Следния проблем: ще слагаме пласмасови тръби за водопровод в блока. Има гарсониери, 2-стайни и 3-стайни апартаменти. Та хоризонталните тръби дето са в мазето искат сумата някои да се дели на броя апартаменти, обаче аз не съм съгласен. В Закона за управление на етажната собственост пише, че се разпределя съгласно идеалните части на съответния апартамент. Демек по-големите апартаменти ще платят повече пари. Та по закон е ясно, а при вас как си делихте тия разходи за хоризонталните тръби....вертикалните са ясни.
- 1
- 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
valerko
- специалист
15 мнения в "При смяна на тръбите във входа как се делят разходите?"
Каналски
- специалист
valerko написа:... идеалните части на съответния апартамент.Сградното водопроводно отклонение и част от главните водопроводи са общи (може да разбиете вертикалите на апартаменти за екстра). За мен най-Справедливо ще е според притежаваните "идеални части". Подобно ще е за всички Общи Ремонти. Например Покрив, ремонти по стълбище, асансьор и пр.
Само консумативни разходи е нормално да се делят на бройки потребители. Например Общата вода, Тока на стълбището и асансьора .... но не и разходите по почистване!
Извън Темата #1:
Ама това е повод за скандал , може да си спретнете едно Меле и после да се Напиете

Извън Темата #2:
Въпроса е , моЕли човек да се откаже от "идеалната си част" или да я продаде

Извън Темата #3:
Моля , да не пишете коментари на мойте Извън Теми !
valerko
- специалист
Каналски написа:Определено така трябва да е, явно и двамата един и същ закон сме чели.valerko написа:... идеалните части на съответния апартамент.Сградното водопроводно отклонение и част от главните водопроводи са общи (може да разбиете вертикалите на апартаменти за екстра). За мен най-Справедливо ще е според притежаваните "идеални части". Подобно ще е за всички Общи Ремонти. Например Покрив, ремонти по стълбище, асансьор и пр.
Само консумативни разходи е нормално да се делят на бройки потребители. Например Общата вода, Тока на стълбището и асансьора .... но не и разходите по почистване!
Извън Темата #1:
Ама това е повод за скандал , може да си спретнете едно Меле и после да се Напиете
Извън Темата #2:
Въпроса е , моЕли човек да се откаже от "идеалната си част" или да я продадеи какви ще са последствията от тези негови действия. Напримерно живее на 8-ми етаж, но няма право на достъп до стълбище и асансьор
Извън Темата #3:
Моля , да не пишете коментари на мойте Извън Теми !

Spokoiniq
- майстор
Да го духат некролозите смрадливи!Смръдливата ръждива вода няма заради тях да ползваш( не че ще я пиеш де).Такъв ремонт според стария и според новия закон за етажна собственост се финансира от събираните за целеви ремонти средства, които са по идеални части, за разлика от режийните(асансьор, ток) които са на глава, и се определят като размер от общото събрание.При решение на ОС с 51% смръдляците мизерни се ПРИНУЖДАВАТ да съучастват защото :
чл.6,ал1,точки:
8. изпълняват решенията на органите на управление на етажната собственост;
9. заплащат разходите за основния, текущия или неотложния ремонт, за реконструкцията, преустройството и обновяването на общите части на сградата съразмерно с притежаваните идеални части в тях;
12. осигуряват достъп в своя самостоятелен обект или в част от него за извършване на необходимите проучвателни, проектни, измервателни, строителни и монтажни работи, свързани с поддържане, основен, текущ или неотложен ремонт, реконструкция, преустройство или обновяване на общи части или на други помещения;
чл48,ал(3) Разходите за ремонт, обновяване, реконструкция и преустройство на общите части, за които има прието решение на общото събрание на собствениците или на сдружението, се разпределят между собствениците на самостоятелни обекти съразмерно с притежаваните от тях идеални части от общите части на сградата
В чл49 е засегнато точно как се действа при неотложен ремонт, а една ръждива прокапала връзка на щаранговете(недай боже направо прокапала тръба) се счита за необходимост от такъв.
С две думи стегни си бабушкерниците да не се стигне общината да им направи ремонта по реда и после с изпълнителен лист да си вземе парите .
чл.6,ал1,точки:
8. изпълняват решенията на органите на управление на етажната собственост;
9. заплащат разходите за основния, текущия или неотложния ремонт, за реконструкцията, преустройството и обновяването на общите части на сградата съразмерно с притежаваните идеални части в тях;
12. осигуряват достъп в своя самостоятелен обект или в част от него за извършване на необходимите проучвателни, проектни, измервателни, строителни и монтажни работи, свързани с поддържане, основен, текущ или неотложен ремонт, реконструкция, преустройство или обновяване на общи части или на други помещения;
чл48,ал(3) Разходите за ремонт, обновяване, реконструкция и преустройство на общите части, за които има прието решение на общото събрание на собствениците или на сдружението, се разпределят между собствениците на самостоятелни обекти съразмерно с притежаваните от тях идеални части от общите части на сградата
В чл49 е засегнато точно как се действа при неотложен ремонт, а една ръждива прокапала връзка на щаранговете(недай боже направо прокапала тръба) се счита за необходимост от такъв.
С две думи стегни си бабушкерниците да не се стигне общината да им направи ремонта по реда и после с изпълнителен лист да си вземе парите .
Каналски
- специалист
Извън Темата:
P.S.
Замислих се до колко е реален вариант, дублиране на инсталация ... т.е. заинтересованите да могат да си пуснат само за себе си! Кофти ситуация, определено май Общинските власти не могат да стоят дистанцирано и си трябва някакво правно/икономическо участие !
valerko написа: ... леб с кво че си купим......За съжаление е така Ситуацията ! Тук е момента Мъжете да се направят на Мъже, и да запушат "устата на домашното радио" и да оправят нещата ... пък после, ако искат да ги обяват за Дупедавци.
P.S.
Замислих се до колко е реален вариант, дублиране на инсталация ... т.е. заинтересованите да могат да си пуснат само за себе си! Кофти ситуация, определено май Общинските власти не могат да стоят дистанцирано и си трябва някакво правно/икономическо участие !
sasooooooooo
- "специалист"
Всъщност като се замислим, щранговете са общи за всички и са еднакво дълги за всички. Смятам за нередно тристайните да плащат повече от гарсониерите.
Живея на трети етаж. Защо тогава да плащам наравно с тези от шести, като ние сме двама /жена ми обаче ходи пеша/, а от горе са четирима в гарсониера?
А защо на събранието тогава моят глас да не е три пъти по-тежък от тези на шестия, щом ще плащам тройно за щранга?
Мое мнение, е че всичко да се плаща на калпак, като считам за грешка в закона това дялово разпределение според собствеността.
Живея на трети етаж. Защо тогава да плащам наравно с тези от шести, като ние сме двама /жена ми обаче ходи пеша/, а от горе са четирима в гарсониера?
А защо на събранието тогава моят глас да не е три пъти по-тежък от тези на шестия, щом ще плащам тройно за щранга?

Мое мнение, е че всичко да се плаща на калпак, като считам за грешка в закона това дялово разпределение според собствеността.
valerko
- специалист
sasooooooooo написа:Всъщност като се замислим, щранговете са общи за всички и са еднакво дълги за всички. Смятам за нередно тристайните да плащат повече от гарсониерите.Добре...в моя случай блока е от 2 входа, А и Б....аз съм в Б вход. Водата идва от А вход. Първо по хоризонталата в мазето преминава през тристаен апартамент, после през гарсониера и накрая отива в двустайния. И гледай сега парадокс. Тристайния му е най-къса тръбата /най-близо е до А вход/, но пък е двойна заради двата щранга....след това гарсониерата е с по-дълга тръба но пък е една и накрая идва двустайния който не го знам с колко щранга е, май са 2. Не знам дали ме разбрахте, то може и да не съм наясно как точно вървят тръбите в мазето де. И какво излиза, че трябва двустайния да плати най-много въпреки че не е с най-много идеални части.
sasooooooooo
- "специалист"
Все едно както аснасьор. Общо се дели на живущите.
Иначе какво става:
1ет. плащат всички ( 1/6+1/6+1/6)
2ет. плащат гарсониерата и двустайния( 1/6+1/6),
3ет. си плаща двустайния( 1/6),
За тристайния разхода е 1/6,
за гарсониерата 2/6,
за двустайния 3/6,
------------------------
Според закона обаче:
За тристайния разхода е 3/6,
за гарсониерата 1/6,
за двустайния 2/6.
Аз все още държа разхода да е на калпак
Иначе какво става:
1ет. плащат всички ( 1/6+1/6+1/6)
2ет. плащат гарсониерата и двустайния( 1/6+1/6),
3ет. си плаща двустайния( 1/6),
За тристайния разхода е 1/6,
за гарсониерата 2/6,
за двустайния 3/6,
------------------------
Според закона обаче:
За тристайния разхода е 3/6,
за гарсониерата 1/6,
за двустайния 2/6.
Аз все още държа разхода да е на калпак

Каналски
- специалист
sasooooooooo написа: Аз все още държа разхода да е на калпакИде реч за трайна инвестиция в недвижимо имущество, което си върви с местонахождението на имуществото.
P.S.
Сега се загледах, че думичката "разходи" в Заглавието на Темата както всяка друга думичка в българският език

Извън Темата:
Трайна инвестиция е даже благоустрояването на квартала!
Ако квартала запада и става "неатрактивен" се понижава цената на имота. Един добър Стопанин трябва да питае жив интерес за съхранението на финансовият статут на имота. Колкото е по-голям имота -> пропорционално по-голям интерес! Всякаква друга Логика е опасно "нездравословна". Предполагам, сте чували за понятието "обявяване за необитаема сграда" и най-вече по американските филми там се развиват някакви Екшън/Трилър/Хорор действия ... как се е стигнало до това ?
- 1
- 2
Тема "При смяна на тръбите във входа как се делят разходите?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература