Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
yasen22 - напреднал
Не точно летна баня а нещо подобно на соларна система но нискобюджетна.Намислил съм до пролетта да си направя отгоре на гаража някакъв малък съдържател за водата. Там се напича много и съм сигурен че ще се затопля бързо. Ще е свързан директно за банята. Но още се чудя дали да го направя да е под налягането на водопреносната мрежа или с пълначка от тоалетно казанче за безопасност . При втория вариант недостатъка ще че налягането ще е слабо само от гравитацията. Ще трябва да е по-дълбок за да има някакво налягане.Което значи повече вода по-бавно ще се загрява. Най- удачно ще е да направя накакъв плосък бойлер максимално тънък с по-голяма повърхност от дебела ламарина. 2.5 мм мисля че ще издържат на наляганете и без това при нас налягането е все умряло. Бива ме в заварките.Няма да е от неръждавейка защото ще стане много скъпо и му се губи икономическия ефект. Най-много се чудя с каква боя да го боядисам от вътре да е по трайно. Ясно ми е че ръждата ще се появи рано или късно но поне да изкара една две години. Естествено че без защитен клапан ще стане бомба но се чудя дали няма да трябва и разширителен съд. Това са ми за сега разсъжденията. Някой с по-инженерна мисъл би могъл да ми даде някакви напъдствия за което благодаря предварително.
sian - специалист
yasen22 написа:
Не точно летна баня а нещо подобно на соларна система но нискобюджетна.Намислил съм до пролетта да си направя отгоре на гаража някакъв малък съдържател за водата. Там се напича много и съм сигурен че ще се затопля бързо. Ще е свързан директно за банята. Но още се чудя дали да го направя да е под налягането на водопреносната мрежа или с пълначка от тоалетно казанче за безопасност . При втория вариант недостатъка ще че налягането ще е слабо само от гравитацията. Ще трябва да е по-дълбок за да има някакво налягане.Което значи повече вода по-бавно ще се загрява. Най- удачно ще е да направя накакъв плосък бойлер максимално тънък с по-голяма повърхност от дебела ламарина. 2.5 мм мисля че ще издържат на наляганете и без това при нас налягането е все умряло. Бива ме в заварките.Няма да е от неръждавейка защото ще стане много скъпо и му се губи икономическия ефект. Най-много се чудя с каква боя да го боядисам от вътре да е по трайно. Ясно ми е че ръждата ще се появи рано или късно но поне да изкара една две години. Естествено че без защитен клапан ще стане бомба но се чудя дали няма да трябва и разширителен съд. Това са ми за сега разсъжденията. Някой с по-инженерна мисъл би могъл да ми даде някакви напъдствия за което благодаря предварително.
Провери какви за цените на водосъдържател за ел. бойлер (стоманен). Може да се комбинират няколко според нуждите. Те са обработени , малко или много срещу корозия. Издържат на налягане. Не ти трябва дълбочина а височина за по голямо налягане. Но ако е под налягане защо ще гърми? Няма да слагаш възвратен клапан и няма да имаш свръх налягане от прегряване. Макар че това е решено при ел. бойлерите с въздушна възглавница( не може да се запълни с вода целият им обем) Газовете са свиваеми а течностите-не. Макар че за да се взриви един бойлер е необходимо да има интензивно кипене и да не сработи никоя защита, което при теб едва ли ще се случи.
VLADO66 - майстор
Имам такава баня и съм направил водосъдържателя с формата на покрива-плосък/без налягане/Водата се топли за нула време,боядисал съм го с Протекта.Тече си нормално, е не е като обикновен душ но става.
bulhomes2 - майстор
Ако ще имаш само един душ (чешма) ще ти е много по-лесно и безопасно да го направиш без налягане. Набързо ти драснах една схема. Топлата вода на душа трябва да се остави отворена и да и се махне врътката. Колкото е възможно по-близо до врътката да се сложи друг кран, с който да се допълва соларната система, а тя преливайки през душа ще имитира работата на всеки обикновен душ. Соларната система може да е единия (или няколко) панел от панелен радиатор и варел. За външно боядисване - "Щъркел" - боя за печки.
Прикачен файл:
LyatnaBanya.jpg
LyatnaBanya.jpg (112 KиБ) Видяна 3382 пъти

Тема "Ще си правя летна баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: