• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
NeoBoss - специалист
Здравейте ! знам че има много теми за хидрофори и помпи но са все са специфични и немога да намеря оптималното решение за мене. Та нека първо кажа каква е мойта ситуация.

Къща в малко селце с проблемно водоснабдяване и често спиране на водата. В къщата има кладенец вътрешния отвор е метър широк но е със суха зидария и самата дупка на кладенеца е към 5 метра, не е копан а е гърмян незнам от подводна река ли се пълни или просто от валежите които падат. Дълбок е 20 метра и досега не е имало помпа да го изпразни за да снам положението какво е в него. Но водата от него става само за поливане много е твърда , направо сапуна не прави пяна в него неможе ни да изпереш ни да се изкъпеш.

Та искам да направя 2 кръга един вътрешен за банята и кухнята който да се захранва от вик , и един външен за двора и поливането от кладенеца.

на тавана имам 1куб. съд който го пълня но не прави хубаво налягане (ниско е) имам и една помпа euromax периферна дават я Q=40l/min H=40m видях да продават хидрофорни разсширителни съдове комплект ( съд, пресостат,манометър,5пътник ) за 62 лв - ще можели тя помпа да я съвржа с съда и да вдигам налягането вътре в къщата. Защото гледам че хидрофорните системи са със самовключващисе помпи а тази е малко по различна.

Другия въпрос е за външния кръг кое е по добре , да дам повече пари за хубава помпа wilo или да взема някоя от по 300 лв която само да ми качва вода до над ладенца в друг съд и от там пак с хидрофор да вдига налягането - ценово май излиза едно и също.

Другото възможно ли е със ел клапани при поливане да се сменя кръга и в системата да се нагнетява вода от кладенеца и да се ползва само един хидрофор - като лошото в случая е че няма да се къпеш докато поливаш, или няма да поливаш токато се къпеш.

както и ако може да кажете нещо за помпите Speroni или по точно модела им 6'' SCM и да препоръчате някоя друга потопяема помпа от по нисък клас.

и в сичката трази баркотия се търси най ниско бюджетното и ефикасно решение.
Милен - майстор
При мен ситуацията е същата - 10м кладенец с твърда вода за поливане и ВиК. Двете системи ми са свързани по междуси със кран. Така дори и при редките спирания на питейната вода мога да ползвам в къщата такава от кладенеца като отворя само въпросния кран. Хидрофори и резервоари нямам. От кладенеца водата я изпомпвам с помпа Вида 5.
Но при теб казваш че водата спира често, тогава свързващия кран го оставяш отворен и при нужда си пускаш помпата. Хубаво е да имаш и обратни клапи да не минава вода от питейната към кладенеца и от кладенеца към мрежата. Помпата може да си я пускаш и ръчно при нужда от няколко места ако пък искаш автоматично ще ти трябва хидрофор.
LazarGanev - "Велик майстор"
Решението с най-нисък бюджет:
- използваш тази помпа, която имаш и ако ти прави проблеми, тогава си купуваш Сперони, добри са. Помпата трябва да я пуснеш на 6м от водата.
- купуваш този хидрофор за 62 лв, монтираш го към системата за поливане и го връзваш да управлява помпата
- слагаш един кран, с който да подаваш вода към къщата. ако спре централното водоснабдяване, като в тоя случай трябва да затваряш крана при водомера. Никакви възвратни клапани не ти трябват, освен този, на смукателя на помпата.
- желателно е в кладенеца да има пуснато едно въженце с 2л бутилка бира на долния край, в случай, че се появя наоколо :) . Това е. Сега, ако има други въпроси, да ти говоря, че трябва да сменаме бирата с нещо по-твърдо - ще те излъжа, щот съм шофьор :-D
danisaw - специалист
В допълнение на по-горе написаното от колегите за да омекотиш водата си монтираш калцираща муфа към дапълнителната инсталация и си решаваш проблема с твърдата вода.
libo vel - напреднал
какво преставлява тази калцираща муфа. :? :? :? :?
Каналски - специалист
danisaw написа:
калцираща муфа
Може ли да дадеш някакъв Линк в Интернет с информация ?
danisaw - специалист
Аз ги копувам от рувекс (магазина е на красна поляна до пазара),а иначе изглеждат по различен начин според произхода и производителя им,но изглеждат по този начин и принципа им на действие можете да видите тук:

http://www.utilitiesbulgaria.com/magnet.htm

http://www.utilitiesbulgaria.com/magnet_water1.htm
NeoBoss - специалист
LazarGanev написа:
Решението с най-нисък бюджет:
- използваш тази помпа, която имаш и ако ти прави проблеми, тогава си купуваш Сперони, добри са. Помпата трябва да я пуснеш на 6м от водата.
- купуваш този хидрофор за 62 лв, монтираш го към системата за поливане и го връзваш да управлява помпата
- слагаш един кран, с който да подаваш вода към къщата. ако спре централното водоснабдяване, като в тоя случай трябва да затваряш крана при водомера. Никакви възвратни клапани не ти трябват, освен този, на смукателя на помпата.
- желателно е в кладенеца да има пуснато едно въженце с 2л бутилка бира на долния край, в случай, че се появя наоколо :) . Това е. Сега, ако има други въпроси, да ти говоря, че трябва да сменаме бирата с нещо по-твърдо - ще те излъжа, щот съм шофьор :-D

бира и кебабчета винаги има там , особено за хора даващи добри идеи :) :prost:

вкопаването на помпа е невъзможно едва изкопах легло за езерото на 150см дълбочина амоли 6м , просто то е леска или някакъв вид скала която с кирка се копа по 4см на забиване. Не случайно кладенеце е гърмян хахах.

та мислех да взема хубава помпа която да ми прави от 20м дълбочина 3,5 бара налягане сперони или wilo и да я използвам за директно
нпояване а тази манчеката да я направя на хидрофор за в къщата.
като горе долу бюджета ми е към 700лв.

НО danisaw вдъха надежда в мен.

Можеш ли да кажеш личния си опит от тези водопреобразователи. Аз незнам какваа точно е водата в кладенеца казвали сами че нествала за пиене а ако я извариш съдя побелява - което ме водеше чее варовита. Освен варовика друго можели да пречи на машини и др. и заслужава ли си да се дадат 200лв за пълен анализ на водата. Като знам че нее отрвна и са поени животни с нея :) имали какво още да се научи за нея. Като тя няма да се използва за пиене само миене къпане и поливане.

И ако става водата след водопреобразователя да се ползва от бойлер какво ще кажете за следната система

тая помпа
http://www.gradinka.bg/offer/130.html
която да вади от 20метра дълбочина (на дъното на кладенеца) вода във един съд на 2рия етаж на къщата (600литров) към него да се включи хубав хидрофор който да захранва цялата къща и градина.
така помпата с нисък дебит ще прекарва водата по бавно през магнита и ще е с максималното си КПД, Няма да се налага да се включва често тъй като ще пълни единия съд на интервал колкото може да пълни за 2 часа :)

п.с. вече съм готов и да финансирам такаче ще се радвам ако предложите помпи и хидрофори , за да нестава реклама може и лс.
И ако има проблем с линка на помпата ще го променя.
LazarGanev - "Велик майстор"
Е, не можах да ти схвана ситуацията! Казваш, че е с вътр. диаметър 1м и 20м дълбок, затова ти казах да пуснеш помпата долу. Иначе с предложения от тебе вариант става, ама в съда трябва да сложиш поплавък за спиране на вибрационната помпа след напълването му. Другият вариант е скъпа потапяща, центробежна помпа и пак влизаш в бюджета.
NeoBoss - специалист
значи да изясна.

кладенеца е с вътрешен свободен (празен) диаметър 1метър , но цялата му дупка е поне 4 и е запълнена със суха зидария и когато с помпа се изтегли нивото на водата надолу почват от страни от камъните да пада вода, става всичко във водни пръски до горе - доста помпи са изгорели точно по тоя начин и затова решешнието е само потапяща помпа.

Скъпата помпа е във варианта ако се ползва директно и само за поливане и предполагам ще стане така ако тази калцираща муфа не върши работа.

чакам danisaw да изкаже мнението за муфите, и има ли начин да се пробва една таква муфа и чак тогава да се купува.
  • 1
  • 2

Тема "Повишаване на налягане в системата на вик и от кладенец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: