Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
LZ - специалист
Здравейте,
Какво ви е мнението за тази система на фирмата WAVIN (www.wavin.bg)
Материалът е полибутилен и най-хубавото е, че за монтажа не се изискват никакви инструменти и сглобките са разглобяеми (ако се налага).
каталог/ръководство

А май тези ги продават: Techno Paip
Time2Burn - специалист
Wavin са лидер в качеството и производството на ППР тръбите. Полибутиленът не е много разпространен в БГ, защото ППР направо утрепа рибата и се наложи като най - бързия, удобен, лесен и евтин начин за направа на водопроводни и сградни инсталаций. За този полибутилен само съм чувал, не съм го работил, с удоволствие мисля да го науча, и с удоволствие да продължавам да си правя с ППР... :razz:
Master_Kenobi - V.I.P.
Time2Burn написа:
... и с удоволствие да продължавам да си правя с ППР... :razz:
Защо, какви са ти възраженията срещу полибутилена? Сподели.
montoya - майстор
Master_Kenobi написа:
Time2Burn написа:
... и с удоволствие да продължавам да си правя с ППР... :razz:
Защо, какви са ти възраженията срещу полибутилена? Сподели.
Неговите възражения не ги знам, но нещо колкото и да са ефективн и добре направени не ми се нрави да закопавам в стената разглобяема връзка особенно за топла вода. Другото което гледам е че му дават нормална температура на работа макс 80° при критични 95°.
И не на последно място, твърде малки каталожни стойности на срок за експлоатация. То не че има примерно ППР положен преди 50 години за да му видиме състоянието, но тук дават 20 години ако не се лъжа.
Като цяло може и да се бъркам в мнението си, защото не съм виждал, ползвал и работил с този материал, но има и логика малко /надявам се/.
Master_Kenobi - V.I.P.
Това за разглобяемата връзка си прав, въпреки, че знам ли?!... Не съм я виждал на живо, може и добре да е барната. Все пак, едва ли случайно са лидери, въпреки, че и лидерите вършат понякога глупости.

А 80-те градуса изобщо не са за притеснение, ако инсталацията е за битови нужди и като се има предвид, че вода над 60 градуса вече прави изгаряния по кожата. Мисля, че и стандартната температура за бойлери е макс. - 60 градуса.

И винаги ми е бил много интересен въпросът с "живота" на инсталоциите! Какво ще стане примерно на 21-та или 51-га година експлоатация? Ще изчезнат, ще протекът фитингите или само ще се влошат някои показатели, незабележими на практика?! Не е ясно.

Стоя и мисля, мисля и стоя... Дали пък тая система не е твърде удобна за метода Направи сам и за това да не се препоръчва от майсторята?! :? (Казвам го с уважение към труда и опита на въпросните майсторя, разбира се! :) )
Time2Burn - специалист
Доколкото съм запознат с полибутилена, той е аналог към адаптиране към медни тръби. Тоест диаметрите и фитингите и там кво ли още беше, абе с две думи режеш медна тръба и и набиваш полибутиленов фитинг, по същия начин все едно пъхаш към полибутриленова тръба. Другото което съм чул е че като цени излизало доста по - солено, май тръбата беше скъпа. Абе сега е хит ППР, всеки бачка с ППР, не знам за останалите видове тръба, има и нибко, и те са качествени има и медни (те са най - качествени). Аз съм специализирал в работата си със ППР и затова го препоръчвам. Винаги когато съм правил инсталация или смяна на щрангове или каквото и да било, винаги е ставала от първия път, и знам че стане ли, без външна намеса тази инсталация ще изкара поне 20 години, независимо вкопана, зазидана, в ниша или където и да било.
А не препоръчвам полибутилена, защото не съм работил с него, и разглобяемите фитинги наистина някога протичат... !

Тема "ВиК със системата Hep20 (полибутилен)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: