• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Милен - майстор
Имам водомер 3/4 захранен от тръба РЕ 32мм и изходяща тръба съшо РЕ 32мм която ми стига на 1 метър от къщата, там е свързана с 1/2 стара поцинкована тръба. Налягането при водомера е 3.5 bar.
Тази година реших да сменя и вътрешните тръби. Вътрешната съм я замислил като магистрална с голям размер и къси отклонения от нея например 20мм за съответните консуматори.
Въпросът ми е с какъв размер тръба да продължа вътре също 32мм или да мина на 25мм. Ще има ли дебит и налягане да се захранват 3 бани и три кухни.

И второто питане е за обратните води. Достатъчно ли ще бъде 1 тръба ф110 за 3 кухни, 3 бани и 4 тоалетни. Като 1 баня, 1 кухня и 2 тоалетни в момента са свързани на такава тръба. Възможно ли е новите 2 кухни и 2 бани с тоалетни да се прикачат към съществуващия канал? Или трябва да копая и вънка за нов, което не ми се ще много.
sameks - специалист
На прав път си!Колкото повече,толкова по-добре.За нов канал обаче не копай,достатъчно е.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ф110 е добре за вертикал, ама в земята е добре да е ф160. Щом е заварено положение и не ти се копае, и най-важното - щом сега нямаш проблеми - може да си спестиш труда. Другото Time2Burn го е казал.
Милен - майстор
Къщата е на 2 етажа, без опция за трети :roll:

1 етаж - в момента 1кухня и 1 баня и тоалетна, с опция за още 1кухня и баня с тоалетна.
2 етаж в замисъл за 1кухня и 1 баня с тоалетна.
3 една тоалетна на двора.

Канала в момента е само хоризонтален, и 30г. си тече без проблем. :roll: Тръбите са глинени с глазура, размера им на око е като ф110, но в момента нямам възможност да я измеря.
Вертикалния участък за втория етаж мисля да го прекарам открито от външната страна с PVC ф110, именно да не се чува мощно "ЛЮС". Точно от където ще минава има и водосточна тръба от покрива която мисля да я включа и нея за да я използвам като комин, че на моменти се носи ужасна воня. Уличната канализация свършва при мен и аз съм удушника.
sameks - специалист
Водосточните тъби от покрива създават проблеми ако не се оттичат свободно или директно в уличната канализация.Много често по покривите се събират листа от дървета,образува се мъх и разни други неразлагащи се неща.При силен дъжд може да попаднат в сградната канализация и да я запушят.
sameks - специалист
ЗАБРАВИХ.Щом вертикалния щранг ще ти е външен сложи UV тръба!Ида бъде дебелостенна.
Милен - майстор
:? Кои PVC тръби са UV стабилизирани за инсталиране на открито.
Gri
От целия имот можеш да излезеш с ф110. По-големия диаметър не значи по-добре. С ф160 ще ти падне скоростта на водата, оттам самоочистващата способност намалява - по-голяма вероqтност от запушване.
Милен - майстор
Ами тогава уличния канал който е от циментови тръби Ф300 има най малка скорост на флуидите и най лесно ще се запуши. :lol:
Gri
Милен написа:
Ами тогава уличния канал който е от циментови тръби Ф300 има най малка скорост на флуидите и най лесно ще се запуши. :lol:
Ако си първа къща (в началото на уличен канал) по течението на водата - да, най-лесно ще се запуши. Ако преди теб има други, които си изливат водите в този канал ф300 водното количество ще е достатъчно за да се самоочиства.
В крайнасметка е добре да си изпълни твоя канал като хората, за да не копаеш ти. А уличния канал го оставяш на местното ВК.
================================
sameks написа:
На прав път си!Колкото повече,толкова по-добре..
Нито за канализацията, нито за водопровода е вярно това твърдение. Трябват си съответни диаметри за съответно водно количество.
=======================================
Милен написа:
Къщата е на 2 етажа, без опция за трети :roll:

1 етаж - в момента 1кухня и 1 баня и тоалетна, с опция за още 1кухня и баня с тоалетна.
2 етаж в замисъл за 1кухня и 1 баня с тоалетна.
3 една тоалетна на двора.
Ако налягането в градската водопроводна мрежа е нормално (20-30м воден стълб) за една кухня и баня - ф25, за следващите кухня и баня пак ф25 (при напор над 20м) и ф32 при напор под 20м.
Най-големият проблем с големи диаметри е при тръбата за гореща вода - при по-ниска скорост на движение на водата се развива една бактерия 'Легионела", която е опасна за здравето. Това става при пластмасовите тръби (ПП, ПЕ).
============================
За да напишеш следващ пост след твой, вече написан такъв...ползвай бутона "Промени" :idea:
rulom
  • 1
  • 2

Тема "Дебит на ВиК инсталация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: