• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
quietmadness - специалист
Помощ!!!
Почнах да слагам обратната вода в банята, брата маже всички гумени уплътнения мощно със силикон на Церезит CS 24 Universal и ми вика "Така е по-добре, аз на тая гума нямам много доверие!"
Ама аз пък нямам доверие на силикона мирише на оцетна киселина та се не трае и ме притесняа дали няма да прецака гумените уплътнения и след година пак да разбивам.

Някакъв опит по въпроса? :?
Каналски - специалист
:-D :-D :-D
Ами препоръчително е Лубриката да е на водна основа, ако са лошо направени тръбите и гуменото уплътнение, много кяр няма от силикона... Ама ако пише, че е безвреден за кожата значи няма да навреди и на гумата ... поне така си мисля !
Определено не е безвреден за кожата
Няма ли някой вещ по въпроса?
mitaka_vk - специалист
В кое да е вещ някой? Извода си го направил и сам, силикона не държи на PVC. Гумата е поставена за уплътнение и замества нагряването и ползването на лепило. За по добро снаждане на фитингите с гума се ползва лубрикант на водна основа както е написал колегата Каналски /най често сапунена вода, тест и други подобни миещи препарати/. Във времето след това гумата се раздува и спича като по този начин прави много добро уплътнение /понякога е толкова добро че не може да се разглоби/. С две думи силикона го хвърли през прозореца и си ползвай само гумата, ако нямаш доверие на това вземи горелката и една туба лепило за PVC и опитай с него.
vlad0 - специалист
Ако нямаш доверие само на гумата е по-добре вместо силикон да използваш PVC лепило, като лубрикант върши същата работа. А колегата е прав че силикона въобще не държи върху PVC.
Абе не става въпрос за това дали се прави със силикон, а дали няма да скапе гумата.
Не ми се разглабят една купчина съединения, да ги чистя от силикона, да взимам нови уплатнения и пак на ново. Но ако гумата ще умре след 2 години по-добре да го направя. Това ми е проблема.

А за CS 24 го дават че хваща на "твърдо PVC" каквото и да значи това. Да не говорим, че на част от тръбите и дъгите пише PVC на друга PP-H (щото а иди намери 15 или 30 градусова дъга от PVC), така че на PP пак няма да хване.
Въпроса е дали няма да разруши гумата?
Те това питам.
mitaka_vk - специалист
Уффф как да го обясним /химичните взаимодействия между силикона тумата не ги знам/ само дето ти казвам когато ползваш гумено уплътнение използваш само и единствено гумено уплътнение, когато не ползваш гума ползваш нагряване и лепило за PVC /Тангит и други производни/.
Силикона не лепи PVC и започва да пропуска след време, PP тръби не се лепят по никакъв начин /независимо че някои ще започнат да обясняват нещо друго/, ако PP тръбите се лепяха нямаше да използваме за водопровода поялник.

Така че сменяй гумите докато е време и изхвърли силикона през прозореца.
perko - специалист
Е щом има гумено уплътнение, за какво го карате човека да си разглобява канализацията? Силикона няма да навреди на гумата, те са на различна основа и не взаимодействат. Според мен, това със силикона е абсолютно излишно, но не е причина да си разглобиш тръбите и да сменяш уплътнения.
vlad0 - специалист
Със сигурност силикона не може да разяде гумата или да я увреди по какъвто и да било начин. А това че е излишен е друг въпрос
  • 1
  • 2

Тема "Силикон и гума" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: