• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
votsok - помощник
Здравейте!Предстои ми изграждане на ВиК на двуетажна къща.Питането ми е за бойлерите,два-един за първия етаж и един за втория,които ще са в мазата.Какво трябва да направя и как за да потича веднага топлата вода?Благодаря предварително!

:?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Няма начин пич!
Можеш да ускориш малко + да намалиш загубите, като термоизолираш тръбите, но всъщност как си я представяш веднага тая работа? С нагреватели по самите тръби ли?
mitaka_vk - специалист
Нещото е само едно и се нарича...ЦИРКУЛАЦИЯ. Прави се като пускаш още един щранг от най малкия диаметър тръба например ф16 или ф20 и закачаш една циркулационна помпа. По този начин ти циркулира топлата вода и и не и позволява да изтине. Като пуснеш чушмята източваш само хоризонталните тръби и ти идва много бързо топличкото :-D
Каналски - специалист
Точно "Циркулация" на топлата вода ! Изпълнява се циркулационна инсталация. Тя се състои от тръби и циркулационна помпа + някоя арматура.
Общи работи:
- Малко повече тръби се слагат, абе направо почти колкото за топлата вода (не говоря за диаметрите) ... нас цените на тръбите не ни плашат :) ;
- Наличието на помпа е малко смущаващо, но не е проблем ! Поради характера на циркулацията, помпата е малка (за малък дебит и налягане) и консумацията се двжи до 50W. Не е притеснително голямата консумация на ток, проблема е че върти 24ч. Вариант да се обвърже когато е пуснат бойлера тогава да работи и помпата е най-логичният. Всякакви други идеи за оптимизиране на работата ще са безпредметни за една къща според мен. Да всичко е свързано с ел. ток , ама нали и бойлера е електрически ... ;
- Циркулация на топлата вода може да се направи и при хоризонталната разводка по водоснабдяваните помещения. Това ще е върха на сладоледа ! Но пак се получава дублиране на тръби и поради факта , че ..... напрактика никой не се сеща/решава да го прави ;
- Проблема е ! Че поради характера на циркулацията , трудно се гарантира дебита на циркулиращата вода по всички участъци. Може да се получи някъде да "върти като лудо" , на други места "едвам едвам" ... това си е проблем. За мен единственото практично решение е използването на неща с общо название "Щранг регулираща арматура" . Не съм ползвал не съм се занимавал , не ме питай за това :) ;
- Ако жилищата са общи , може да се сложи един голям бойлер. Понеже е в мазето ... по-лесно може да се мисли за трифазен, все си мисля че "трифазните уреди" са по икономични в дългосрочен план и при постоянно ползване ;
Успех ! Не е някакво "оригиналничене", това за което говорим е нормална инсталация ... ако някой вземе да те плюе ... просто му затвори устата като врата на Москвич :)
mitaka_vk - специалист
Аз много не виждам смисъл дза направиш на разводките циркулация. Иначе най изгодно си е с циркулационна помпа, неща дето ги няма тук и не се и изпълняват защото са неизвестни не виждам смисъл да се пробват, най вече от финансова гледна точка.
Казвам че тръбите за циркулациянта са най малкия диаметър, по една проста причина, не ги ползваш за консуматори те са само спомагателни с които да затвориш кръга. Големи диаметри не са нужни особено пък за къща никъде не съм споменал финансовата точка. Но сега ще я спомена Тъй като е циркулация дори да сложиш по голям диаметър тръба пак няма да му излезе голяма стойност защото фитингите които ще заложи ще са изключително малко /муфи и 1-2 колена/ което сътнесено като % към тръбата е изключително малко, просто няма никакъв логичен довод да сложи тръба с диаметър еднакъв на диаметъра на щранга за топла вода. А Ако и трябва да се сметне ще си излезе още по точно какъв диаметър му е нужен.
tysonlkr - специалист
При тази циркулация, която предлагате, топлинните загуби няма ли да са доста големи :?
Водата ща циркулира постоянно през тръбите и съответно ще отдава част от топлината си :roll: Тръбите ще топлят стените :)
Изгодно ли е по отношение на топлинните загуби, да се прави такава инсталация с циркулация :? Този въпрос не бе засегнат.
mitaka_vk - специалист
tysonlkr написа:
При тази циркулация, която предлагате, топлинните загуби няма ли да са доста големи :?
Водата ща циркулира постоянно през тръбите и съответно ще отдава част от топлината си :roll: Тръбите ще топлят стените :)
Изгодно ли е по отношение на топлинните загуби, да се прави такава инсталация с циркулация :? Този въпрос не бе засегнат.
Ъъъъ нещо за тръбна изолация чувал ли си???
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Този въпрос не бе и поставен.
Мен, като явно несведущ по въпроса, ми е много интересно, какво всъщност се търси като ефект.
EDI - майстор
В общи линии вместо за 10 секунди, топлата да дойде за 5 секунди.Според мен няма никакъв смисъл от цялата работа, освен изолацията на топлите тръби.
mitaka_vk - специалист
Има голяма, да не казвам огромна разлика между това да имаш циркулация и да нямаш.
Не съм засичал за колко секунди/минути идва водата макар че се съмнявам и ти да си засичал.
  • 1
  • 2

Тема "байпас" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: