• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Stass - напреднал
Здравейте колеги !
Имам нужда от мнение, и евентуални препоръки, относно свършената от мен работа. Понеже за първи път се занимавам с подобен род дейност , съвсем не съм убеден , че не съм пропуснал някой дребен , но важен детайл.
И така, на двете снимки съм показал как изглеждат две части от канализацията.
Относно мръсната вода от чешмата: всичките тия сглобки съм ги правил защото точно под стената има носеща колона в плочата и няма как да пробия директно дупка надолу, Иначе канализацията минава по тавана на долния етаж. Чудя се обаче , с тия многобройни сглобки и колена, дали няма да имам ядове с канала, особено след като всичко ще е скрито зад предстенната обшивка ?
Същия въпрос ме мъчи и за тоалетната. обаче, честно казано, не се сетих за друг начин да вградя тоалетното казанче в стената и същевременно да отведа фекалните води до дупката в плочата , която са ми оставили , при отливането на бетонния фундамент.
Та накратко-проблем ли са тия правоъгълни сглобки, особено при отвеждането на фекалните води ? Правилно ли съм включил отдушника към тръбата за фекалните води ?
И още нещо относно самите сглобки-всички фабрични сглобки съм ги направил разчитайки САМО на гумените уплътнения. НЕ СЪМ слагал лепило( така ли е правилно?) . Там където се е налагало да правя уширения с нагряване, НАВСЯКЪДЕ СЪМ лепил с лепило за ПВЦ.
Докато писах въпросната тема, ми хрумна , че бих могъл да изпълня канализацията и по вариянта, който схематично съм очертал с цхервено. Така ще спестя едно коляно, но пък наклона ще стане много голям, т.е. вече ще е далеч от 1.5%
Ето и снимките :
Изображение
Изображение
Изображение

Разбира се и за канала за фекалните води би било най добре , ако просто можеше да пробия една дупка в бетоан и всички сглобки да се случват на тавана на мазето, но за съжаление, както вече казах, точно отдолу минава носеща греда, успоредна н ацялата стена и просто няма как да стане.
mitaka_vk - специалист
Ми какво да кажа, малко са ти повече колената /при тях след време може да се появи проблем, затова се ползват дъги по често. В общи линии според мен добре си се справил, може би ако се помисли малко повече щеше да изкочи и някоя по добра идея на свързване. аз например бих прибрал по навътре ф50 към OSB - то и бих ползвал вертикално разклоненито 110/110 с редукция но това е на първи прочит.
Как мислиш да ги скриеш тези тръби в последствие?
Stass - напреднал
Привет, Митака ВК !
Оф, да ти кажа, ти направо ме успокои-сериозно се бях притеснил относно функционалността на цялата система. Да и бера лайката н апроклетата греда ! колко по-лесно би било( и по надеждно !!!) вси чко да си влиза директно надолу и сглобките да стават по-тавана !
Колкото до скриването на тръбите-ако имаш предвид тези по стената, те се падат зад предстенната обшивка, т.е. зад гипсокартона. А коляното Ф110(което забива в бетонната плоча)ще се покрие от сухия под , който ще е повдигнат на поне 10 см( коляното е леко вкопано в бетона , около 1,5-2 см).
Искам да те попитам, и специално за сглобките-по принцип само на гумените уплътнения ли се разчита? или трябва да се слага и лепило за ПВЦ при сглабянето ?
Благодаря !
mitaka_vk - специалист
Сега момента със сухия под го бях изпуснал някъде. Относно връзката с гумено уплътнение не се притеснявай, когато е на муфена връзка се ползва само гуменото уплътнение, с времето гумата спича и прави почти неразглобяема връзка а ако си сложил и смазка /обикновенно някакъв перилен препарат/ той раздува допълнително гумата. Лепилото се слага когато нямаш гумено уплътнение и връзките ги правиш с нагряване, така че не би трябвало да има проблеми с връзките. Ако те притеснява направи си проба на канала, като пъхнеш един маркуч и пуснеш водата.
Stass - напреднал
Проверих за течове, при това малко по-екстремно-запуших най-ниската част на каналаи го напълних до горе с вода-тячове не се появиха отникъде. Единственото ми притеснение е дали "плувците" ще могат да вземат тези първи няколко завоя на 90 градуса. Все пак обачеразчитам на това , че в началото водната струя е достатъчно силна за да ги отнесе.

То е почти сигурно , но все пак да попитам и друго:
тази малката тръбичка (Ф50), (която е отляво на конструкцията за окачване на тоалетна чиния), която излиза от тръбата Ф110, е всъщност отдухник, който излиза над билото. Дали може да е проблем така както е поставен ? От една страна да се запуши постепенно от фекалии и от друга, чупките да попречат на добрата вентилациа?

Отново благодаря !
sameks - специалист
Като за направи си сам -супер!Даже бая ми ти професионалисти може и по кофти да го направят.Не ми стана ясно за какво си сложил това тиксо на 110-ката и коляното.
Stass - напреднал
Е как за какво ?! Ами с него лепя тръбите една за друга където има снадка ! :-D

а сега сериозно-там където се налага да раздувам и вкарвам една тръба в друга, нали се лепи с лепило за ПВЦ. И понеже няколко пъти се прецаках да хвана точно там ( а то нали винаги се изцежда част от лепилото навън)където е лепено и се омазвам. Та ми писна и залепих тиксо , та като барникам да не се цапам. :lol:
Каналски - специалист
За Канализацията почти всичко е с "препоръчителен" характер. Няма нещо фатално ! Винаги Водоплътноста си е на първо място ! Правилно не си слагал PVC лепило на муфените връзки с гумено уплътнение. Относно връзката на конзолната тоалетна, не е фатално нищо, добре е "вентилирано".
При сграднта канализация може да се каже, че се гони ... грантиране да не се получват повишени или понижени налягания за да се предпазят от компрометиране водните затвори на сифоните и вече в духа на 20-21 век намаляване на шума. Проводимостта винаги я Има. Запушването се получава или от попадане на твърди битови отпадъци или от мазнини от кухненската мивка. Мое си мнение в всичко това :)
Аз ако бях , вероятно нямаше да ползвам PVC :)
Stass - напреднал
Супер ! Благодаря много за окуражителните отзиви ! :roll:
Утре започвам да затварям с гипсокартона, после грунд, хидроизолация, плочки и т.н.
Каналски - специалист
Stass написа:
Утре започвам да затварям с гипсокартона, после грунд, хидроизолация, плочки и т.н.
Ами то не видяхме цялата част от канализацията :)
С водопровода всичко наред ли е , закрепяне, хидравлична проба ?
  • 1
  • 2

Тема "Мнения и препоръки относно изпълнение на канализация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: