 50 градуса. А сега защитата сработва ли?
Ами до сега не е, стигал съм до 85 градуса и не е изключвала, не ми се иска да го натискам на макс, за да не фалира нещо :) А този терморегулатор може ли да изключва при 40градуса, защото 50 са ми много, при максимален дебит, бойлера добавя 18-20 градуса, а при среден 25.
Светлинис - специалист
Може, дай да видим къде да го сложим вътре в бойлерчето
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Проточен бойлер след обикновен?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: