• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
tzetzo160 - специалист
Чаро, направо ме уплаши човек, ужас. В крайна сметка се обърках, как е най-добре да подходя с тръбите.
Нено, предполагам че такъв е принципа и устройството на този тип ръчни помпи. Тази която е в Ташев, предполагам е китаец, незнам дали уплътненията й съвпадат с тези на по-старите български и дали да не търся някоя настаро.. Горе долу вече си представям как трябва да се изпълни монтажа на помпата, но ми се ще да не е нищо масивно, защото искам в последствие да изградя шахта за ел. помпата. Идеята ми е да монтирам ръчната само докато прочистя сондажа, по възможност без да правя фундамент, но не знам дали ще стане...
Neno Er - специалист
Моята я бях монтирал върху фланеца от ламарина и четири крака от телевизор. Едно време имаше такива които се монтираха директно от долу на телевизора.
Все пак отчитай, че като навлезе пясък по край уплътнението на буталото съпротивлението при помпене се увеличава. Не може да е поставена помпата върху две тухли четворки на пример. :lol:
Чаро - Акълия
Принципно не ти трябва връзка ел. помпа - кърцалка. Няма смисъл при теб. При набита тръба е единствен вариант- ще кача импровизирана схема.
Вземи си смукателен маркуч или ППР тръби. Направи смукателната с по-голям диаметър от напорната. Сложи смукател долу, закачи и кърцалката. Прочисти и след това замени ръчната с ел. помпа и карай само с нея.
Всъщност, докато прочистваш с ръчната помпа не ти е нужен и смукател.

При т.н. схема по-долу е възможно е да се икономиса единия клапан, ако този на ръчната помпа държи добре...

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (39.61 KиБ) Видяна 2243 пъти
Neno Er - специалист
По–нагледно от това е само на живо. :2thumbs: :2thumbs: :thumbs:
hidrazin - майстор
Чаро написа:
... Ако оставиш тръбата без филтър -при водочерпане постоянно ще навлиза пясък в нея и ще намали дълбочината, денита и живота на сондажа...
Ако може един елементарен въпрос по математика. Имаме сондаж в който е пусната тръба 125мм без да има насипан покай нея филц (няма да има място).
После имаме пусната тръба 75мм в същата дупка и покрай нея има насипан филц (ако може въобще да пусне нещо в оставащите 2.5-3 сантиметра покрай тръбата).
Дълбочината на сондажа е 6 метра. Водата му има ниво 2,5 метра. Въпроси:
-Колко кофи филц ще успее да насипе покрай тръбата?
-Колко кофи (или литра) филц ще има във водоносния слой?
-Каква трябва да е фракцията на филца?
-Каква ще ролата на този "филтър" от две кофи филц и дебелина 3 сантиметра за подземния живот на картофите? :-D
:partyman:
P,S. За схемата - така е, с изключение на малка подробност. Там под помпата, където е вертикалния възвратен клапан се слага кран а не възвратен клапан.
lov - майстор
Не, не така е по добре с клапана макар, че теоретично дори и той е излишен. Пробвано и с двата варианта и като сложих клапана ''старшията'' се роди. Беше му писнало от развий завий и то на старите чугунки 1 1/2'' дето салника им след една седмица е заминал. Като го обърнеш пък калпавата конструкция на кеклата вземе, че отърве и стане като възвратен клапан само че на обратно.
Чаро - Акълия
hidrazin написа:

-Колко кофи филц ще успее да насипе покрай тръбата?
-Колко кофи (или литра) филц ще има във водоносния слой?
-Каква трябва да е фракцията на филца?
-Каква ще ролата на този "филтър" от две кофи филц и дебелина 3 сантиметра за подземния живот на картофите?
Колкото успее, толкова, разбира се - колкото повече...
Проблема е точно в оставащата кухина. При водочерпане, материалите около кухината се обрушват, смесват и се започва едно постоянно извличане, докато не се наместят отдолу, ако изобщо се наместят.
При добавен филц, материалите се уплътняват много бързо, няма свободно пространство и движение на друго освен на вода с много малко примеси.
При плътно поставена тръба има вариант да се получат нещата, но ако долу има от онзи, ситния пясък...
tzetzo160 - специалист
Пяськ не срещнах за сьжаление. До последно изкарвах прьст и глинеста кал, примесена с дребни ( до 5мм) камьчета.
hidrazin - майстор
lov написа:
Не, не така е по добре с клапана макар, че теоретично дори и той е излишен. ...
:-D Говоря за сферичен кран. В неговия случай двата възвратни клапана и ръчната помпа са ..... ненужни. За какво му е тази ръчна помпа?
На мястото на вертикалния смукател слага един сферичен кран през който да налива вода за обезвъздушаване.
На мястото на хоризонталния възвратен клапан - филтър за да не му изяде пясъка и камъчетата турбината на помпата.
Долу на края на смукателната тръба вече слага един смукател с възвратен клапан. Ей такъв например:

Изображение

И като има долу смукател с възвратен клапан колко пъти ще му се наложи да подкачва с кърцалката? Евентуално ако някоя песъчинка заседне в клапана. Същото би могло да се получи и с клапана горе.
Аз имам ръчна помпа и възвратен клапан горе защото не мога да сложа смукател с възвратен клапан долу. Както писах - с набита тръба съм.
Всичко писано по-горе - след като се разработи сондажа, разбира се. До тогава ръчната помпа ще свърши доста работа за разработването на сондажа ... ако му се помпи на ръка де. И както Чаро каза, при разработката долу филтър и смукател не ти трябват. Целта е да изкараш колкото се може повече пясък, камъчета, пръст ... а не филтъра да ги отделя и да остават долу.
:partyman:
P.S. Видата дето има ще му свърши чудна работа за разработката на сондажа за да не помпи на ръка.
tzetzo160 - специалист
Наистина пьрвоначално няма нужда нито от смукател, нито от филтьр. Нещо ми се свиди да почна още от начало с Видата :) ще помпам с рьчната, да видя какьв е дебита. Ако се запьлва бавно и няма хубаво постьпление на вода в сондажа, ще пробвам да продьлжа още надолу, като периодично изпомпвам.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "За сондажите и хората - само въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: