• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ivomagna - специалист
Здравейте, отмново,
Последно купих потапяща помпа Омнигена 4SD 3-14, дебит 5,5 м, час, напор 102 м., 1,1 кв. Сондажа се оказа 15 м. пуснах помпата до долу и я изтеглих нагоре около 30/40 см. Първо я пуснах директно, без да е свързана с хидрофора, напълни 1 м3 бидон за 10 мин. :supz: което е даже повече от това което дават по книжка. Изхода и е 1 1/2, сложих преход и я вързах към ПЕ тръбата която е 1 цол. И така всички предишно описани проблеми изведнъж отпаднаха, явно лидълската помпа толкова си може. Едвам вади вода от 6 м.
След първоначалната си радост свързах и пресостата, настроих го с доста опити да включва на 1,3 и да изключва на 4,2 бара. Иначе по време на опитите единия път направо обърна стрелката над макс. 6 бара, голяма мощ! Обаче при включване и особено при изключване се получават големи вибрации, даже нещо като удар. Има и клипче, но не мога да го кача. Помпата си има невъзвратен клапан вътре на самия изход където се свързва тръбата и затова не сложих друг. В инструкцията обаче пише, че веднага след помпата трябва се сложи клапан. Не знам обаче дали това не са някакви общи инструкции за няколко модела такива помпи. Както и да е всичко друго работи перфектно включва, изключва, вдига налягане за секунди в разш. съд който е 50 л. и т.н.
Само тези удари ме притесняват особено при изключване. Казаха ми да сложа електронен пресостат, но това едва ли ще оправи нещата. Мисля също да вържа още един разш. съд 50 л., имам място в шахтата и така още повече ще намаля включванията на помпата. Те и сега не са много чести - да речем след около 3/4 мин. къпане в банята на втория етаж се включва помпата за около 10 тина секунди вдига налягане и пак изключва.
Тези блъскания обаче при изключване не ми харесват. Моля, за съвет какво да направя първо.
krasi92 - майстор
Спази инструкцията и сложи клапан защото вградения в нея е само за да спре връщането на водата в сондажа когато не работи а не да е под 4 атмосфери налягане.
kozl - майстор
пон авг 10, 2020 10:47 amivomagna написа:
Здравейте, отмново,
Последно купих потапяща помпа Омнигена 4SD 3-14, дебит 5,5 м, час, напор 102 м., 1,1 кв. Сондажа се оказа 15 м. пуснах помпата до долу и я изтеглих нагоре около 30/40 см. Първо я пуснах директно, без да е свързана с хидрофора, напълни 1 м3 бидон за 10 мин. :supz: което е даже повече от това което дават по книжка. Изхода и е 1 1/2, сложих преход и я вързах към ПЕ тръбата която е 1 цол. И така всички предишно описани проблеми изведнъж отпаднаха, явно лидълската помпа толкова си може. Едвам вади вода от 6 м.
След първоначалната си радост свързах и пресостата, настроих го с доста опити да включва на 1,3 и да изключва на 4,2 бара. Иначе по време на опитите единия път направо обърна стрелката над макс. 6 бара, голяма мощ! Обаче при включване и особено при изключване се получават големи вибрации, даже нещо като удар. Има и клипче, но не мога да го кача. Помпата си има невъзвратен клапан вътре на самия изход където се свързва тръбата и затова не сложих друг. В инструкцията обаче пише, че веднага след помпата трябва се сложи клапан. Не знам обаче дали това не са някакви общи инструкции за няколко модела такива помпи. Както и да е всичко друго работи перфектно включва, изключва, вдига налягане за секунди в разш. съд който е 50 л. и т.н.
Само тези удари ме притесняват особено при изключване. Казаха ми да сложа електронен пресостат, но това едва ли ще оправи нещата. Мисля също да вържа още един разш. съд 50 л., имам място в шахтата и така още повече ще намаля включванията на помпата. Те и сега не са много чести - да речем след около 3/4 мин. къпане в банята на втория етаж се включва помпата за около 10 тина секунди вдига налягане и пак изключва.
Тези блъскания обаче при изключване не ми харесват. Моля, за съвет какво да направя първо.
Тва де си писал без участие на самозасмукващата помп али е?

Първо с потопяемата помпа си избегнал засмукването на въздух, освен като източиш сондажа де :wink: Има ли защита от ниско ниво?
Второ потопяемата помпа ти е преоразмерена по наляагне. По характеристики за 5м3/час, напора е 1 м и твоите данни действително надхвърлят каталожните, като предполагам, че от нивото на сондажа до бидона напора е поне 3 м :roll: АМА ТАЗИ ПОМПА НЕ Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА ДА РАБОТИ С ТАКОВА НИСКО НАЛЯГАНЕ.
Сложи стеснние в прехода 1и1/2 към 1 цол. Не мога ти пиша колко, ще трябва с налучкване. Или ползвай спирателен кран при изхода от сондажа да регулираш налягане преди СК поне 1 бар, че да влезеш в характеристиката на помпата.
Предполагам, че вибрациите се получават от хидравличните удари при стоп и пуск. Имаш ли гъвкави маркучи по трасето?
То за високонапорните помпи клапана пред помпата се препоръчва да я пази от хидравлични удари.
Имаш ли клапан преди РС, който да не допуска връщане на струята с посока към помпата?
ivomagna - специалист
пон авг 10, 2020 11:31 amkozl написа:
пон авг 10, 2020 10:47 amivomagna написа:
Здравейте, отмново,
Тва де си писал без участие на самозасмукващата помп али е?

Първо с потопяемата помпа си избегнал засмукването на въздух, освен като източиш сондажа де :wink: Има ли защита от ниско ниво?
Второ потопяемата помпа ти е преоразмерена по наляагне. По характеристики за 5м3/час, напора е 1 м и твоите данни действително надхвърлят каталожните, като предполагам, че от нивото на сондажа до бидона напора е поне 3 м :roll: АМА ТАЗИ ПОМПА НЕ Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА ДА РАБОТИ С ТАКОВА НИСКО НАЛЯГАНЕ.
Сложи стеснние в прехода 1и1/2 към 1 цол. Не мога ти пиша колко, ще трябва с налучкване. Или ползвай спирателен кран при изхода от сондажа да регулираш налягане преди СК поне 1 бар, че да влезеш в характеристиката на помпата.
Предполагам, че вибрациите се получават от хидравличните удари при стоп и пуск. Имаш ли гъвкави маркучи по трасето?
То за високонапорните помпи клапана пред помпата се препоръчва да я пази от хидравлични удари.
Имаш ли клапан преди РС, който да не допуска връщане на струята с посока към помпата?
Да, без участие на самозасмукващата помпа е. Нея съм я махнал.
Няма защита от ниско ниво, но вода има не свършва дори и след продължителна работа.
Помпата е на 14 м. потопена, на около 40 см. от дъното. Водата е на 6 м от повърхността.
Нещо такова се получава - хидравлични удари. Нямам гъвкави маркучи. Тръбата от помпата до горе където влиза в разклонението и разширителния съд е ПЕ черна.
Нямам клапан преди разш. съд, самата помпа има клапан в нея. Къде трябва да сложа такъв невъзвратен клапан - долу непосредствено до помпата или може и горе на тръбата, над земята в шахтата?
koveslav - майстор
Клапана против хидравлични удари се слага след изхода на помпата,близо до нея.
ivomagna - специалист
пон авг 10, 2020 5:13 pmkoveslav написа:
Благодаря!
Може ли да се навие направо на помпата с един нипел 1' на 1 ' и след това да навия накрайника на ПЕ тръбата в клапана или трябва тръбата да се отреже примерно на 50 см от помпата и там да се сложи клапана? Ще има ли някаква разлика?
шоп - майстор
Обикновенно допълнителният еднопосочен клапан се слага директно на изхода на потопяемата помпа.
koveslav - майстор
пон авг 10, 2020 5:27 pmivomagna написа:
пон авг 10, 2020 5:13 pmkoveslav написа:
Благодаря!
Може ли да се навие направо на помпата с един нипел 1' на 1 ' и след това да навия накрайника на ПЕ тръбата в клапана или трябва тръбата да се отреже примерно на 50 см от помпата и там да се сложи клапана? Ще има ли някаква разлика?
Имах впредвид да е максилално близо,т.е. ако позволява го навиваш направо на изхода,както те е посъветвал вече и колегата..
kozl - майстор
Клапана пази помпата и няма да помогне на реакцията на водопровода при хидравличния удар. Може би меки връзки (маркуч) да намалят вибрациите :?
Има ударогасителни у-ва, но ще усложнят системата с преоразмерената по напор помпа.
ivomagna - специалист
Сложих клапан . Навих го директно на помпата и в него навих ПЕ тръбата за сондажа. Нещата с ударите при изключване се подобриха малко, но все още съществуват.
Цитат
Или ползвай спирателен кран при изхода от сондажа да регулираш налягане преди СК поне 1 бар, че да влезеш в характеристиката на помпата.
Край
Това много не го разбрах. Имам кранове и на двата изхода които се разклоняват от изхода на сондажа. Единият пълни бидон за поливане, а другия отива към къщата. Обикновено този който е за бидона е затворен, той е 1 ' отварям го само когато го пълня. Другият който е за къщата е 3/4 " и е отворен нацяло. Искаш да кажеш да го притворя малко, така ли? Как да стане това налягане от 1 бар? Има свързан разш. съд с пресостат който поддържа налягане от 1,3 до 4,2
Май така ще останат нещата засега. Мислите ли, че ако сложа електронен пресостат ще има по-добър ефект? Има някакви Турски RTR MAX RTM855 / 1,5-2,2 бар, 1 цол / за 55 лева.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Помощ за хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: