Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
lyubohar - майстор
Здравейте.
Казуса е следният-някой от кооперацията се е оплакал в районната топлофикация,
че топлата вода не е достатъчно топла.
Аз лично нямам такова усещане,но пуснах техника да прегледа абонатната.
Каза,че е увеличил температурата на горещата вода.Сега я мерих и показва минимум 67 градуса и излиза пара.
Това преди 2 седмици.
Онзи ден имало авария и цял ден нямаше парно и топла вода.
Пуснах бойлера и забелязах,че спирателния кран(пластмасов) на топлата вода като го спра тече.
Протече и връзката на водомера за топла вода и се наложи да скъсам пломбата и да го затегна.
Пуснаха парното и топлата вода и сега е сухо.
Та въпроса е:
Каква температура на топлата вода трябва да получавам.
Инсталацията в банята е метална,но тръбите около водомерите и спирателния кран са пласмасови.
Цялата инсталация в тоалетната-кухнята е пластмасова и често като отсъствам
ползвам спирателните кранове(там са метални).
Каква е допустимата температура на ПВЦ тръбите?
Благодаря предварително
dragozow - майстор
Затворена система 50 и отворена 60 градуса:
https://travelerscoffee.ru/bg/redka/sko ... ei-vody-v/
MamaMy - майстор
Човека е врътнал термостата в абонатната. Това води до малко по-големи загуби, но вие си ги плащате. Него какво го интересува. А проблем с температурата може да се появи от всеки един смесител който няма възвратни клапани. Това значи всички евтини до колкото знам. По добре разследвай кой се е оплакал и да се установи кой смесител не е наред и меша водите. Може и някой бойлер да е оставен отворен към студената вода. То гламари много, а такива дето пипат без да разбират, още повече. :wallbash:
Antonii - майстор
Стандарта за БГВ от топлофикация и не само е 60 градуса, независимо зима/лято.
lyubohar - майстор
Благодаря за отговорите.
То за увеличаване на ценатаясно-компютъра в абонатната ще го отчете.
Няма как да тръгна да им проверявамбойлерите и смесителите на 40 апартамента.
30 години има бях домоуправител и се навидях на селяни.
Въпроса беше дали тези 67градуса са опасни за инсталацията от ПВЦ.
Доколкото си спомням е сива на цвят и я лепяха с някакви поялници.
Не ми се мисли ако някъде под плочките изпусне!
Antonii - майстор
За работа по спомени могат за постоянно до 90 градуса, като трябва да издържат и до 110.
Но колкото е по-висока температурата на водата, толкова е по-къс живота на тръбата.
krasi92 - майстор
нед фев 28, 2021 5:01 pmMamaMy написа:
Човека е врътнал термостата в абонатната. Това води до малко по-големи загуби, но вие си ги плащате. Него какво го интересува. А проблем с температурата може да се появи от всеки един смесител който няма възвратни клапани. Това значи всички евтини до колкото знам. По добре разследвай кой се е оплакал и да се установи кой смесител не е наред и меша водите. Може и някой бойлер да е оставен отворен към студената вода. То гламари много, а такива дето пипат без да разбират, още повече. :wallbash:
Би ли дал пример какъв вид смесител визираш с възвратни клапи и как тои смесва топла и студена вода когато е евтин. Благодаря
MamaMy - майстор
Никъде не съм написал, че евтините смесват. Писал съм , че те нямат възвратни клапани и когато дефектират има възможност да смесват. При скъпите има клапани на двата входа за да не прехвърля вода от входа с по-високо налягане към входа с по-ниско такова когато дефектира главата. Става дума за едноръкохватковите смесители с керамична глава. До сега съм виждал 3-4 дефектни глави и един смесител. Този смесител го хванах лично аз на работа. При спряна топла вода няма проблем, но при загрят смесител и спряна студена, започва да пропуска от топлата към студената. Вътре е спукан в корпуса някъде. Като се нагрее и се увеличава цепката. Аз понеже мразя да пия топла вода и лятото го хванах.
kozl - майстор
Не знам какви са нормите, но съм видял на няколко абонатни БГВ е нагласена на 55 традуса. Може би това е останало по фабрични настройки в контролера.
Но какво става лятото когато топлоносителя от Топлюфикация стане 60 гр., а настройката за БГВ е 67 :?

А причината за оплаквания от липса на топла вода, на първо статистическо място е липса на циркулация. Тово поне е най-честата причина около мен. Не че няма тарикат съседи и такива с повредени ОК към топлата вода, при които студената вода през бойлери и смесители се влива в тръбите за студена вода и топлия водомер се върти наобратно, а съседите се къпят с охладена вода.

Та аз не бих вдигал Т на БГВ от контролера при абонатната над 55 гр.
При нас поради отсъствие на обитатели на последни етажи, след източване на водата заради ремонт, примерно се получават въздушни тапи в тръбите за топла вода и циркулацията в този вертикален щранг не действа, а оплакванията почват. Най-лесно е да пипна тръбите на щранга в сутерена и ако няма циркулация, то циркулационната тръба е студена. Следва "продухване" на щранга от по-долен етаж на който има достъп. За целта обаче трябва да работят крановете на щранга в сутерена, за да може да се спре основния на топлата вода и да остане отворен само този на циркулацията. После от по-долния етаж се отваря смесител само на топла вода на максимум и от там силната струя ще изпувка въздуха и вероятно с придружени мръснотии. И така некои комшии се научиха и вече ме не викат като се получи тапа след източване на тръбната мрежа.
И още веднъж не на 67 гр. за БГВ, тва поради икономически причини.

А тва че на контролера е нагласена неква Т на БГВ, па изобщо не означава, че тва ще е Т на БГВ. Когато консумацията е малка може да се стабилизира зададената Т, но ако има проблеми с топлообменника или с дебита от топлоносителя и системата излиза от регулация. И тогава топлата вода ще тече с променлива Т според с дебита.
Само да вмъкна пример от повреди по БГВ - сега сме на трета цирк.помпа, втори контролер и са сменени отделно един път клапана и втори път ел.задвижка. И това са 5 повреди за 18 г. по абонатната станция, поради които е имало проблеми с БГВ. Ама тва с контролера продължи поне година, докато намеря кой и с кво да го подмени.

Тема "Гореща вода от топлофикация." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: