Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Тани - модератор
ОПИСАНИЕ


Пневмониите са сред водещите причини за заболеваемост и смъртност в света. Всяка година в Европа и САЩ над 4 милиона души се разболяват от пневмония, като 1 милион от тях се лекуват в болница. Първоначално лекарите са поставяли диагнозата "пневмония" при съответните изменения в белия дроб, които се установяват чрез рентгенова снимка, съчетани с повишена температура, треска, изпотявания, гръдна болка, кашлица с отделяне на ръждиво оцветени секрети. Тази клинична картина е била позната като "типична" пневмония. Идеята за съществуването на атипична пневмония възниква през 1934 г., когато един лекар описва епидемия при 16 момчета от едно подготвително училище. Те нямали толкова белодробни, колкото общи оплаквания -болестта започнала постепенно с главоболие, непоносимост към светлина, зачервено гърло, суха, непродуктивна кашлица. Оказало се, че възпалението не е типичното, причинено от пневмокок, а е "атипично". По-късно се установило, че основните причинители на атипична пневмония са бактерии от типа микоплазма, легионела, хламидия.

През 1976 г. на конгрес на Американския легион, 221 от участниците, обитаващи един от хотелите, заболяват от пневмония. Някои от тях развиват тежки симптоми и умират. Властите усилено търсят причината за масовата епидемия и няколко месеца по-късно успяват да установят причинителя. Във връзка със събитието, на което възниква тази епидемия, болестта е наречена легионерска, а бактерията -легионела. Епидемиите са свързани с наличието на климатични системи, бойлери, въздушни пречиствателни системи, водопроводни инсталации, които създават благоприятна среда за развитието на бактерии.
Легионелозата е остра инфекциозна болест, протичаща под формата на бързо развиваща се тежка пневмония с висок леталитет или с грипоподобно заболяване с доброкачествено протичане. Значението на заболяването се определя от широкото разпространение, тежкото протичане и високата смъртност.

Заболяването е описано за пръв път през 1976г. когато 221 делегати на 58-я конгрес на Американския легион във Филаделфия, щат Пенсилвания на САЩ, заболяват от пневмония и 15% от тях умират. На следващата 1977г. е изолиран причинителя на инфекцията, а при проведени изследвания на съхранени от минало време материали е установено, че легионелата е причинител на редица епидемични взривове през годините след 1957г.
Последна промяна от Тани на съб мар 20, 2010 2:02 am, променено общо 1 път.
Тани - модератор
КЪДЕ СЕ РАЗВИВА
Само в обществени сгради ли се развива тази бактерия?

Тя се развива във всякакъв вид водопроводни инсталации – най-вече в големите болници, административни и офис сгради, хотели, общежития, жилищни сгради, особено където има инкрустации на тръбите и стари инсталации. За съжаление у нас водопроводните инсталации са стари и изгнили, продуктите следствие на корозия са се развили. За 48 ч. от една легионела се получават 60 000 бр. За да се контролира тази бактерия, са необходими скъпи микроскопски изследвания. Има специална нова система за директно следене чрез ултразвук.
Легионелите са широко разпространени във външната среда, но основно място за тяхното пребиваване е водата на природни водоизточници като реки, езера и други водоеми. Притежават висока адаптационна способност и лесно колонизират в изкуствени водни системи. Наличието на седимент, тиня, котлен камък и други материи, заедно с биофилма във водоснабдителните системи, осигурява благоприятни условия за развитието на легионелите.
Причинителят на легионелозата се среща навсякъде в околната водна
среда – водата, тинята и по-рядко почвата (термални извори, реки,езера,
водоснабдителни системи, охладители). Всяка водна система, която работи
в температурен диапазон между 25-50 градуса С и може да създаде воден
аерозол има потенциал да причини заболяване.
Механизмът на предаване е аерогенен и се осъществява при
вдишване на легионелни бактерии с аерозоли, образувани от
контаминирани водни системи.
Последна промяна от Тани на съб мар 20, 2010 2:12 am, променено общо 1 път.
Тани - модератор
КАК СТАВА ЗАРАЗЯВАНЕТО?
Заразата не е резултат от поглъщане на бактерията. Тя трябва да бъде вдишана дълбоко
в белите дробове. Повечето появи на легионерската болест, за които има публикации,
се обясняват с климатиците, в които водата застоява много продължително. Хората
влизат в контакт с тази вода чрез много ситни водни капчици, и така дълбокото им
вдишване става определено възможно.
Причинителят на легионерската болест се намира там, където има вода. Бактериите се разпространяват чрез малките водни капчици, а ако във водата се образуват мехурчета, това се превръща в идеалната среда за развитие. Човек се заразява, като вдишва влагата във въздуха. Един от проблемите при превенцията на инфекцията е практически невъзможното отстраняване на бактерията от околната среда.
Тани - модератор
Ето и едно подробно описание от един наш съфорумник , за което искрено му благодаря!
proekt написа:
Легионелоза – инфекциозна болест, предизвикана от бактерия, живеещи във вода от семейство Legionellaceae, наречена легионела, , от които най-известна е Legionella pneumophila. Бактерията се развива в затоплени вода и органична среда, богата на цинк, желязо, алуминий (балноложки курорти, климатични инсталации и под).
Позната е под името „болест на легионерите” и ЗАБОЛЕЛИТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ОБЯВЯВАТ НА МЕДИЦИНСКИТЕ ВЛАСТИ.
Заразяването става при вдишване на капчици, съдържащи бактерии.

Болестта много прилича на грип или пневмония, много лекари не могат да я диагностицират. При съмнение искайте бактериологични изследвания възможно в най-ранния стадий на болестта.

Легионела се въди навсякъде в застояла вода. Естествените басейни са естествено заразени.Необходимо е температура 25-45 ° С, хранителна среда, липса на кислород, евентуални преносител (амеби).
За заразяване е необходимо: произвеждане на аерозоли - от душове, чешми, джакузита и при всяка употреба на топла санитарна вода. При миене и охлаждане с вода под налягане.

Къде се образува, примери:
- В системата за поливане ако не се включва няколко дни поради ограничения във водоползването. Останалата в тръбите вода се е затоплила.
- Горещо лято. Потреблението на вода расте. Само в съседния блок намалява, защото 2/3 от живеещите там са в отпуска. Много голяма е вероятността между циркулационния контур и крановете водата да се затопли достатъчно до опасни нива.
- Студена зима. Централно топлоподаване. Поради дефицит на топлоносител температурата на битовата топлата вода е 40-45° С.
- Студена зима. Почивен дом. За икономия собственикът спира или намалява отоплението през нощта. Горещата вода за бита изстива.
И т. н.

ПРОФИЛАКТИКА НА ЛЕГИОНЕЛОЗА У ДОМА

1. Редовно използвайте топлата вода. Водопроводите, които не се използват дълго време като във временно обитаваните жилища се заразяват. Преди да използвате водата първо я пуснете да изтече няколко минути като ИЗЛЕЗНЕТЕ ОТ ПОМЕЩЕНИЕТО.
2. Легионелата най-добре се развива при 37° С. Нагласете бойлера на 60° С. При тази температура легионелите умират за 25 м.
3. Почиствайте от налепи (котлен камък) и дезинфектирайте (15 м в разредена белина) на всеки 6 м всички елементи на батериите: ръкохватките на душовете, кранчета, душове, чучури, чешми, връзки, гъвкави връзки и под. Ако са изхабени не се колебайте да ги смените. (на всеки 2 г горе-долу.)
4. Изпразнете, дезинфектирайте и почистете резервоарите за топла вода поне веднъж годишно (15 м в разредена белина) особено в сезонно използваните жилища. Не забравяйте да изплакнете след това.
5. Климатичните системи трябва да се поддържат от професионалисти и проверяват за легионела поне веднъж годишно.

---------------------------------------

Моля модераторът да реши това мнение тук ли да остане, или да отиде в "Опасни за здравето материали" с препратка оттук.

Тема "Легионела" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: