Какво означават следните наименования на кранове: кеклов, сферичен, секретен кеклов, секретен сферичен, с изпразнител? Кога е препоръчително да се използват, имат ли специфични приложения?
- 1
- 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ribnikolaevi
- майстор
20 мнения в "кранове"
ribnikolaevi
- майстор
Интересува ме отговора по принцип, а и мисля че по този начин информацията ще носи по-голяма полза и за други хора.
Transporterr
- специалист
сферичен значи че механизма за затваряне му е една сфера която уплътнява в тефлон, с изпразнител предполагам че е за претакане на водата от тръбите,скретен -само човек със специална отвертка може да го отвори ...
за кеклите питай гугле
за кеклите питай гугле

Последна промяна от Transporterr на пет ное 20, 2009 3:07 pm, променено общо 1 път.
mitaka_vk
- специалист
Кеклов
сферичен
секретен
с изпускател/изпразнител

сферичен
секретен
с изпускател/изпразнител
satansho написа:сферичен значи че механизма за затваряне му е една сфера която уплътнява в тефлон, с изпразнител предполагам че е за претакане на водата от тръбите,скретен -само човек със специална отвертка може да го отвори ...Ако е за зелето става да го претакаш. Защото почнах да се чудя като източиш водата как аджеба после ще я ърнеш обратно
за кеклите питай гугле

ribnikolaevi
- майстор
Ок, аз ги видях оттук - http://www.enbra-bg.net/catalogues/Kata ... 8_2009.pdf и се запитах за какво служи всеки вид, предимства и недостатъци при определени приложения.
Каналски
- специалист
ribnikolaevi написа:Кога е препоръчително да се използват, имат ли специфични приложения?Да, в повечето случаи трябва да има Идея и всеки си има по-най-най-добро приложение. Ама ...
Аз лично решавам по много груб начин кое за какво

Имената им са смесица от немски, английски и побългарени думички. Главно в името се съдържа и конструкцията.
Имам подръка един PDF файл, изрезвам от него 14 страници, на английски е ама дава представа.
Прикачен файл
VALVES-en.zipИзрезка от
Facility Piping Systems Handbook
Michael Frankel
(237.47 KиБ) Свален 739 пъти
mitaka_vk
- специалист
ribnikolaevi написа:Ок, аз ги видях оттук - http://www.enbra-bg.net/catalogues/Kata ... 8_2009.pdf и се запитах за какво служи всеки вид, предимства и недостатъци при определени приложения.Аз като гледам има и схема, кекловите кранове са по старите разработки и с затварят с кекла /тази тапичка отгоре/ особеното при тях е че са необходими няколко оборота докато се затвори крана, и разбира се имат посока на поставяне. При тях не се получава хидравличен удар защото затварянето е достатъчно бавно. Обикновенно ги препоръчват за топла вода.Кекловите кранове позволяват отремонтиране, подменя се кеклата, за разлиска от сферичните.
При сферичните, основно се състои от една метална сфера която е поставена в легло, в сферата е направен отвор с диаметъра на съответната тръба. Отварянето и затварянето се състои като се завърти ръкохватката на 90 градуса. Когато това се напррави бързо и има потребление на вода от тръбата се получава хидравличен удър, затова понякога ако разстоянията са по големи до крана се поставя и възвратна клапа. По модерни са сферичните кранове за разлика от кекловите, но сферичните кранове са ограничен диаметтър от 1/2"/ф20 до 4"/ф110.
Секретните се поставят за да се контролира водоподаването от определен човек който държи инструмента за отваряне и затваряне.
Кран с изпускател се ползва в случаите когато може да се налага ремонт на определени участъци от водопровода след спирателния кран, ползва се за източване на водата от участъка след като се спре водата. Обикновенно се поставят в началото на щранговете в блоковете. Понякога срещан проблем е протичането или прокапването на ППр изпускателите вградени в крана, поради тази причина се ползва само изпускател и обикновен сферичен кран.
Колега Каналски, тука ме изпревари ама като гледам си пуснал повече шибърни и бътерфлай кранове, да не го метнеш в джаза рибнинколаеви.
ribnikolaevi
- майстор
Благодаря и на двамата, тъкмо прегледах английската версия и дойде и българският текст, за да потвърди това, което прочетох набързо.
Доколкото разбирам за да мога да спирам водата по отделни клонове на водопровода сферичния е достатъчно добър. Само това за трайността му малко ме смущава. Главния ми кран ще е достъпен, но не на най-удобното възможно място за смяна. Така че, сферичен ли да си сложа за главен или кеклов, на който само "главата" (така ли се казва) се отвива и се сменя бързо/лесно/чисто ?
Доколкото разбирам за да мога да спирам водата по отделни клонове на водопровода сферичния е достатъчно добър. Само това за трайността му малко ме смущава. Главния ми кран ще е достъпен, но не на най-удобното възможно място за смяна. Така че, сферичен ли да си сложа за главен или кеклов, на който само "главата" (така ли се казва) се отвива и се сменя бързо/лесно/чисто ?
- 1
- 2
Тема "кранове" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература