• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
aleksnp - специалист
пет апр 11, 2025 2:48 pmkozl написа:
След водомера там където има муфа и
А без холендър как ще стане сглобката?
MamaMy - майстор
Като едно време се изграждаха инсталациите. Едно след друго и на място. Другия лесен вариант е сваляне на едната пломба след водомера. Свършване на работа и обаждане до ВИК или до инкасатора да вземе нова пломба и да пломбира като идва. Това второто дори е по-добро защото се вижда, че си подобрявате системата която не е била направена по изискванията. Сега всичко това е задължително.
hidrazin - майстор
пет апр 11, 2025 7:55 amgogo7777 написа:
Това не е "бърза връзка". Развий онова зеленото и веднага ще ти светне.
Разбира се че не е бърза връзка и затова съм го сложил в кавички. Друго му е името...
И що си мислиш че трябва СЕГА да развивам нещо? Кога е трябвало съм развивал и завивал толкова, че сега не ми се гледат.
ТУК бях писал че има една торба "наскубани" фитинги - няма да се подвоумя да ги използвам пак.
Освен тях имам и един кашон АРТЪЦИ с такива фитинги - за да имам.
Мислиш ли че си слагал, разглобявал, сглобявал, развивал, завивал ... такива фитинги повече от мен? :)
Ей го на. Снимки от мен за теб от днес за въпросния кашон с нови и торбата с употребявани фитинги.

Прикачен файл:
1111.jpg

пет апр 11, 2025 7:55 amgogo7777 написа:
Там има един пластмасов О-пръстен, който притиска фитинга към тръбата(или обратното беше) посредством конусната "гайка". Като се разхлабва и затяга тръбата се деформира по различен начин. Тръбата не е маркуч.
Нищо общо с истината. О-пръстена е гумен и най-вероятно не знаеш че съществува.
Това е единствената част от тоя фитинг която прави проблем при МНОГОКРАТНО разглобяване на това, което казваш да не се бара.
Ето снимка на ЕДИНСТВЕНИЯ О-пръстен който съм прецакал по системите в двора и шахтата след МНОГОКРАТНО разглобяване и сглобяване.
Взех такъв О-пръстен от нов фитинг (от тези в кашона) и го сложих на стария фитинг.
НИКАКВИ ТРЪБИ НЕ СЪМ СМЕНЯЛ ...!

Прикачен файл:
Деформиран О пръстен.jpg
Прикачен файл:
Опоскан фитинг.jpg

Да, тръба е и не маркуч. И се деформира от зъбите.
Но при разглобяване и следващо сглобяване какво става?
Пръстена си е на същото място и зъбите с захващат на същото място - НИКАКВА ДРАМА.

Тааа... да вземеш СА спреш...?
:partyman:
P.S. Ти да не си въобразяваш че аз или друг който отива да извади помпа, пресостат, клапани, редуцир вентили ... при ремонт сменя при това всички развити фитинги и тръби бре?
Не е и необходимо!
Пък ти при проблем налагащ развиването на "неразвиваем според теб" фитинг, мое да смениш и всичките тръби - 100-200-300... метра.
Кой те спира? Аз искам само да ти спестя ненужни мъки - ако ти се наложи.
hidrazin - майстор
пет апр 11, 2025 2:33 pmMamaMy написа:
С такива фитинги брах ядове като се опитах да ги ползвам за смукател.
Докато открия причината обаче доста се бях шашнал.
АБСОЛЮТНО !!! Тези фитинги са предназначени да работят под налягане а не при вакуум.
Масова грешка такива да се използват в смукателната част на помпа в кладенец, сондаж...
И после - кой ми се изтакова в гащите. Многократно доказано от личен опит.
НИКОГА такива фитинги в смукателната част на помпа!
Да, някои държат но не е гарантирано и не е ясно до кога.
(даже преди години май бях писал за това във форума - старата песен на нов глас...)
:partyman:
kozl - майстор
пет апр 11, 2025 8:31 pmaleksnp написа:
пет апр 11, 2025 2:48 pmkozl написа:
След водомера там където има муфа и
А без холендър как ще стане сглобката?
Без холендър трудно или няма да стане. Не се вижда тръбата от водомера към общинския водопровод. Ако е РЕ и по дълга да позволи нагъване 1 см ще стане без холендър в реда който съм писал, като РР фитинг ще се сглоби последен + смазка за канални PVC тръби, за уплътнителния пръстен. Така резбовата част на РР фитинга ще може да се върти и да се навие в резбата. И последно ще се стегне гайката на РР фитинг.
Друг вариант е с удължени, ремонтни РР фитинги, които могат да поемат линейно отместване на тръбата в тях по време на монтажа, но такива фитинги съм виждал само муфа - муфа и не знам дали има муфа-мъжка цолова резба. Ако има такъв фитинг той ще позволи ход към 10мм за да стане сглабката без холендър и без нагъване на тръби..
А с холендър 3/4 като този това са + към 40 мм и е съмнително дали ще се съберат чаркалъците в линията водомер - РЕ тръба, защото никой не е помислил за повече място по РЕ тръбата при последваща необходимост, както примерно е с тръбата при сферичния кран. При сферичния кран може да се скъси РЕ тръбата и да се намести и холендър. По принцип от месинговите части има и по-къси и ще трябва с проби сглобка "на сухо" без уплътнение да се подберат точните материали.
Иначе за пространствени решения по идеята на MamaMy варианти могат да се развиват и с други части.
Изображение
Изображение

Толкова много възможности има, че ум да ти зайде. Досега да бях го направил.
gogo7777 - майстор
съб апр 12, 2025 11:54 amТрифон П.Трифонов написа:
Изображение
Изображение

Толкова много възможности има, че ум да ти зайде. Досега да бях го направил.
До сега щеше да направиш триста бели.
Защо го караш да слага още простотии, които ще му пречат. Трябва му е такова те :)
Прикачен файл:
60764425.jpg
60764425.jpg (41.3 KиБ) Видяна 826 пъти
MamaMy - майстор
Много обичате да усложнявате задачите. До сега да бях забравил за този водомер. За лирическите отклонения изобщо няма да споменавам. :roll:
Virtex - майстор
съб апр 12, 2025 1:13 pmgogo7777 написа:
...
съб апр 12, 2025 11:54 amТрифон П.Трифонов написа:
..

"Цитирам" ви, за да видите съобщението и да се спрете с караниците и спам-а. Ако искате си разменете телефоните и се разберете помежду си, не намесвайте останалите участници в личните драми :)

Темата е разчистена, после ще се занимавам с останалото.
kozl - майстор
съб апр 12, 2025 1:13 pmgogo7777 написа:

Трябва му е такова те :)

Изображение
Такова с изпразнител за източване ще стане, ама откъде да си купи, защото аз не знам и за това не предложих кран с холендър.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Добавяне на възвратен клапан" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: