Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Celeborn - специалист
Здравейте - предстои ми почти тотална подмяна на всички стари водни тръби вкъщи и реших да изпълня една отдавнашна моя идея - да си монтирам домашна инсталация за пречистване на водата. Проблемът обаче е, че намирам доста оскъдна информация за предлаганите подобни решения в България - има предимно за пречистване на отпадни води, малки системи за една тръба (кухненска, душ или др.) или пък средни до големи системи (за хотели или цели малки населени места)
Аз искам голяма система, която да се монтира при входа на главната тръба на домакинството и да има богат набор от филтри (дори това да значи по-скъпа поддръжка заради повечето консумативи, изискващи периодична смяна).

Всяка информация ще ми е от ползва, благодаря ви :)

П.П.

Не говоря за единичен механичен филтър, както е дискутирано в друга тема тук, а за цялостна автономна система.
bsb - помощник
Идеята за една обща инсталация изобщо не ми харесва. Тези системи за домашна употреба имат сравнително ограничен дебит. А и много ли държиш да се къпеш, да переш, да почистваш тоалетната с пречистена вода?
Преди около месец се позачетох из Интернет за такива инсталации, подтикнат от едно хвалебствие на някакъв американец за система с обратна осмоза.
Накратко - колкото повече пречиства, толкова по-малък дебит дава (логично). Евентуално може много да шуми и дори да вибрира. И филтрите май не са много евтини. Освен това се губи много вода - нещо като 3:1 съотношение непречистена:пречистена вода. Всичко това - за обратна осмоза. За другите технологии не знам.
След като прочетох американския текст, стигнах ето до тази статия:
http://www.nikol-n.com/page.php?n=10029 ... w_id=12115
Тръгнах да търся кой прави тази система Merlin. Все пак е General Electric: http://www.gewater.com/residential/home/index.jsp
В крайна сметка след час-два четене се отказах от идеята - за моите условия не става, дори и само с активен въглен да е (апартамент с малко пространство в кухнята). Но пък се надявам поне малко да съм ти бил от полза :) Като се зачетеш из отзиви на американци - явно те са големи потребители на тези системи, ще си съставиш по-добро мнение.
annynik - помощник
Водата на вилата ни е от кладенец с хидрофор. Много е твърда, сравнително чист ни е кладенеца, харчим поне по 200л на ден. Има и някаква "питейна" вода в селото, от която се откачихме и не я използваме. Бях много засрамена че въобще не сме се сетили че може и да съществуват такива системи.... похарчили сме маса пари за минерална вода, калгони и пр... два нагревателя за бойлера заминаха, моля се пералнята да не е засегната.... Сега видях огромен избор от варианти за пречистване на вода, фирми, производители, дистрибутори...
Някой да има опит с филтриране на вода в къща? Моля за съвети, мнения, опит и препоръки.
Благодаря предварително!
Фло - специалист
Много хубава и полезна тема! Ще я следя с интерес как се развива,дали в посока "направи сам" или "къде може да се купи нещо готово"
Моето виждане за омекотяване на водата е йонообмена,като по-стария начин е гасената вар ,а по-новия чрез йоннообменни смоли.За биологична чистота,т.е. дезинфекция предпочитам УВ лампите и или филтър със сребърни йони /светена вода/ и разбира се без механично филтриране не може-почистващ филтър под 5 микрона,може керамичен или неръждавейка.Нанизал съм на меката връзка на бойлера на входящата вода и де що имам магнити,да се намагнитизира входящаща вода ,после да не образува котлен камък.

Тема "Домашна инсталация за пречистване на чешмяната вода?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: