• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте наскоро се нанесох в блок строен преди 10 години.Водопроводната система е с метални тръби а в самия апартамент вода не е пускана от поне 5 години. :-D Викнах майстори да ми сменят спирателните кранове поне да съм си сигурен сам за себе си ако стане авария.Та работата е че в кухнята особенно на студената вода налягането е много слабо, майсторите казаха, че за 10 години не може да се запушат тръбите никога.Но при строежа на блока и прекарването на ВиК инсталацията са сложили възвратни клапани http://www.sakar-fittings.com/details/A10.jpg такива, непосредствено след водомерите.Въпроса ми е:
възможно ли е да за се запушили тези клапани майсторите казаха, че най-вероятно е от тях.И ако да мога ли само да отвия патрончето отгоре и да махна вътре каквото има за да циркулира нормално водата.Не мога да го премахна защото толкова тъпо е сложен тоя клапан, че трябва да се къртят плочките а тамън се нанесох и всичко е ремонтирано :wallbash: .Благодаря предварително. :)
chapara - майстор
Можеш да го махнеш,но тогава клапана няма да работи,а защо майсторите не ги отвориха клапаните и да ги раздвижат.По добре е със клапан.
Защото е толкова неудобно, че трябва някой с малка ръчичка да бръкне да развие отгоре болта, мястото е много ограничено.Сам ще го направя така или иначе.Преди време баща ми ми каза, че и в техния панелен блок е имало едно време такива но с първия ремонт на щранговете са ги махнали и сега си имат пак супер налягане. :) Значи е възможно запушването да е от тях, така ли да разбирам? :)
crez - майстор
Моето мнение е че възвратния е само част от причината, основната е запушване на тръбите, 5 г. без движение в тях за метални тръби е катастрофа. Грешка е че не си сменил тръбите, майсторите са ти казали това което ти си искал да чуеш, т.е да не ги сменяш. Най напред започва да се запушва най-дългото трасе и постепенно ще се дозапушят и другите.
crez написа:
Моето мнение е че възвратния е само част от причината, основната е запушване на тръбите, 5 г. без движение в тях за метални тръби е катастрофа. Грешка е че не си сменил тръбите, майсторите са ти казали това което ти си искал да чуеш, т.е да не ги сменяш. Най напред започва да се запушва най-дългото трасе и постепенно ще се дозапушят и другите.
според мен не са, защото вътре не бяха ръждиви а и майсторите пуснаха обратно водата нарочно, ако има нещо да прокара нищичко не излезна бистра вода.А и в банята тръбите и при тях не е ползвана толкова време водата а там има налягане слънце.Ще се опитам да ревизирам възвратните клапани, ако не се оправи не знам.
naskov - майстор
gsisport написа:
Та работата е че в кухнята особенно на студената вода налягането е много слабо, :)
Само да уточниш: налягането ли е слабо или дебита. Питам, защото може дебита да е малък, а налягането да си е високо. Сложи си пръста на чешмата и виж дали водата бута силно
Оправих проблема.Успях с доста мъки и прегъване на ръката да развия отгоре тапите с ключе 14 на възвратните клапани, извадих патрончетата отвътре, завих ги обратно и воала, налягане да те отнесе :lol: .Мерси на всички отзовали се
Каналски - специалист
Да явно там е проблема, бил...
Но в карайна сметка е хубаво да има възвратен вентил, имам чувство че съм виждал да продават само вътрешната част ... има вариант да купиш същият и да подмениш само клапата или пък само малкото уплътнение на нея... Разбира се когато имаш време и ти се занимава :)
Така ще направя но по натам.Засега така е супер и ще го наблюдавам. :)
pavkatay - майстор
gsisport написа:
..... и воала......
абе аз ли не съм си доучил, ама за втори път днес в този форум и за втори път през живота си срещам това възклицание. какво значи? ( като членувана дума я знам отдавна -още от 1001 нощ :) )
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос относно възвратен клапан." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: