• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
niki_sap - специалист
Проблема е следния - преди години преправяхме апартамента и в момента пералнята е на единственото възможно място, в бокс в хола. Вертикалната канализация е в банята - на около 3,50 от пералнята. Наклона на канала от пералнята, през кухненската мивка (следваща в реда), към банята е минималния - не искахме да вдигаме много нивото на плочките в коридора и банята.
В момента при пускане на пералнята, най-вече на центрофуга или на което и да било по-мощно изхвърляне на вода от нея, канала се пълни със звука на пълнеща се бутилка и водата започва да прелива. Канала е чистен множество пъти както с препарати, така и механично. След почистване пълненето (на "бутилката") става по-бавно, но пак става и в крайна сметка канала прелива.
Маркуча за мръсната вода просто е пъхнат в канала (височина 50-60 см. от земята) без да бъде уплътнен, тъй като мислехме, че така ще се получи по-добре - все пак да дърпа въздух от някъде.
Въпроса е - да уплътня ли околу маркуча на пералнята, това ще реши ли проблема или да мисля накакви други решения? Притеснява ме с уплътнението, че няма да постигна нищо, а само водата ще започне да излиза в съседната мивка (както става когато канала е запушен например).
Армагедон - специалист
Какъв размер ти е тръбата? ако е по-малък от ф50 ще береш ядове, аз също съм изнесъл пералнята по подобен начин, разстоянието до вертикала е към 6-7м, но нямам проблем 2 години
niki_sap - специалист
Честно казано никога не съм се оправял с тези размери, но мисля, че е Ф50, най-често използваните тръби за канализация на мивка, ако не бъркам диаметъра е 5-6 см. затова и мисля, че е Ф50. Тръбата така и така е прокарана, не ми се иска да разбивам, поне не плочките по пода и в банята за да я сменям. Евентуално мислех за някакъв вариант да изкарам допълнително, в нишата където е пералнята хоризонтално нагоре във височина една тръба, но първо не знам дали и какво ще спечеля с това и второ, това означава миризми, защото нишата е вътрешна за стаята и блока - няма как да изкарам да дърпа въздух навън. Приемам идеи.

Ти запушил ли си, уплътнил ли си около мъркуча за мръсна вода на пералнята и ако да с какво?
Spokoiniq - майстор
Ако си на 50 има универсален маншон , който уплътнява такива отходни маркучи идеално , минимум 20 е диаметъра за маркуча и е еластичен.
niki_sap - специалист
Първата ми мисъл беше за такъв маншон, но ще издържи ли той на налягането на връщащата се вода или да доуплътнявам с някакви силикони и т.н. И вобще това ще реши ли проблема или водата ще започне да излиза през мивката и бъдещата миялна и т.н.
Spokoiniq - майстор
0,50 ще ти струва опита :-D после ще видиш, нищо не губиш
Армагедон - специалист
пишеш, че ремонта си го правил преди, години, ако в началото не си имал проблеми и водата се е оттичала нормално, 100% е запушване. Какво имаш предвид под "механично ", ако си ровичкал с някоя тел...........за профисионално отпушване виж ги тези от SHL, ама питай първо за парите :shock: Маншона няма да реши проблема!!!!!
Залагам на запушването!!!!!!!!!!!!!!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Немах нерви да изчета всичко, само мернах, че основно разсъждавате за "събаряне". Я опиши как го систиш тзи канал, за да препоръчаме правилното и да ти с ереши проблема.
Е, ако още от само начало като чист и нов неползван канал, пак ти е преливало, е ясно, че ще разбиваш.
Армагедон - специалист
сложи си цайсите :lol: , никой до момента не го е посъветвал на крайната мярка "КЪРТЕНЕ"
niki_sap - специалист
Малко певече история. Ремонта е правен преди 15 години от баща ми с моя помощ. От тогава до сега проблема с преливането си стои. Просто близо 15 години майка ми пере на автоматичната пералня като на полуавтоматична - спира пералнята когато започне да изхвърля водата и после пак я пуска за да не прелее, така че проблема си в общи линии от както е направено.
Механичното почистване го правя с един кабел (или по-скоро тел) - дебел 1 пръст, на чийто край има захваната "Глава" с диаметър около 1 см. по-малко от диаметъра на тръбата. Гарантирано достигам до вертикалната тръба с него и чистя всичко или почти всичко в канала. Не знам какво биха използвали професионалистите, но като цяло не мисля че ще решат проблема.
Какво се има предвид под къртене - че е запушен канала и трябва да сменя тръбата или че е малък наклона и трябва да сменя тръбата.
Къртенето (на подовите настилки) естествено е последния вариант. А и не съм сигурен с какво ще помогне - освен ако проблема е малък наклон и съответно трябва да дълбая плочата за да го закопая по-дълбоко.
Понеже не разбирам се притеснявах да не би да е прекалено дълъг хоризонталния канал и прекалено далече от вертикала и затова да не става. Разстоянието, заедно с всички чупки е общо някъде около 4 - 4,5 метра,
  • 1
  • 2

Тема "Преливаща пералня - как да уплътня канала?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: