Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Колко сантиметра на метър да е наклона при изграждане ВИК за тоалетна , за да не се задържат фекалийте?
Velio - специалист
1-2 % ми се въртят в главата. Нека по-запознатите да кажат.
Стефан - майстор
Според мен е не по-малко от 3%, в зависимост от ситуацията. Колкото наклона е повече, толкова по-добре.
Благодаря на Стефчо и Вельо, че ми отговориха. Аз се надявах на много повече отговори, но специалистите се оказаха по-малко от очакваното. Спора за наклона в къщи е меко казано "оживен". Спорим, че ако е малък наклона водата няма да може да избутва фекалийте, ако е по-голям ще ги подминава
крум - специалист
Вчера разговарях със "специалист".
Според него наклона не трябва да е по-малък 2-4%, но и не трябва да е много голям. При малък наклон може да не се получи оттичане, а при по-голям - водата да се оттича много бързо и да не може да измие твърдите консистенции от тръбите.
astor - специалист
Интересен въпрос. Аз търсих из мержата инфо по темата, но не намерих нищо интересно. Но истината е някаде там. Интересното е, че когато има трипътник той е на 87,5 градуса, което ме кара да мисля, че е нормално наклона да е 2.5 градуса. Не знам дали има нещо вярно в този ми рамзмисъл. Аз съм си направил една дъска с дължина 1м на която в единя край съм и завил винт, които стърчи 1.5см. После слагам дъската и гледа с нивелира как са нещата.
hygro - майстор
ivanka mudieva написа:
Колко сантиметра на метър да е наклона при изграждане ВИК за тоалетна , за да не се задържат фекалийте?
Минималният наклон на тръбите зависи от следните фактори: грапавина на стените на тръбата (хидравлично съпротивление), диаметър, очаквани продължителни минимални дебити. Производителите на канализационни тръби дават препоръки, най-често под форма на номограми, за изчисляването му. Основният изчислителен критерий е минималната скорост на протичане, при която отсъстват седиментационни процеси и се осигурява самоочистването - най-често 0,5m/s.
За съвременни канализационни тръби с ниска грапавост (0,01mm) минималният наклон може да се избере ориентировъчно чрез емпирична формула:

Наклон в проценти = 100 / Вътр. диаметър в милиметри

Минималният наклон на тръбите над 200mm, не може да бъде под 0,5%.

Максималният допустим наклон обикновено е 10 пъти по-висок от минималния.
Последна промяна от hygro на чет апр 05, 2007 9:09 pm, променено общо 1 път.
nikivelinov - специалист
hygro написа:
За съвременни канализационни тръби с ниска грапавост (0,01mm) минималният наклон може да се избере ориентировъчно чрез емпирична формула:

Наклон в проценти = 1 / Вътр. диаметър в милиметри

Максималният допустим наклон обикновено е 10 пъти по-висок от минималния.
Формулата може би е:
Наклон в проценти = 100 / Вътр. диаметър в милиметри, %

За Ф 100: 100/100 = 1% (минимален) х10 = 10%(максимален).

Ако не бях видял тази тема съвсем скоро щях да направя един участък (около 2 м.) с наклон 30 - 40 %.

Дали е по-добре да пусна 1м. вертикална тръба, коляно 90 (или 87.5% ако има) и след това тръба с наклон 2 - 3 % ?
Моля дайте мнение, дали е по-добър този вариант или е направо задължителен :?
hygro - майстор
nikivelinov написа:
Формулата може би е:
Наклон в проценти = 100 / Вътр. диаметър в милиметри, %
Грешката е моя. Благодаря ти.

Коригирах и допълних мнението си по-горе.

Тема "какъв е наклона при изграждане на ВИК обратни води тоалетна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: