• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
LazarGanev - "Велик майстор"
Трябва да ги проуча и аз, че досега слагам от ел.поплавъците, но често дават дефекти и не смея да ги препоръчвам.
bonjyr89 - специалист
Малеееееее това с ел.поплавъците е голям ужас. На нашия кладенец първо му сложих към помпата някакъв евтин "италиански" поплавък с микроизключвател... изгоря т.е се разхерметизира .Сложих друг същият само че нов... и той изгоря. Най накрая си поръчах на WILO и вече повече от половин година няма проблеми,само дето поплавъка беше 130лв :? .
А помпата е перфектна вече около година от както я купих - интензивна употреба с многобройни включвания на ден и работа на почти максимални характеристики не е дала нито един дефект :roll: ... просто е уникална :prayer:
bisoft - специалист
Здравейте отново приятели,
Едно си говорим, пък аз съвсем друго направих и действа перфектно :lol:
Всъщност за датчика използувах, това което имах : 1м ППР тръба 1/2", (остатък от инсталацията) ; 4 бр. муфи 3/4" за ограничители; 8бр. гумени уплътнения ф20мм за уплътнение на муфите; малко силикон. Разрезах поплавъка за тоалетното казанче, за да му използвам щуцера за съединение и поплавъка, на който монтирах по 2 магничета (доста силни от стари чанти); използвах всичките рийд ампули от китайските "аларми", но бяха недостатъчно, защото 4 от 6 НЕРАБОТЕХА :cry: ; (днес купих рийд ампули от "ВикиВат" 12бр. по 0,50лв.); малко кабели, термо шлаух и готово...
Сега приготвям електрониката. По-късно, като съм готов ще Ви изложа подробно решението си със снимков материал, рисунка и схемка на електронната част...
Бисер
bobykafe - специалист
Еей, не ще си го направиш сложно, пък ако ще да е трудно.
Ааааа, забравих да кажа, че потенциометъра е 10 оборота, прецизен. Сега вече съм в Стара Загора и ми е в ръцете- пише на него

Код: Избери всички

HP-7      10turn
res 1k    s p   (s е оградено в кръгче на ръка)
MIDORI PRECISIONS
bisoft - специалист
И така да Ви разкажа какво направих :
СОНДАТА :
След като оразмерих ППР тръбата на 125см (височината на бидона отвътре е 126см) реших да използувам не 1, а 2 поплавъка, като ги разделих на 2 зони. Зона-1 (по-малко интересната) е от 700-500л. и зона-2 : 100-300л.
Ако бидонът е пълен догоре (120см) това съотвества на 750л; датчика за изключване на напълването на водата се намира на 112см от дъното и съответсвува примерно на 700л. Малко математика : H(100л)=100*112(см)/H(700л)=16см. Следователно всеки 16см от дъното имам по 100л (бидонът е квадратен в сечение и височината е примерно пропорционална на количеството). Правим оразмеряване, както е показано на 1-вата картинка на интересуващите ни височини : 100л; 200л; 300л; 500л и 700л; както и прага под 100л (именуваме го резерва-50л).
В тръбата монтирам рийд ампули на вече изчислените разстояния, запоени на кабелен шлейф и обработени с термошлаух. На по-3см под и над всяка рийд ампула на тръбата отвън, монтирах по един ограничител за поплавъка, след като наденах поплавъците с предварително залепени магнитчета от вътре (виж картинката). Тези операции заемат около 12 мин.
Как действа сондата: При пълен бидон, контакт Кoff(най-долу "Комеко-LCSFS") е затворен, Кr1 и Kr3 - затворени, Kr2 и Kr4 отворени (виж таблицата на 2-ра картинка). Тъй като водата е над долния поплавък, той "мъртво стои горе" плътно в/у контакт Kr3.Същото се отнася и за поплавък P1 в/у Kr1. С намаляване на водата горният поплавък се отделя от Kr1, отваря го и известно време (700-500л) се намира в неутрално положение; след като достигне 500л затваря контакт Kr2. При понататъшното движение на водата надолу, горният поплавък остава да "виси" на ограничителя под Kr2. Водата достига до ниво 300л и освобождава долния поплавък, който напуска положението си в/у Kr3, отваря го и се спуска в "неутрални води" (200л) докато не достигне Kr4 (100л) затваря го под 100л и остава да виси както P1 на ограничителя под Kr4.
И така, кое е най-важното тук : 2-та поплавъка играят ролята на 2 ключа с 3 стабилни положения. Освен това ако забелязвате преминаването от един код към друг (виж.стрелките на таблицата на рис.2 схемката) става по-отделно за всеки разряд (неправилен код) но много надежден при превключване. Това е принцип, който използваме в самолетните ответчици за опознаване на бордовия номер. (аз съм авиационен радионавигационен инженер :lol: ). Този код силно опростява схемното решение (фиг.2)
ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА СХЕМА :
Схемката е просто един демултиплексор SN74LS154N, към който се подават и 5-те контакта. Транзисторът и релето служат за задейставане на реле с НЗ контакти за допълнително, аварийно управление на ел.пресостата и помпата. С цел плавно превключване на релето се използва изчакващ RC контур на кондензатора и голям резистор (2-3сек.), тъй като нивото на водата не винаги е устойчиво. Изходите на SN74LS154N се използват директно към св.диоди, като свети само по един диод, затова имаме само един гасящ резистор 120ом създаващ ток < 5мА за светодиодите. Скалата от св.диоди ф5мм основно е зелена; най-долният е голям (ф12мм) мигащ червен - резерва при изключен демултиплексор; а най-горният е голям (ф12мм) син - FULL пълен бидон.
Накрая Ви публикувам малко снимки от обекта (там имах само един поплавък, нямах достатъчно рийд ампули) ...
Днес за още по-голяма устойчивост на сондата монтирах по 3 рийд ампули на всеки контакт, паралелно вързани; кабелният сноб минава м/у тях; така те са по близо до стената в тръбата и при въртеливото движение на поплавъците имам 100% сигурност на включване в 360 град. диапазон !!!
Това е приятели; това е моето окончателно решение и то работи - вече го изпробвах :lol: .
Някакви мнения ?!

инж. Бисер Алексиев

Прикачен файл

Sonda.jpg
Sonda.jpg (81.09 KиБ) Видяна 5163 пъти

Прикачен файл

Volume_Diagram.jpg
Volume_Diagram.jpg (152.5 KиБ) Видяна 5163 пъти

Прикачен файл

Volume_Levels.jpg
Volume_Levels.jpg (62.59 KиБ) Видяна 5163 пъти
bisoft - специалист
Мерси Милене,

Аз всъшност не съм свършил ... до събота мога да измисля и друга схема :lol: ; малко да подобря чувствителността на сондата и да добавя още св.диоди или направо да мина на 7-сегментна матрица с отчитане на .50л ниво от 100-400л ?! .. не знам ... "Земята се върти - всичко се променя" ... към по-добро разбира се ... :)

Бисер
bonjyr89 - специалист
Поздравления и от мен !!!
Надявам се,че няма да предявиш претенции за патент ако ми хрумне след време и аз да го направя :lol: (това е в кръга на шегата)
И да те попитам още нещо може ли да се направи с повече зони (примерно 12) и ако може и ако не ти представлява трудност да дадеш схемата на управляващата електроника .
bisoft - специалист
Мерси bonjyr89,

Ами мислех, че няма да Ви е интересно вече ?! Тази схемка със сондата, която направих е готова и е вече "встрани", ще остане в краен случей за вилата на сестра ми, която както не казах по-горе също черпи от моя бидон :lol: .
Аз естествено вървя напред - сондата вече е с 3 поплавъка ?! Мисля, че с 4 и повече вече е "кощунство" към механиката.
При 3 поплавъка вече имам 3 зони с 6 ключа със 3 положения + един краен изключвател долу на 50л. - стават 10 нива, (за 12 не знам не съм мислил - най-вероятно още един ключ на другата сонда с поплавъка за изключване и малко логика долу ?! ).
10 нива вече могат да управляват един 7-сигментен дисплей с малко по-сложна електроника - сега работя над това :
един жълт голям св.диод - най-горно ниво свети при FULL, един червен мигащ най-долно ниво; и двата диода изключват индикатора, защото са крайни точки (има смисъл за "прозаици", като дядото, интересуват ги само крайните положения). А вътре в едно табло за 2 предпазителя монтирам не-сложна електроника : SN74LS47N за дисплея и малко И-НЕ-та отпред за преминаване в нормален HEX код, сега работя в/у това, снощи съм стигнал до тук : (виж картинките). Не се вижда добре защото снимах с GSM, но датчиците са вече 6 през 16см и са по 3 в група (общо 18 на брой), разположени на по 120град. (тип "Мерцедес") по ширина, паралелно по дължина ; магнитите в поплавъците са вече 2, разположени под 90град. по ширина - това гарантира АБСОЛЮТНО СРАБОТВАНЕ на ключовете.
Като съм готов ще публикувам схемката с малко обеснения. За кражба на патенти, идеи или от плагиятство не се страхувам, ще ти помогна с каквото мога; аз имам вече 2 регистрирани патента в Швеция и един в Англия по електроника и автоматизация за нещо много по-сложно, 17 патента в България (тогава 80-90-те г. ги водеха само рационализации), 2 сребърни значки и една златна на ТНТМ (имаше такава организация по наше време) през 70-години като ученик и т.н ... Един повече / един по-малко няма да ми се отразят зле :lol: . Аз м/у другото не съм много млад, другата година правя 50 ... :cry: .
Не знам само дали тази тема да не я прехвърля в раздел електроника, с канализацията всичко е ОК :lol:
Ще се обадя по-късно ...

Бисер

Прикачен файл

K_x6.jpg
K_x6.jpg (45.25 KиБ) Видяна 4493 пъти

Прикачен файл

Sonda_x3.jpg
Sonda_x3.jpg (56.03 KиБ) Видяна 4493 пъти

Прикачен файл

Indikator.jpg
Indikator.jpg (46.68 KиБ) Видяна 4493 пъти
bonjyr89 - специалист
:2thumbs: Браво!!!! Перфектна работа!
Чак се чудя как човек като теб иска съвети тук :gott:
Аз съм тръгнал по твоя път преди два месеца защитих първата си иновация (автоматизация на процесите в животновъдството),но все още немога да претендирам понеже съм на 20 и съм едва 2-ри курс :)
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Как да измервам съдържанието на бидон 750л." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: