Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
makarow - напреднал
Имам идея да си монтирам бойлер със серпентина на централното парно (от нов тип) и да го ползвам през зимата
Как смятате дали ще е по -икономичен от директната консумаця на топла вода?????
torbalan - Дървен философ
плащаш топлината, която ползваш....

такъв бойлер ще е само още едно устройство по пътя на топлината...

никаква разлика няма да има от гледна точка на консумираната топлина :)

а за това колко ще плащаш - зависи от топлинните счетоводители, които ти оформят сметките :)

с две думи - смислен отговор няма как да ти се даде :)
makarow - напреднал
stamenov1 написа:
По добре си монтирай това
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=20226
и какво му е по-добрето?
Аз така или иначе си имам парно а това приспособление не ми решава дилемата м/у ползване на централна топла вода или топла -от серпентината?
Някой правил ли е такова приспособление??????
LazarGanev - "Велик майстор"
То няма никакъв проблем да го направиш, ама нали трябва да ти сложат топломер и на серпентина, а там вупроса е неясен дали за тебе ще е по-добре или по-зле. Трябва предварително да си изясниш този въпрос с фирмата за счетоводство.
makarow - напреднал
LazarGanev написа:
То няма никакъв проблем да го направиш, ама нали трябва да ти сложат топломер и на серпентина, а там вупроса е неясен дали за тебе ще е по-добре или по-зле. Трябва предварително да си изясниш този въпрос с фирмата за счетоводство.
пак ще кажа ,че става въпрос за парно без топломери на всички уреди!!!!!!!!
Той е един за целия апартамент -от нов вид топлоразпределение!!!!!
Някой все пак има ли поглед ?????
chavdarov6 - специалист
Ако трябва някои да даде професионално мнение зад което да застане.....то трябва да има наистина ''ПОГЛЕД''(буквално :| ).
Но все пак мисля,че не трябва да се наемаш,дори и да сложиш бойлера трябва да бъде по твоя преценка,защото разходите от 300-400 лв. кото ще хвърлиш за него и монтажа ще си ги избиеш за 5-6 години.Т.с.спестяването на топлоенергия(дори да има такова)ще буде супер минимално.......Успех
LazarGanev - "Велик майстор"
Сега по колко плащаш кубик вода и колко кубика ползваш?
stamenov1 - специалист
В момента ако взимаш топлата вода от пластинчат топлообменник след твоя топломер, ти плащаш само това което ти показва топломера, тъй като си загряваш водата при теб. Мисля, че по този начин става в новита сгради където има общ апартаментен топломер. Т.е няда да спечелиш нищо като топлина ако сложиш бойлер със серпентина, защото ще платиш това което ти е отчел топломера. Единствен + е може би това, че ще имаш складирано количество топла вода във бойлера.
Термостатичния смесителен вентил, ще ти ограничава количеството топла вода което ползваш, защото ти му задаваш на колко градуса да ти я подава. Т.е. няма да грееш вода до по-висока температура, която да ти повишава сметката на топломера.
Това е мое мнение, ако някой е по- знаещ нека сподели.
При отоплението всеки градус отгоре повишава сметката с 5-7% нагоре.
Чаро - Акълия
Каква е цената на м3 БГВ и с какви градуси е?
Каква е цената на квч за отопление и там с какви градуси е?
Дай каквато и да е информация по горните въпроси.

Тема "бойлер със серпентина на централно парно?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: