edmondo написа: Това с EPS - a за филтър не ми хареса като идея не знам защо?Не мислиш правилно. Въобще не си мисли за филтри!Процеса е биологично пречистване. Ролата на EPS топчетата е в тяхната специфична огромна повърхнина върху която биха могли да се разположат милиарди бактерии и така да свършат повече работа за по-малко време.Може да се ползва и друг субстрат ,ако има толкова голяма специфична повърхнина.
Дайте съвет правилно ли мисля или си губя времето?
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Фло
- специалист
221 мнения в "Как се изгражда септична яма."
tyo
- специалист
OFFTOPIC
Част от служебните ми задължения е да обикалям из разни села в Централна Северна България!
След като изчетох пет-те страници по-темата, имам чувство, че АЗ живея в друга държава!
За какъв ЕС, нормативни бази, пречиствателни станции говорите?
С много малки изключения, по селата няма млади българи! От другите етноси има доста...но те *ерат където им падне.
Голяма част от къщите в селата са празни и се рушат. Инфраструктурата е в окаяно състояние. Ел.мрежата е стара тока прекъсва.
На много места няма канализация за питейна вода. Канализация на отходни води има на една две главни улици, и се излива в близкото дере.
п.п. нещата, за пречиствателни станции написани в темата са...прекрасни, но според мен са "бели лястовички"
п.п.п. пак се появиха... Matthew 21:12 "Jesus entered the temple area and drove out all who were buying and selling there"
Част от служебните ми задължения е да обикалям из разни села в Централна Северна България!
След като изчетох пет-те страници по-темата, имам чувство, че АЗ живея в друга държава!
С много малки изключения, по селата няма млади българи! От другите етноси има доста...но те *ерат където им падне.
Голяма част от къщите в селата са празни и се рушат. Инфраструктурата е в окаяно състояние. Ел.мрежата е стара тока прекъсва.
На много места няма канализация за питейна вода. Канализация на отходни води има на една две главни улици, и се излива в близкото дере.
п.п. нещата, за пречиствателни станции написани в темата са...прекрасни, но според мен са "бели лястовички"
п.п.п. пак се появиха... Matthew 21:12 "Jesus entered the temple area and drove out all who were buying and selling there"
do_it_yourself
- напреднал
Изчетох с голям интерес цялата тема, понеже живея в селска къща със септична яма, която напоследък се пълни често, по всяка вероятност от високите подпочвени води тази година. В ямата са включени тоалетна, баня и мивки. Изчетох представените тук идеи и алтернативи - комерсиални и собствено производство. Поздравления за схемата. Полека-лека започна да ми се формира следната идея, която е подходяща за къщи с двор и градина, като моята:
1. Тоалетна - инсталира се суха компостна тоалетна http://www.terrevivante.org/198-toilett ... ompost.htm Сайтът е на френски, но картинките са достатъчно ясни. Тука има и на български http://www.permaship.org/Home/permacult ... ost-toilet Слага се тоалетна чиния на едно сандъче, вътре има кофа или полиетиленова торба за боклук, в която се слага до една четвърт дървени стърготини. До тоалетната трябва винаги да има на разположение чувал с дървени стърготини. Тоалетната може да бъде вътре в къщата, на мястото на предишната, или във външна тоалетна. Казват, че не се усеща миризма, защото стърготините попиват добре, пък и при затворен капак...
След ходене по малка или голяма нужда се посипва отгоре със стърготини и капакът се затваря. Като се напълни, съдърцанието се изхвърля някъде по края на градината или там, където се предвидили компостажа на всички органични отпадъци - кухненски и пр. - където също се покрива със суха трева, слама, смлени клонки, каквото имате (суха трева не липсва в една градина) и така след време, след като изгние, може да се ползва за тор.
Подвариант на сухата тоалетна - цукалото.
2. Водата от миенето - за миене и къпане не се използва химия, а само екологични материали като домашен сапун, хума, пепел, сода за хляб, оцет. Така водата от миенето ще отива в ямата или където е изведена и може да се ползва за поливане, без да се пречиства.
Това е най-евтиният и най-екологичен вариант.
1. Тоалетна - инсталира се суха компостна тоалетна http://www.terrevivante.org/198-toilett ... ompost.htm Сайтът е на френски, но картинките са достатъчно ясни. Тука има и на български http://www.permaship.org/Home/permacult ... ost-toilet Слага се тоалетна чиния на едно сандъче, вътре има кофа или полиетиленова торба за боклук, в която се слага до една четвърт дървени стърготини. До тоалетната трябва винаги да има на разположение чувал с дървени стърготини. Тоалетната може да бъде вътре в къщата, на мястото на предишната, или във външна тоалетна. Казват, че не се усеща миризма, защото стърготините попиват добре, пък и при затворен капак...
След ходене по малка или голяма нужда се посипва отгоре със стърготини и капакът се затваря. Като се напълни, съдърцанието се изхвърля някъде по края на градината или там, където се предвидили компостажа на всички органични отпадъци - кухненски и пр. - където също се покрива със суха трева, слама, смлени клонки, каквото имате (суха трева не липсва в една градина) и така след време, след като изгние, може да се ползва за тор.
Подвариант на сухата тоалетна - цукалото.

2. Водата от миенето - за миене и къпане не се използва химия, а само екологични материали като домашен сапун, хума, пепел, сода за хляб, оцет. Така водата от миенето ще отива в ямата или където е изведена и може да се ползва за поливане, без да се пречиства.
Това е най-евтиният и най-екологичен вариант.
tyo написа:OFFTOPICИ аз съм наясно с положението по българските села. Точно тези стари хора в обезлюдяващите се села едва ли са най-големите замърсители, защото нямат средства да купуват химия - перилни и пр. А едното акане и пишкане са си естествен тор. Проблемът на замърсяването на природата идва от големите градове и индустрията. Но това е друга тема.
Последна промяна от do_it_yourself на вт юли 03, 2012 8:48 pm, променено общо 1 път.
do_it_yourself
- напреднал
bulhomes2 написа:Това с чувала много гнусно и разправия. След третото изхвърляне ще ти писне...Откъде знаеш? Пробвал ли си? Възможно е. Въпреки че съм убедена в леснотата на гореизложената идея, трудно ми е да се разделя с възприетите досега стереротипи - течаща вода в клозета, шампоани, перилни, почистващи препрарати в банята... Може би малко усилие и после се свиква. Като имах котки в апартамент, с техните тоалетни беше същото.

bulhomes2
- майстор
Кое да знам? То е близко до акъла и без да се пробва. Към обикновените ангажименти, като купуване на тоалетна хартия, добавяш купуване и складиране на талаши и чували, и периодично изхвърляне (трябва и място да търсиш къде да го хвърлиш) на чувал с говна. Щом това ти е по-лесно от пускането на водата - няма смисъл да разговаряме повече.
do_it_yourself
- напреднал

Тема "Как се изгражда септична яма." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература