• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
torbalan - Дървен философ
по една или друга причина ми е необходимо да направя няколко дълбоки дупки в земята...

та въпроса ми е ако пробивам надолу с диаметър 35 - 40 см. дупка дълбока около 35-40 метра дали ще се събори?
ebahti - майстор
Божа работа,зависи от почвата.....а какво ще правиш с 40м. дупка ако не е тайна :?
термопомпа с вертикално вкопани колектори...

почвата е льос...
hygro - майстор
Няма проблем слаби почви да се укрепят при сондирането, като се използва съответния промивен разтвор.
проблема идва от там, че ми се върти идеята да импровизирам сонда...
а опит - нямам никакъв :)
LazarGanev - "Велик майстор"
С импровизирана сонда не можеш да укрепиш сондажа с промивен разтвор. Пък и да ти кажа честно много трудно ще издълбаеш такъв сондаж с импровизирана сонда. А пък от трета страна погледнато - мисля, че тази дълбочина не те устройва за термопомпа земя-вода.
с вертикално вкопани тръби ще е...
водата е на 50 метра горе-долу... имало е кладенец някога, ама са го затиснали....
LazarGanev - "Велик майстор"
torbalan написа:
с вертикално вкопани тръби ще е...
Предположих и затова изразих съмнение. Не знам кой те е консултирал. Каква ще е мощността на термопомпата?
Чаро - Акълия
Как мислиш да сондираш?
За роторно сондиране, при тия дълбочини и диаметри ще ти трябва доста пара и сериозно съоръжение- също и мощна помпа за промивката. Но пък е по-бързо.
Диаметъра ми се струва много голям за целта. Мисля 120-150мм ще ти стигнат.
При ударното сондиране имаш по-малко капиталовложение, но по-голяма хамалогия. Става и сравнително бавно.
От опита който имам, обрушването е започвало когато съм достигал водоноснен слой. Пробивал съм на плитко- около 10-12м
За укрепване се ползва обсада, обикновено е стоманена тръба. Хубаво е да е разглобяема-на парчета според диаметъра. Ако няма твърди скали (които могат и да те откажат) или плътни глини, при добре конструирано 'съоръжение' 30-40м можеш спокойно да ги копнеш за по-малко от седмица.
Има много информация в нета и по библиотеките, ама най-добре ще разбереш за какво иде реч, като се озовеш в калта :lol:- тва си е тежко занимание, а ако е напълно атоматизирано оборудването си е цифра.
Наистина разбрах защо сондирането струва по торба с пари на метър. :lol:
дам
нямам достатъчно пари за да платя по 100 лева на метър за сондиране
за това мисля да вложа повече хамалогия :)

то това за сега е само идеен проект :)
  • 1
  • 2

Тема "събаря ли се почвата, когато се пробва дълбока сонда?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: