Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Tiger - специалист
Миналата година помпата си работеше, днес я включвам няма никой. Марката и модела са Grundfos UPS 25-40 180
Разглобихме я с баща ми и:
1. До клемите отива захранване
2. При измерване на кондензатора дава почти 2uF
3. Клемите на статора и съответните съпротивления съм ги дал на картинката по-долу. Като на празните квадратчета няма изводи.

Някаква идея от къде идва проблема?
Подобни помпи подлежат ли на ремонт?
Ако да и ако си заслужава препоръчайте сервиз?

Прикачен файл

pump.PNG
pump.PNG (3.28 KиБ) Видяна 12568 пъти
k r u m - специалист
Сигурен ли си че проблема не е механичен след като не е работила дълго време да е клинясал ротора ???? :? :?
Tiger - специалист
Не е от това. Въртеше се свободно на ръка.
Преди малко тръгнах да вечерям и си преди това да я тествам пак. Сложих ротора в статора и тръгна :? . Странно, явно някъде не дава добър контакт
tysonlkr - специалист
Tiger написа:
Не е от това. Въртеше се свободно на ръка.
Преди малко тръгнах да вечерям и си преди това да я тествам пак. Сложих ротора в статора и тръгна :? . Странно, явно някъде не дава добър контакт
След като е тръгнала какво още искаш :? Нали работи.
Според мен проблемът ти е бил в това което каза Крум, клеясване на ротора. След като си го разглобил и е тръгнал :wink:
filmatoplo - майстор
Всяка есен си рестартирайте помпите ръчно с отверката врътнете ротопчето.Отвива се голямото лъскаво болче и после вътре с по малка отверка се врътва ротора :wink:
Tiger - специалист
Ами пробвах я и след като я развъртях, ама тогава - нищо
romanpm - майстор
:roll: Ей за това смятам за правилно монтирането на помпата на изхода защото там утайките са нищожни , виждал съм изгоряла помпа от блокиран ротор :wink:
nedbmw - специалист
Как си я монтирал колега ,ротора не трябва да е вертикално има го в упътването на помпата .Аз имам такава от една година сложена да ми върти антифриза на слънчевия колектор, трябва да имаш и филтър преди нея.

Тема "Ремонт на водна помпа за парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: