Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
astor - специалист
Чудех се как дали има някои, които е търсил решение на проблема с варовитата вода. Аз напоследък се загледах и при мен се оказа, че проблема е сериозен, но се чудя дали има смисъл да се боря. Цената на филтрите е много висока. Някаде между 200-500лв за обикновенни решения, а предполагам, че има и такива, на които не искам да им чувам цената. Мен само за пералнята ми е криво. Иначе бойлера така или иначе е консуматив с цена по-ниска от тази на филтъра. Та не знам дали има смисъл.
hygro - майстор
astor написа:
Чудех се как дали има някои, които е търсил решение на проблема с варовитата вода. Аз напоследък се загледах и при мен се оказа, че проблема е сериозен, но се чудя дали има смисъл да се боря. Цената на филтрите е много висока. Някаде между 200-500лв за обикновенни решения, а предполагам, че има и такива, на които не искам да им чувам цената. Мен само за пералнята ми е криво. Иначе бойлера така или иначе е консуматив с цена по-ниска от тази на филтъра. Та не знам дали има смисъл.
Твърдостта на водата се определя от разтворените в нея земно-алкални метали - калции, магнезий, стронций и барий. За мека се счита вода със съдържание на земно-алкални метали под 1,25mMol/l, а за твърда над 2,5mMol/l. Най-използваните методи за омекотяване на водата са:
  • декарбонизация - [Ca2+ + 2 HCO3-] + Ca(OH)2 -> 2 CaCO3 + 2 H2O
    чрез регенеруеми посредством готварска сол йонообменници
    дейонизация
    дестилация
    обратна осмоза
    свързване в комплексни съединения с полифосфати (Калгон)
    преобразуване в арагонит чрез електромагнитни полета (неефективно)
Явно, че никой от методите не е достатъчно практичен, за да бъде прилаган любителски. Остава само борбата с последиците от твърдостта на водата - натрупаният котлен камък се отстранява редовно чрез обработка с горещ разтвор на лимонена, млечна или винена киселина. Ако натрупването е значително, почистването може да стане само по механичен път, използват се дори експлозиви.

Може и да звучи като виц, но в Италия слагат начукан мрамор в котлите и бойлерите и се кълнат, че котления камък се отлагал върху мрамора. Опитай... :-k
astor - специалист
Много благодаря за отговора. Може би е добра идея да заенса водата за изследване и след това да реша какво да правя. Аз съм намерил едно решение, което струва около 200лв и работи със смоли.
Trifun - специалист
hygro написа:
Може и да звучи като виц, но в Италия слагат начукан мрамор в котлите и бойлерите и се кълнат, че котления камък се отлагал върху мрамора. Опитай... :-k
Хихихи, и аз съм чувал какво ли не - за парчета порцелан (от чиния, примерно), за черупки от охлюви и тем подобни ...
В интерес на истината, веднъж пробвах с черупките от охлюви - при едно от отварянията на бойлера ги наврях вътре, след което го затворих и почнах да го пълня с вода. Че като се раздрънчаха тия черупки ... малиииий ... :lol: :lol: :lol:
Е, при следващото отваряне на бойлера установих че няма никакъв ефект от цялата работа - варовикът си се беше натрупал отново по нагревателя :razz:
Ivan_Kurtev - специалист
Ооооооооооооо определено не ви препоръчвам да слагате части от каквото и да е ТИЧНО в БОЙЛЕРА !!!!???!!

Да определено борбата с котелния камък е много труна, но недейте да експерментирате с всичко което чуете ! Щом каза че можеш да си отваряш бойлера това ме навежда на мисълта е е от по-старите модели с 2-ву степенна защита и ако тези черупки се бяха насъбрали около предпазния вентил и го запушат при една последвала авария в защитата тойх нямаше да ти сработи, което би довело до много лоши последствия.......... Пръсване на Бойлера (е да тогава може и да изкараш котления камък но на каква цена ??)
Trifun - специалист
Ivan_Kurtev написа:
...Щом каза че можеш да си отваряш бойлера това ме навежда на мисълта е е от по-старите модели с 2-ву степенна защита ...
хахахаха, Ванко, ти направо ме разби ! :lol:
Аз и бойлери от новите модели мога да отварям :razz:
Иначе бойлери с двустепенна защита няма - дори и по-старите модели са си с 3-степенна - две електрически (терморелето и термозащитата) и една водна - предпазният клапан, за който говориш.
Само че той се монтира извън бойлера, а не вътре в него и по тази причина няма как да се запуши от черупката, тъй като е на тръбата на студената вода, а тя влиза в бойлера.
Можеше да се запуши единствено тръбата за топлата вода, ако някоя черупка се беше качила до горе, и беше "кацнала" точно върху отвора, но ... чак пък такъв кърък не съм ! :lol:
P.S. Тъй като бойлерите са ми "слабост", мисля да напиша нещо като статийка, озаглавена "Всичко за бойлера" - устройство, по-чести повреди - на какво се дължат и как да се справим с тях, кои бойлери са по-добри от техните събратя (според мен) и т.н. и да я постна във форума. Четох всички теми за бойлери дотук и ми се струва че има още какво да се каже, а и мисля че ще е хубаво всичко да е събрано на едно място... Само се чудя в кой раздел да е - дали в "Електротехника" или в "Баня" :roll:
masteradmin - майстор
ок прати ми я на меила ще я публикувам на мене също боилерите са ми слабост миналия месец смених 3-тия.
Ivan_Kurtev - специалист
За да не остана длъжен искам само да добавя ! Външната защита с Клапана не я бях вписал, но както и да е а да те питам, когато се дигне налягането...от къде трябва да избие ..тоест прекалено топлата (да не кажа дори парата) се връща през тръбата за студената вода и ето тогава ако не ти е в изрядност Вентила или има нещо което може да го запуши стават белите !
rival - помощник
astor написа:
Много благодаря за отговора. Може би е добра идея да заенса водата за изследване и след това да реша какво да правя. Аз съм намерил едно решение, което струва около 200лв и работи със смоли.
Би ли го споделил това решение? И мен много ме интересува, голям проблем е и при нас този варовик, дори в момента имаме една запушена тръба. А аз чех за филтър от порядъка на 1500лв. който се монтирал преди водомера,смисъл преди водата да влеза навътре по уредите. Как се изразих само :?

Тема "Варовита вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: