Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте,

Как се свързва бойлер (водопровод) по принцип знам, но ме интересува какъв е правилния начин за свързване на бойлер (водопровод) когато жилището е (ще бъде) топлофицирано. Става въпрос за апартамент ново строителство.

Прилагам диаграма, въпроса е какво трябва да има на мястото на ?

Това което ми хрумва е 2 крана. когато К1 е отворен, а К2 затворен - жилището ползва топла вода от бойлера, и обратно когато К1 е затворен, а К2 отворен бойлера не участва. Но по този начин има вероятност и 2-та крана да са отворени или и 2-та затворени което не е желателно.

Въпроса ми е дали има по-подходящо решение за превключване на топлата вода. примерно някакви електромагнитни клапани, които да са свързани към захранването на бойлера и при включването му авотматично да се превключва да се ползва топла вода от бойлера.

Предварително благодаря за вашите отговори.

Прикачен файл

scheme.JPG
схема водопровод
scheme.JPG (14.99 KиБ) Видяна 12185 пъти
Rumen Iankov - специалист
Сложи един кран и на студената вода на бойлера.Ако евентуално се развали бойлера да спреш само при него водата а не на целия апартамент.А на топлата може да сложите още един кран който ще е просто за симетрия и красота.А спирането на топлата вода от бойлера може да стане с крана на студената вода на бойлера.При затворен кран водата ще идва от главния щранг.А ако искате вода от бойлера затваряте главния щранг и отваряте крана на бойлера.
montoya - майстор
Ако има възможност слагаш един възвратен клапан след водомера на топлата вода и задължително един кран на студената вода на бойлера. Когато този кран студения преди бойлера е спрян през самия бойлер няма как да минава вода, нито топла нито студена. Възвратния клапан на топлата вода е като си ползваш бойлера да не пълниш централния щранг.
:!: :!: :!: Не слагайте кран на изхода за топла вода на бойлера. Веднъж ще се случи да бъде забравен в затворено положение и ви чака шумен екшън. :!: :!: :!:
Neno Er - специалист
montoya написа:
:!: :!: :!: Не слагайте кран на изхода за топла вода на бойлера. Веднъж ще се случи да бъде забравен в затворено положение и ви чака шумен екшън. :!: :!: :!:
А, като не дай боже се пробие водосъдържателя на бойлера, ТЕЦ-овата топла вода си тече на воля. Ако имаш в предвид, че може да гръмне, абсолютно не е вярно, защото предпазителния клапан е поставен на студената магистрала на бойлера.
По въпроса:
На двата централни щранга за топла и студена вода трябва да има спирателни кранове за спиране на водата при ремонт на вътрешната инсталация. Спирателния кран на топлия щранг може да се затвори когато ползваме бойлера и да не захранваме съседите, въпреки обратния клапан след топлия водомер.
В такъв случай, на мястото на ? се слага един тещик ( трипътник ), към който се свързва бойлера. На изхода на бойлера за топла вода, както вече казах, може да се сложи спирателен кран.
Преди бойлера нека си има отделен спирателен кран, който моге да се затваря при ремонт, демонтаж на бойлера
null - специалист
Ето и моето разсъждение
Ако на входа на топлата вода от централния щранг сложиш възвратен клапан тогава ще можеш да елиминираш К1 и К2 като управляваш от къде да ти идва топлата вода от спирателния кран на студената вода на бойлера.
Обаче аз бих сложил само един спирателен кран след водомера на топлата вода вместо възвратния клапан и сам да си му казвам от къде да идва топлото - спираш топлия пускаш студения и имаш топла вода от бойлера, обратното от ТЕЦ-а
Може да използваш и електрически клапани щом искаш. Аз при майка ми съм по описания начин.
sasooooooooo - "специалист"
montoya написа:
:!: :!: :!: Не слагайте кран на изхода за топла вода на бойлера. Веднъж ще се случи да бъде забравен в затворено положение и ви чака шумен екшън. :!: :!: :!:
:? Нещо май не разбрах :? Нали смесителя/примерно/ си е вид спирателен кран? Как тъй да не слагаме? :? Знам, че се забранява единствено спирателен кран между възвратния вентил на бойлера и входа му за студена вода. :?
Neno Er - специалист
null написа:
Може да използваш и електрически клапани щом искаш.
Не, че не е възможно, но защо да се усложнява системата.
Колко пъти в годината ще се наложи да сменя източника на топла вода? И кой източник ще бъде с предимство за да не бъде електроклапана под напрежение?
Аз не съм прост човек, но колкото по-просто, толкова по-надеждно.
Благодаря на всички отговорили,

В крайна сметка реших че не си заслужава да се усложнява системата с ел. магнитни клапани, т.н. Колко пъти ще се превключва - веднъж 2 пъти годишно. Така че ще бъде с 2 крана - един на топлата вода и един на студената на входа на бойлера.
Здравейте! Нуждая се от малко помощ, не знам темата дали е за тук ако трябва нека бъде преместена.
Искам да Ви попитам може ли да се свърже обикновен бойлер без да имам изведени кранове за него?
Апартамента е с ТЕЦ плочките са сложени, но не са оставени кранове за бойлера. Има ли как да се свърже обикновен бойлер или варианта ми е само проточен ?
iliya_i - майстор
pa4i написа:
Искам да Ви попитам може ли да се свърже обикновен бойлер без да имам изведени кранове за него?
Какво значи не са изведени кранове? Има декоративни външни кранове, които се слагат между извода от станата и меките връзки на бойлера. Ти зад плочките ли ги търсиш?
Изображение
али самите връзки на бойлера са външни.
Изображение

Тема "Бойлер и ТЕЦ - свързване водопровод" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: