• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
valerko - специалист
Следния проблем: ще слагаме пласмасови тръби за водопровод в блока. Има гарсониери, 2-стайни и 3-стайни апартаменти. Та хоризонталните тръби дето са в мазето искат сумата някои да се дели на броя апартаменти, обаче аз не съм съгласен. В Закона за управление на етажната собственост пише, че се разпределя съгласно идеалните части на съответния апартамент. Демек по-големите апартаменти ще платят повече пари. Та по закон е ясно, а при вас как си делихте тия разходи за хоризонталните тръби....вертикалните са ясни.
Spokoiniq - майстор
По идеални части по закон.По-големите по презумпция потребяват повече, независимо от тва колко живеят вътре.
Каналски - специалист
valerko написа:
... идеалните части на съответния апартамент.
Сградното водопроводно отклонение и част от главните водопроводи са общи (може да разбиете вертикалите на апартаменти за екстра). За мен най-Справедливо ще е според притежаваните "идеални части". Подобно ще е за всички Общи Ремонти. Например Покрив, ремонти по стълбище, асансьор и пр.
Само консумативни разходи е нормално да се делят на бройки потребители. Например Общата вода, Тока на стълбището и асансьора .... но не и разходите по почистване!
Извън Темата #1:
Ама това е повод за скандал , може да си спретнете едно Меле и после да се Напиете :)
Извън Темата #2:
Въпроса е , моЕли човек да се откаже от "идеалната си част" или да я продаде :) и какви ще са последствията от тези негови действия. Напримерно живее на 8-ми етаж, но няма право на достъп до стълбище и асансьор :)
Извън Темата #3:
Моля , да не пишете коментари на мойте Извън Теми !
valerko - специалист
Каналски написа:
valerko написа:
... идеалните части на съответния апартамент.
Сградното водопроводно отклонение и част от главните водопроводи са общи (може да разбиете вертикалите на апартаменти за екстра). За мен най-Справедливо ще е според притежаваните "идеални части". Подобно ще е за всички Общи Ремонти. Например Покрив, ремонти по стълбище, асансьор и пр.
Само консумативни разходи е нормално да се делят на бройки потребители. Например Общата вода, Тока на стълбището и асансьора .... но не и разходите по почистване!
Извън Темата #1:
Ама това е повод за скандал , може да си спретнете едно Меле и после да се Напиете :)
Извън Темата #2:
Въпроса е , моЕли човек да се откаже от "идеалната си част" или да я продаде :) и какви ще са последствията от тези негови действия. Напримерно живее на 8-ми етаж, но няма право на достъп до стълбище и асансьор :)
Извън Темата #3:
Моля , да не пишете коментари на мойте Извън Теми !
Определено така трябва да е, явно и двамата един и същ закон сме чели. :lol: :lol: Точно така го мисля и аз, ама как да убедя бабушкерниците във входа. Тя вика оооооо, толкова пари я нема да дадем, леб с кво че си купим......
Spokoiniq - майстор
Да го духат некролозите смрадливи!Смръдливата ръждива вода няма заради тях да ползваш( не че ще я пиеш де).Такъв ремонт според стария и според новия закон за етажна собственост се финансира от събираните за целеви ремонти средства, които са по идеални части, за разлика от режийните(асансьор, ток) които са на глава, и се определят като размер от общото събрание.При решение на ОС с 51% смръдляците мизерни се ПРИНУЖДАВАТ да съучастват защото :

чл.6,ал1,точки:
8. изпълняват решенията на органите на управление на етажната собственост;

9. заплащат разходите за основния, текущия или неотложния ремонт, за реконструкцията, преустройството и обновяването на общите части на сградата съразмерно с притежаваните идеални части в тях;

12. осигуряват достъп в своя самостоятелен обект или в част от него за извършване на необходимите проучвателни, проектни, измервателни, строителни и монтажни работи, свързани с поддържане, основен, текущ или неотложен ремонт, реконструкция, преустройство или обновяване на общи части или на други помещения;

чл48,ал(3) Разходите за ремонт, обновяване, реконструкция и преустройство на общите части, за които има прието решение на общото събрание на собствениците или на сдружението, се разпределят между собствениците на самостоятелни обекти съразмерно с притежаваните от тях идеални части от общите части на сградата

В чл49 е засегнато точно как се действа при неотложен ремонт, а една ръждива прокапала връзка на щаранговете(недай боже направо прокапала тръба) се счита за необходимост от такъв.

С две думи стегни си бабушкерниците да не се стигне общината да им направи ремонта по реда и после с изпълнителен лист да си вземе парите .
Каналски - специалист
Извън Темата:
valerko написа:
... леб с кво че си купим......
За съжаление е така Ситуацията ! Тук е момента Мъжете да се направят на Мъже, и да запушат "устата на домашното радио" и да оправят нещата ... пък после, ако искат да ги обяват за Дупедавци.
P.S.
Замислих се до колко е реален вариант, дублиране на инсталация ... т.е. заинтересованите да могат да си пуснат само за себе си! Кофти ситуация, определено май Общинските власти не могат да стоят дистанцирано и си трябва някакво правно/икономическо участие !
sasooooooooo - "специалист"
Всъщност като се замислим, щранговете са общи за всички и са еднакво дълги за всички. Смятам за нередно тристайните да плащат повече от гарсониерите.
Живея на трети етаж. Защо тогава да плащам наравно с тези от шести, като ние сме двама /жена ми обаче ходи пеша/, а от горе са четирима в гарсониера?
А защо на събранието тогава моят глас да не е три пъти по-тежък от тези на шестия, щом ще плащам тройно за щранга? :?

Мое мнение, е че всичко да се плаща на калпак, като считам за грешка в закона това дялово разпределение според собствеността.
valerko - специалист
sasooooooooo написа:
Всъщност като се замислим, щранговете са общи за всички и са еднакво дълги за всички. Смятам за нередно тристайните да плащат повече от гарсониерите.
Живея на трети етаж. Защо тогава да плащам наравно с тези от шести, като ние сме двама /жена ми обаче ходи пеша/, а от горе са четирима в гарсониера?
А защо на събранието тогава моят глас да не е три пъти по-тежък от тези на шестия, щом ще плащам тройно за щранга? :?

Мое мнение, е че всичко да се плаща на калпак, като считам за грешка в закона това дялово разпределение според собствеността.
Добре...в моя случай блока е от 2 входа, А и Б....аз съм в Б вход. Водата идва от А вход. Първо по хоризонталата в мазето преминава през тристаен апартамент, после през гарсониера и накрая отива в двустайния. И гледай сега парадокс. Тристайния му е най-къса тръбата /най-близо е до А вход/, но пък е двойна заради двата щранга....след това гарсониерата е с по-дълга тръба но пък е една и накрая идва двустайния който не го знам с колко щранга е, май са 2. Не знам дали ме разбрахте, то може и да не съм наясно как точно вървят тръбите в мазето де. И какво излиза, че трябва двустайния да плати най-много въпреки че не е с най-много идеални части.
sasooooooooo - "специалист"
Все едно както аснасьор. Общо се дели на живущите.

Иначе какво става:
1ет. плащат всички ( 1/6+1/6+1/6)
2ет. плащат гарсониерата и двустайния( 1/6+1/6),
3ет. си плаща двустайния( 1/6),

За тристайния разхода е 1/6,
за гарсониерата 2/6,
за двустайния 3/6,
------------------------

Според закона обаче:

За тристайния разхода е 3/6,
за гарсониерата 1/6,
за двустайния 2/6.

Аз все още държа разхода да е на калпак :-D
Каналски - специалист
sasooooooooo написа:
Аз все още държа разхода да е на калпак :-D
Иде реч за трайна инвестиция в недвижимо имущество, което си върви с местонахождението на имуществото.
P.S.
Сега се загледах, че думичката "разходи" в Заглавието на Темата както всяка друга думичка в българският език :) всеки си я разбира както иска :) ...
Извън Темата:
Трайна инвестиция е даже благоустрояването на квартала!
Ако квартала запада и става "неатрактивен" се понижава цената на имота. Един добър Стопанин трябва да питае жив интерес за съхранението на финансовият статут на имота. Колкото е по-голям имота -> пропорционално по-голям интерес! Всякаква друга Логика е опасно "нездравословна". Предполагам, сте чували за понятието "обявяване за необитаема сграда" и най-вече по американските филми там се развиват някакви Екшън/Трилър/Хорор действия ... как се е стигнало до това ?
  • 1
  • 2

Тема "При смяна на тръбите във входа как се делят разходите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: