Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
XpacTa - специалист
Здравейте. Какъв е правилния начин за свързване на хоризонталната тръба фи50 към фи110 на вертикалната? Като си купувах чарколяка за канализацията ми казаха че трябвало да е с У, а не с Т, защото се получавал вакуум, но като се поразтърсих намерих точно обратното:
Изображение
За преход от хоризонтал към вертикал се използва Т, а не У, защото при него има опасност да се запълни цялата тръба с вода и да се ограничи вентилирането на тръбата, а и не е необходимо водата да се насочва надолу, защото гравитацията си се грижи за това. При свързване на хоризонтални тръби се използва У за да се насочи водата.

Факт е че картинката е от американски форум, както и че фитинга който използват (Sanitary Tee) е с леко заобляне в долната част на връзката, но все пак логиката си е логика, а и тръбите са си тръби. Освен това при връзката на фи 110 към фи110 се ползва Т.
mitaka_vk - специалист
Сега, реално допускат се зауствания и под 90 гр /точното е 87гр/, но само в крайни случаи. По принципсе използва плавно вливане във вертикалните и хоризонталните щрангове. По принцип при 87гр вливане има опастност от подприщване на потока което води до някои неприятни последици. Другото което е че на канализационните тръби не е препоръчително да се използва максималния диаметър за проводимост на отпадни води /използва се макс 70%/ затова и при по големи дебити се увеличава съответно диаметъра на тръбата.

Аз ти препоръчвам да си използваш разклонител на 45 гр с дъга за съответния диаметър, по този начин избягваме и евентуално затлачване на канала в точката на заустването.
XpacTa - специалист
А за тръбата на тоалетната пак ли е по-добре да използвам У?

Ако се ползва Т разклонение - проблем с какво може да има? Да се създаде вакуум или само затлачване? Иначе съм на четвъртия етаж и над мен няма други хора, така че не виждам как мога да се подприщя.

P.S. Все пак как ще обясниш схемата и превода който съм постнал?
mitaka_vk - специалист
Ако забелязваш на първата картинка която си приложил разклонението също има извивка под определен ъгъл. В БГ аз лично не съм срещал подобна фасонна част. Аз малко не можах да разбера този въздух защо влиза по тръбата и какво точно вентилира в нея. Обикновенно ВКК се извеждат на покрива за вентилиране на канализацията и за предпазване на от натрупване на газове в канализацията. Ако няма възможност за такава вентилация се използва вакуум клапа. Вакуум се създава при запълване на 100% диаметъра на тръбата което по принцип е недопустимо, тогава създадения вакуум може да изтегли водата във всички сифони които имаш.
Каналски - специалист
XpacTa написа:
....
Точно разликата е в този фасонен елемент Sanitary Tee , той улеснява монтажа. Според мен в Посочената картинка Малко Послъгват с показването на водата във втората рисунка при използването на Wye&1/8Bends. Ъгъла на вкючване има значение, свързано с движението на водата и въздуха по Вертикалата. Т.е. при свързване ~ 90° трябват допълнителни мероприятия за вентилиране и обратно. За съжаление, преди години имаше опити за прецизиране, и все още се намират по-подробни и сложни описания и допуски и пр.
Например при теб, като свързваш тоалетната има ли още нещо свързано на Верикалата ?
Последна промяна от Каналски на пон юли 12, 2010 11:16 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
На 100% се изпълнява както каза Каналски -Утка фи - 110 с разклонение фи- 50 на 45 градуса и плюс вкарана в нея дъга фи-50.За 20 год стаж по обектите само така ги свързвам , ползвал съм и право заустване 110-50 но когато тръбите са излизали бетонирани в бетона в плочата и е трудно да отреже под нивото на плочата поради пречещи арматури номер 16-20 .Всеки знае как калпаво се строи особено грубите строежи от Бай Халил ,Хасан и Мехмет .
XpacTa - специалист
@Каналски - Ами при мен е У 110/50 за сифона и мивката, над него веднага е Т 110/110 за тоалетната. Не може с У 110/110, защото тоалетната е на 1-2 метра встрани. След това има тръба и противовакуумна клапа. В момента тръбата е къса, но мисля да я сменя с два метра, за да е над нивото на разните му там мивки и т.н.

@filmatoplo - какво се получава при право 110-50?

Тема "Свързване на канал фи50 към вертикалната тръба." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: