• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Johny - майстор
Едно питане към знаещите: Налага се края на водосточна тръба Ф 80 да продължи хоризонтално около 1,5-2.0м. Та въпроса ми е: какво казват в дебелите книги по въпроса? Имам в предвид опасност от замръзване. Вариациите на тема от рода - зависи от годината, температурата, разположението на улука и т.н., са ми ясни, но ме интересува, какви са нормите в това отношение.
Dain - специалист
Според мен,без да съм разбирач ще кажа.-Зависи от обратния ляв наклон :-D ,колкото е по голям обратния наклон толкова е по голяма вероятността от замръзване.Ако,дори и минималния наклон (1-2см.)е в правилна посока,не мисля че трябва да имаш притеснения.Успех в нивелирането :) .
Йорданов2 - специалист
И аз не съм разбирач, затова ще попитам, хоризонталната водосточна тръба не се ли казва улук? Погледнах в един наръчник за архитектурно строителство, нищо не споменават за хоризонтален водосток. Освен да са издали някакъв наръчник за неархитектурно строителство?
А иначе замръзват дори вертикалните тръби.
tysonlkr - специалист
То и при вертикалните улуци се получава замръзване. Според мен това не би трябвало да те притеснява. Ако има обилно снеготопене то тогава и в хоризонталната тръба ще се е размръзнало. Не би трябвало да имаш проблеми според мен, но да те предупредя не съм специалист в тази област :)
Според ме ще от значение е какво изложение е въпросната тръба и как ще е огрявана от слънцето :wink:
Johny - майстор
Йорданов2 написа:
И аз не съм разбирач, затова ще попитам, хоризонталната водосточна тръба не се ли казва улук? Погледнах в един наръчник за архитектурно строителство, нищо не споменават за хоризонтален водосток. Освен да са издали някакъв наръчник за неархитектурно строителство?
А иначе замръзват дори вертикалните тръби.
И хоризонтален и вертикален - все си е улук.
Където свършва вертикалният улук, се поставя малка кривка, за да убие скоростта на стичащата се вода. В моят случай тази кривка трябва да е по-дълга, защото наблизо има водомерна шахта и може да я напълни с вода. Другият вариант е да изкопая канавка в бетона, но не искам да си усложнявам живота.
Нищо не пречи да го направя, както съм го замислил, пак ако замръзне, ще търся друго решение. Все пак става въпрос за 2м. тръба, на нивото на цокъла.
Обратен наклон е против всякакви правила и логика.
mitko_rupite - специалист
Виждъл съм замръзнали и ВЕРТИКАЛНИ /водостоци / улуци ..
Четох някъде в нета ,че в студени раьони се прави ел. Отопление на улуци

.
Spokoiniq - майстор
Aко има макар и минимален наклон няма никакър проблем, водостока някога е влизал в каменинова тръба вързана с канализацията, запушила се е с годините, и като купих апартамента, беше изведен направо на плочките.Там обаче просмукваше и стената на мазето ми при дъжд беше мокра, и се получаваше гьол на плочките.80мм тръба с малък наклон и отиде в градинката, след това пренаредих плочника в моя участък и сега мазето-склад за инструменти е на латекс.над 3,5 м е тръбата, за 2 зими не е имало ядове никакви.

Прикачен файл

материалО.jpg
материалО.jpg (73.35 KиБ) Видяна 4395 пъти
Йорданов2 - специалист
То "олук" си е водосток на турски, но иначе се прави разлика между "улук" и "водосточна тръба". Но карай. Най-важното е, че ако замръзне това хоризонталното, ще тежи 30 кила и да не вкопае някого вертикално до кръста?
Spokoiniq - майстор
:lol: Пуснал съм до на земята, опира на полянката в храста.По тези плочки под блока не се ходи и затова не пречи.
Johny - майстор
Йорданов2 написа:
То "олук" си е водосток на турски, но иначе се прави разлика между "улук" и "водосточна тръба". Но карай. Най-важното е, че ако замръзне това хоризонталното, ще тежи 30 кила и да не вкопае някого вертикално до кръста?
Хоризонталният участък ще бъде на нивото на тротоара, така че няма на къде да пада.
  • 1
  • 2

Тема "Водосточна тръба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: