• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
boqnkov - специалист
@nikolovvd : колега, не говоря за електрическо последователно свързване :-D , а за пътя на топлата вода преди да достигне смесителя за къпане/миене
@ rado_ev: бойлера не е на степени, а на плавно регулиране с някакъв вид потенциометър, така че смятам, че с прецизността не би трябвало да има проблем, ако всичко друго е наред
@nikolov333: бойлера вече го имам и затова питам дали този, който имам става за доподгряване както е написано в този за който ти си дал линк.
nikolov333 - майстор
Според мен не става защото няма комфортно регулиране на температурата.. Предполагам, че в най-добрия случай нагревателя му ще загрява допълнително водата, ако го пуснеш на ниските степени, но дали не му пречи, че ще му подаваш затоплена вода не знам..
boqnkov - специалист
По какво се различава от останалите бойлери, че да няма комфортно регулиране на температурата? И защо с обемен бойлер няма да може да се регулира, а директно от водопровода да може? Просто имаш дебит X, мощност Y и температура Z, които са взаимосвързани във всеки един момент. Когато искаш силна струя и много топла вода ти трябва много голяма мощност и обратното. Поне аз така си го обеснявам... :?
nikolov333 - майстор
Нашия модел има механично регулиране.. Включваш на някоя степен и като пуснеш водата реотана почва да я загрява с някаква фиксирана мощност примерно 18KW.. Т.е. бойлера не го интересува каква температура вода вади на изхода, а на коя степен е включен. Електронното/комфортно регулиране на другите модели, на които настройваш температурата, следят водата на изхода на бойлера и съответно усилват или намалят автоматично нагряването за да постигнат зададената температура.. Така ги разбирам аз разликите между комфортния модел и нашия..
boqnkov - специалист
Разбрах какво имаш в предвид. т.е. с "комфортните" бойлери малко се обезсмислят термостатните смесители. Настройваш темп и просто си избираш с какъв дебит да се къпеш. Тя мойта стана и още по - сложна защото имам и купен термостатен смесител. :rock: Не смяташ ли, че грубо ще имаш някаква степен на мощност, която ще си стои зададена и "комфортното" регулиране на темп. ще го правиш с дебита на смесителя. Не мисля, че един път ще се къпеш с едва капеща струя, а друг път да те боли главата от струята, която излиза от душа... Питанките са ми тези, защото имам проточния бойлер, имам термостатния смесител и ще се отоплявам с ТП. Сега изводите за проточния бойлер са вързани директно към чистата вода и преправянето към последователната схема на свързване няма да ми коства много време, защото още не съм налепил плочки и не съм направил замазка.
nikolov333 - майстор
Може би термостатния смесител ще компенсира липсата на електронното регулиране на температурата, но дали ще имаш винаги достатъчно, а не прекалено топла вода от бойлера..не знам :?
В смисъл, че вероятно ще изразходваш излишно или недостатъчно енергия за загряването на водата, тъй като степените на загряване са механични и са константно заложени в бойлера..
boqnkov - специалист
Да разбирам ли, че в най - лошия случай бойлера ще е на минимум (3kw), смесителя ще е отворен докрай и аз няма да мога да седя под душа, защото ще ми е прекалено топла водата... това ми се вижда малко вероятно. Предполагам , че моделите за които пише, че са подходящи за доподгряване, ако през тях минава вода с повече градуси от зададените, просто не се включват. Утре ще поровя данни за този бойлер на какви киловати какъв дебит с каква температура осигурява. Би следвало сметката да е проста.... :rolleyes:
nikolov333 - майстор
Е..няма да е прекалено топла водата заради смесителя, но може да е недостатъчно топла, ако бойлера е на ниска степен и водата, която влиза в него изстине. Тогава ще трябва да усилиш бойлера а той да почне да подава прекалено топла вода, която няма да ти е необходима.. С две думи най-малко няма да е оптимално икономично :idea:
boqnkov - специалист
Защо "прекалено топла"? Ще усиля според това колкото ми трябва. Иначе съм съгласен, че може би най - некомфортно ще е когато водата в обемния започне да свършва. Когато си е чисто студена натройката на проточния ще е лесна, но не знам този момент със свършването на водата как ще се съчетае с термостатния смесител. Май клоня към това да го направя и да си оставя инсталацията така, че да може и всичко да си е и с нормална схема на свързване.
nikolov333 - майстор
Да, но остава неудобството с нуждата от регулиране на степените на загряване от бойлера, което при "комфорт"моделите го няма.. :idea:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Проточен бойлер след обикновен?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: