• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Тани - модератор
Ако имаш повече консуматори и не искаш да бъдеш ощавен, когато някой реши да си измие ръцете в тоалетната или пусне казанчето, то не е лошо магистралния водопровод да ти е поне 3/4' , а най-добре 1'. Това означава по около 500мл/м или около 17 литра докато ти тръгне топлата вода . Това значи:

- една четвърт от водата в бойлера(80л) е използвана само да напълниш тръбата с топла вода
- при дебит на душ слушалката 6л/мин - 3 минути да ти тръгне водата
- 20 литра вода в канала при всяко първоначално пускане на топлата вода

за някои хора не е проблем нито едното от трите, а други биха си го спестили, след като е технически възможно!
Смятам, че не е нужно да казваме кой е прав- всеки има право на избор и парите са си негови!
маречков - специалист
=D> Явно наистина зависи от гледната точка. Така представено от теб си е доста логично.
rosso666 - специалист
Здравейте колеги,имам следното питане...В къщата има издрадена сисстема с рециркулация но за съжаление никой не ми каза когато си копувах бойлера на елдом инвест че 120 листровите им модели нямат изводи за ре циркулация.И така системата с помпата така си седи не използваема.
Наското открих че двата изхода за термостат които са изведене от страни на бойлера не са просто кухини ами са отвори (дупки)
Идеята ми е дали не мога да включа тръбата за рециркулацията в тях.
Прилагам две снимки от които се надявам да ви стане ясно какво искам да направя и да може да ме посъветвате какво да правя.
Бойлера е със серпентина за подграване от котел.

Прикачен файл

рециркулация 02.png
рециркулация 02.png (24.14 KиБ) Видяна 1638 пъти

Прикачен файл

recirkulaciq.jpg
recirkulaciq.jpg (29.05 KиБ) Видяна 1638 пъти
rosso666 - специалист
Е хайде де колеги никой ли няма да изрази нялакво мение по моя въпрос??? :? :?:
Andri01 - майстор
Тръбите ти изолирани ли са добре,особено топлата? На колко етажа е къщата. По тази схема ще стане,но все пак ще имаш охлаждане в бойлера.
rosso666 - специалист
Тръбите са изолирани къщата е на два етажа.а в горната или в долната муфа да сложа връщащат вода още възвратни клапанк трябва ли да сложа имам един точно на изхода на отплата вода от бойлера и еди на помпата.ще се получи циркулация надявам се
Andri01 - майстор
За два етажа не виждам смисъл от рециркулация . Зависи все пак от дължината на тръбния път,разбира се. Ако не ползваш тези изводи за датчици,включи връщащата тръба в долния.Все пак тя връща малко по ниски градуси и да не ти охлажда горната част на бойлера.
rosso666 - специалист
Абе далече ми е бойлера на най далечната точка се чака окло минута.не е ли по добре на горната муфа та връщащата вода да се загрява от топлата вода в горната част на бойлера.
А бойлерите специално предвидени за рецирркулация по различни ли са им изводите за циркулация.
Andri01 - майстор
Ако работи котела,по добре е горе,но като е спрян,ще охлажда. Бойлерите с рециркулация не мисля,че са по различни по конструкция,просто един извод в повече имат .
rosso666 - специалист
Да мисля и през лятото котела да подгрява бойлера понеже е пелетен.ако не е котела може слънчеви колектори.
Мислех си че бойлерите за рециркулация имат някакъв по специалее механизъм или клапан, то и за това не е направена още връзката с бойлера
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Струва ли си да правя рециркулация в къщата ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: