Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Стефан - майстор
Реших да покажа нагледно какво сътворих. Търпя и критики.
Икопахме със сина/повече той/ трап в ъгъла на парцела с размери 1,40х1,40х1,10 м. Направих кофраж, сложих армировъчна мрежа. От към кофража прикрепих стиропор 2 см с предварително заложени пластмасови дюбели, и отляхме стените. Кофражирах тавана, сложих мрежа и стиропор. Кофражирах люка с вътрешни размери 75х75 см, като кофража отстои на около 5 см от самия отвор. Заложих отстрани 2 бр. метални планки за бъдещите панти на капака, и отлях бетона. Всичко се вижда от снимките. До нивото на оградата ще бъде засипано с пръст, и ще бъде място за цветя. Вътрешната кухина се получи с размери 1,25х1,25х1,0 м, и свободен достъп.

Остава да я шпакловам отвътре с мрежа и теразид , и да направя капака. Когато имам време за това.

Прикачен файл

P8130070.JPG
P8130070.JPG (99.06 KиБ) Видяна 9521 пъти

Прикачен файл

P8130068.JPG
P8130068.JPG (87.21 KиБ) Видяна 9521 пъти

Прикачен файл

P8080065.JPG
P8080065.JPG (87.87 KиБ) Видяна 9521 пъти

Прикачен файл

P8080062.JPG
P8080062.JPG (94.36 KиБ) Видяна 9521 пъти

Прикачен файл

P8060060.JPG
P8060060.JPG (96.98 KиБ) Видяна 9521 пъти
Последна промяна от Стефан на съб авг 23, 2008 1:10 pm, променено общо 1 път.
Стефан - майстор
Ето и самата дупка. От всичко най-трудно се оказа изкопаването и. Защото там има само някакъв много твърд варовик, смесен с камъни. Разбивахме го с къртач.

Прикачен файл

P7310042.JPG
P7310042.JPG (95.83 KиБ) Видяна 9520 пъти
batman - специалист
Браво! Много маняшко!
velsi - Почетен майстор
Добре е, но вместо стиропор е трябвало да сложите фибран. Точно в тоя случай той е за предпочитане, макар да не е фатално.
ABEPA - напреднал
То като басейн станало. :-D
Стефан - майстор
velsi написа:
.. Точно в тоя случай той е за предпочитане, макар да не е фатално.
Така съм решил, така съм го направил, и го показвам. Вече е факт за мене, но поне кажи аргументите заради останалите участници във форума.
Стефан - майстор
ABEPA написа:
То като басейн станало. :-D
Не, не е като басейн, защото на дъното му няма бетон. Просто едно обширно подземие
velsi - Почетен майстор
Понеже Стефан е споменал за критики... Не искам да го критикувам, но явно иска да чуе мнения. Фибрана е водонепропусклив и затова се слага в основи. Кое не е ясно?
shotik - майстор
Здравей Стефане,аз също правих шахта ,но ми искаха да е на 2 м от оградата,при теб виждам че не е така,няма ли да имаш проблем?Аз не мисля да я затварям с бетон ,както си направил ти,а само капак,но не съм решил точно какъв ще е -единичен или двоен.В детска градина ,където работих миналата година ,беше като твоята,но едвам се влизаше ,защото беше плитка,тъмна и тръбите ги бяха направили около отвора и не можеше да се работи /на две седмици почистване на филтър 2 литра/ и затова не го правя.
Стефан - майстор
velsi написа:
Понеже Стефан е споменал за критики... Не искам да го критикувам, но явно иска да чуе мнения. Фибрана е водонепропусклив и затова се слага в основи. Кое не е ясно?
Не искам да споря, че е възможно да си прав. С тая малка разлика, че аз не следвам течението на реката и съветите на майсторите за шаблон, а обичам да мисля със собствената си глава. Всеки материал се поставя с точно предназначение, а не "изобщо". :?
В случая аз не търся хидроизолация, защото няма смисъл от нея. Търся топлоизолация.

Не мога да спра да се възмущавам от моите "майстори" при строежа на грубия ми строеж. Те определено мислеха шаблонно. Определено за тях смесването на бетон и желязо е желязобетон. Въпреки, че имаха арматурния план, разполагаха желязото както те си знаят. Добре, че бях на място. На въпроса ми защо го правят така, те ми отговаряха: "Какво се притесняваш толкова, като се отлее бетона, кой ще го види?". Ега си и логиката :lol: Накрая един от тях започна да нахвърля в плочата железни отпадъци и пирони, "за да носи". :?

shotik написа:
..Аз не мисля да я затварям с бетон ,както си направил ти,а само капак,но не съм решил точно какъв ще е -единичен или двоен..
Моя водомер ще отстои от капака на около 1,25 м. надолу. Както се вижда и от снимката, вътре е обширно помещение 1,25х1,25 м и високо 1 м.Водомера е точно под люка, и е светло вътре. Стените и тавана са топлоизолирани отвътре със стиропор 2 см., които след време ще шпакловам с мрежа и теразид. В първия пост съм казал, че вътрешната ширина на люка е с по 5 см по-широк от отвора от всяка страна. Върху тази засечка/около 5 см/ ще поставя плоскости от стиропор, които са на около 30 см под капака. Затова капака ще бъде единичен, от леки материали, и на панти за лесно отваряне.
Още нещо - тъй като няма да живея за сега там, съм замислил да направя една система от въженце с ролка за отваряне на капака, за да може да се отчитат показанията от улицата. И тъй като е дълбоко, може да сложа и една леща над водомера, за да се вижда добре какво се отчита. :lol:
Последна промяна от Стефан на нед авг 24, 2008 1:50 pm, променено общо 1 път.

Тема "Моята шахта за водомера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: