• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Neno Er - специалист
Те цял игрален филм направили!!! Има ли втора серия щото тук видяхме само копане. :lol:
За чакъла/ филтър. Какво ще филтрира, дъждовната вода ли? А ако чакаш дъждът да ти напълни геран дълбок 5-6м. ще дойде второто пришествие. За това водата от кладенци и сонди е малко или повече варовита и си има съответния вкус. Аз в София не мога да се напия с вода.
Цецо,
Виж пак гераните около теб как са. Колко са дълбоки. Бързо ли свършват и бързо ли се пълнят. Идеята за по–голям воден резервоар долу в герана не е лоша.
LazarGanev - "Велик майстор"
LazarGanev написа:
След достигане на водното ниво технологията е друга
:wink:
Изкопават се ударно за един ден 2м или колкото позволява ситуацията, пускат се пръстени и зад тях и под тях се насипва чакъл (около 20см). Пръстените се леят на място и узряват докато им дойде реда да се монтират. За тази част отива към 1.5 тона чакъл
tzetzo160 - специалист
Верно че само копне се вижда :lol: С изливането на пръстените трудно ще се справя и по-добре да избегна този вариант. Иначе на комшийте кладенците са 7-8-9 метрови и казват че водата никога не им свършвала, дори и сухите лета.
Още веднъж да подчертая:
1. Без филтър (дренаж) е просто отбиване на номера, после само проблеми
2. Ако се работи по технологията "пропадащи пръстени" (за безопасност), после няма как да се сложи чакъл за филтър във водоносния хоризонт. Това е една от причините да не е разпространен този метод, а да се прави цялостно изкопаване и след това изграждане отдолу нагоре, но това пък е опасно, особено на голяма дълбочина или при ронлива пръст
3. По моята технология се копае и отлива с вътр. диаметър 1.20м (стигал съм до 17м по тази технология), пръстените остават висящи, вградени в пръстта, обезопасяват, но не пречат при изграждането на дъното. После в този отвор 1.2м се вкарват пръстени с външен диаметър 1м и отстрани се насипва чакъл. Може да се разшири колкото иска човек, като този обем чакъл също играе роля и на резервоар (за сравнение една кофа чакъл поема 1/2 кофа вода). Тази част от кладенеца, която се намира под водата е най-важна в цялото мероприятие, а често тя се претупва набързо и после почват мъките - кой ще ми почисти кладенеца :) . Тези, които съм правил нито са се затлачвали, нито има грам пясък на дъното. Викат ме само за поддръжка на хидрофорите :cool:
tzetzo160 - специалист
Сега те разбрах какво имаш в предвид! Има логика това, което казваш за чакъла играещ ролята на филтър. Но как изливаш "обсадния" пръстен - имаш специален калъп ли за целта с ф120см? Не пречи ли този обсаден пръстен след това да се стича вода в кладенеца - все пак е плътен бетон и тогава този филтър не се ли обезмисля. Не мога да намеря и в интернет клип, където поставят чакъл около пръстените, а повечето клипове са със спускане. Но пък намерих това :-D https://www.youtube.com/watch?v=PXqg5yiCvhg
Обсадата ф120 е от водата нагоре - там филтър не ти трябва. Филтър ти трябва само във водоносния хоризонт. Двата диаметъра се застъпват съвсем малко, не си пречат. А това от клипа е робски труд - едно е да работиш в диаметър ф120, друго е във ф80. И този голям камък като го извади дали няма да се разместят пръстените, Ами ако е по-голям?
tzetzo160 - специалист
Днес колеги ми предложиха друг вариант. Да намеря багер, който да изкопае и спусне пръстените. Било за един ден работа. По този начин ще имам между пръстените и пръста място, което ще мога да запълня с речни камъни да речем. Така се ускъпява, колкото е машино смяната на багера, тоест 200-300лв. А пръстените са си цифра. Намерих в София едни по 47лв за 80см височина и 90см вътрешен диаметър. това прави 450лв за пръстени само, отделно докарването ама няма начин...
Чаро - Акълия
Защо не си досондираш? :?
Така и така си го закъсал, ще ти подхвърля един вариант, но за да успееш да направиш филтър е по-сложно.
Не пречи да опиташ за да провериш поне дебита.
Вземи ПВЦ тръба с подходящ диаметър за да влезе до долу. Направи сондиращият инструмент с такъв диаметър, че да може да 'работи' в ПВЦ тръбата. Спусни тръбата и дълбай в нея, същевременно я натискай да потъва надолу. Предполагам имаш клапа на сондата? Качи някоя снимка с какво работиш.
Туй му се вика обсада. Принципно след приключване на сондирането тази временна обсада се вади, но ти можеш да я оставиш за постоянна. Внимаваш да не я счупиш при копането.
Надупчи я или я нарежи с тънък диск на флекса последните метри.
Принципно ще успееш да слезеш до твърдо по този начин, но се върни и прочети предишните ми мнения за засипката.
Успех!
tzetzo160 - специалист
Сондажа не се срива и нямам проблем с него - освен че водата е малко. Ще пробвам да наливам от водопровода вода в сондажа, за да видя дали ще прелее или ще се оттича някъде - предполагам ще прелее. Това ще го направя и с друга цел - Евентуално да си заустя улуците в една две сондажни дупки от този тип, за да не тече около къщата. Дебита в момента е 150л в час. Все повече се навивам да копая кладенец, но искам да е изпълнен по възможно най-правилният начин. :)
Чаро - Акълия
Аз явно не разбрах- защо не продължиш да копаеш?
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "За сондажите и хората - само въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: