Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
caligula - помощник
Превет на форума!
Имам апартамент ново строителство, на който в момента започнах довършителни работи.
В апартамента има два вертикални щранга - един в кухнята и един в банята и тоалетната.
В далечното бъдеще вероятно ще има централна топла вода, но засега ще разчитам на бойлер.
Прокопах канал през коридора, в който да положа полипропиленова тръба PN-20 с микропореста изолация (или шлаух-гофре), която да отведе топла вода до мивката в кухнята. Разстоянието е около 3м. + малко чупки.
Изчетох почти всичко по темата, но все пак не ми стана категорично ясно, кое е правилното решение за връзване на системата.
Въпросите ми са:
1. Трябва ли на тази дължина да слагам някакъв компенсатор заради линейното разширение на тръбата?
2. Как да навържа системата. На бойлера така или иначе ще сложа кранчета на входа и изхода, но дали въпросната тръба да отиде в топлия кръг от другия щранг и като ползвам бойлера да спирам 2-та крана за т.в. на 2-та щранга, или да направя отделен извод, в който да свържа т.в. на смесителя в кухнята и да спирам само крана за т.в. на щранга в банята, когато съм на бойлер.
3. Бойлерът съм го предвидил в тоалетната-мокро да стои над пералнята - няма друго място. Опасно ли е и ако да, с какво мога да го обезопася?
4. Тук четох, че за връзването на бойлера вместо меки връзки е по-добре да се ползват полиетиленови тръби с алуминиева вложка и подходящи фитинги. А може ли да се ползват полипропиленови тръби, въпреки по-трудното им предварително напасване?
Благодаря предварително!
:) :) :)
EmoZ - специалист
Полипропилен (това дето се лепи), така или иначе не можеш да го изтегляш, затва гофрето ич не ти трябва, изолация пък съвсем, за какво е! Там не тече постоянно. Загуби така или инак ще имаш, равни на обема вода на връзката ти между бойлера и консуматора.

Без крътни си можел да минеш отма, с един 10-тина литров бойлер в кухненските шкафове и си капитан (100-тина и дваЕсе кинта са), при 'сички положения по-евтино от сегашното ти приключение, но ти си знаеш. Както и да го направиш, щом работи - 'се е правилно.

Аз лично бих пуснал полиетилен (тия дето се навиват със спец. фитинги) с алуминиева вложка ф16 до кухнето, ако и вече да съм купил полипропилена, ама пак казвам: ти си знаеш.

Успех.
filmatoplo - майстор
Ако на главните щрангове имаш кран за топлата която идва от централното -добре . Правиш с тази тръба (дето ще пускаш )байпас между двете топли кухня-баня - обаче след главните кранове .Бойлера си го включваш някъде по развръската с студена и топла - сложи му кранове . Като спреш главните кранове на топлата на шранговете си караш с бойлера в етажа - ако имаш централно топла вода тогава спираш бойлера и отвърташ главните . Прави го от ппр с изолация , направи най лесния компенсатор с 4 колена и 20 сантови рамена -формата му е буквата -П . и си спи спокойно , да вместо меки вр може и с ал вложка .
EmoZ - специалист
filmatoplo написа:
Ако на главните щрангове имаш кран за топлата която идва от централното -добре . . .
Еми то няма как да няма, отцепни кранове на отклоненията за неговия апартамент, как инак 'ше си обслужва инсталацията.

Кран - водомер - кран с дренаж към вътешната разводка, така се изпълнява то, пък знам ли!

Филма, стига бе, какъв компенсатор нали 'ше полага спагетите в канал, какво 'ше му помогне т'ва да лЕпи П-образен компенсатор и да го фиксне в замазката?

Успех.

п.п. До пусналия темата: 'купи си полиетилен с алуминиева вложка и я пусни в гофре, никакви компенсатори и подобни щуротии.
caligula - помощник
Благодаря за съветите, но пак доста противоречиви мнения, важното е да не сбъркам тотално, че после трябва да къртя гранитогреса.
За бойлерче под мивката - да, имах и такъв вариант, но първо - мястото ми е доста ограничено и второ - вероятно след централния ТЕЦ ще ми стане супер излишно, така че избрах варианта с тръбата в пода.
Никой не казва нищо за бойлера над пералнята.
Чакам още мнения.
Благодаря!
:)
lenko71 - специалист
caligula написа:
Никой не казва нищо за бойлера над пералнята.
Що се притесняваш толкова за бойлера. Слагай го! И гъвкавеи връзки може да сложиш, само че има едни (казват че били италиански) малко по-тънки изглеждат и са по-скъпи, със сигурност ще издържат повече от бойлера.
filmatoplo - майстор
Ама и аз , той може и ппр - стаби -да сложи - от опит знам че и гола тръба без нищо да сложеш няма проблеми.

Тема "Отново за системата: Бойлер - ТЕЦ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: