Чудех се как дали има някои, които е търсил решение на проблема с варовитата вода. Аз напоследък се загледах и при мен се оказа, че проблема е сериозен, но се чудя дали има смисъл да се боря. Цената на филтрите е много висока. Някаде между 200-500лв за обикновенни решения, а предполагам, че има и такива, на които не искам да им чувам цената. Мен само за пералнята ми е криво. Иначе бойлера така или иначе е консуматив с цена по-ниска от тази на филтъра. Та не знам дали има смисъл.
astor написа:Чудех се как дали има някои, които е търсил решение на проблема с варовитата вода. Аз напоследък се загледах и при мен се оказа, че проблема е сериозен, но се чудя дали има смисъл да се боря. Цената на филтрите е много висока. Някаде между 200-500лв за обикновенни решения, а предполагам, че има и такива, на които не искам да им чувам цената. Мен само за пералнята ми е криво. Иначе бойлера така или иначе е консуматив с цена по-ниска от тази на филтъра. Та не знам дали има смисъл.Твърдостта на водата се определя от разтворените в нея земно-алкални метали - калции, магнезий, стронций и барий. За мека се счита вода със съдържание на земно-алкални метали под 1,25mMol/l, а за твърда над 2,5mMol/l. Най-използваните методи за омекотяване на водата са:
- декарбонизация - [Ca2+ + 2 HCO3-] + Ca(OH)2 -> 2 CaCO3 + 2 H2O
чрез регенеруеми посредством готварска сол йонообменници
дейонизация
дестилация
обратна осмоза
свързване в комплексни съединения с полифосфати (Калгон)
преобразуване в арагонит чрез електромагнитни полета (неефективно)
Може и да звучи като виц, но в Италия слагат начукан мрамор в котлите и бойлерите и се кълнат, че котления камък се отлагал върху мрамора. Опитай...