• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
batence81 - специалист
Прочетох темите относно ямата, само кратки изяснения да направиме и ако може да ми помогне някой.
1. Има ли някои снимки, рисунки или схема на направена от големи гуми септична яма, ако няма с 2 думи да каже между гумите разстоянието (колко е) с какво го е направил (пишеше някъде за тухли). Реже ли се подгъвката на гумата, за да не задържа боклуци?
2. Наистина ли наклона на отходната тръба към ямата трябва да е максимум 5% наклон и на какво се дължи това, нали колкото по-наклонена е толкова по-пропуска?!
3. Имам в наличност тръба, но не е ф 110, а е ф 80, нали няма да е проблем, на мен ямата ми е нужна за вила и няма кои знае какво ходене по голяма нужда.
4. Ако се прави месец юни и има дъждове (доста валя наскоро), нали ще покаже ниво на подпочвени води, ако има такива или трябва да е пролетно време, когато е по-мокро?
Благодаря за отговорите Ви.
шоп - майстор
Моята шахта е от бетонни траверси, ни си мисля, че между гумите можеш за дистанция да наредиш камъни.
Борда на гумата ако го режеш е много труд, няма полза, даже гумата се отслабва.

Наклона и 20% да го направиуш не е проблем. 5% е минимума.Максимума може и да е отвесна тръбата;-))))))

А третият ти въпри=ос изобщо не го разбрах!!!
LazarGanev - "Велик майстор"
Тръба ПВЦ ф80 няма - твоята сигурно е от ролки за платов или др. Не става. Вземи си ф110, но не х 2,8, а по 4,2 щом ще е подземно. Наклонът максимум 5%
filmatoplo - майстор
Наклона не трябва да е голям оти ще задържа пясък по тръбата . :wink:
шоп - майстор
Ще ми обясните ли защо на метър наклона да не е повече от 5 см?!?

При мен на 10 метра е метър, т.е. 10% и няма проблеми. По-голям наклон-по-бързо оттичане.Няма ревизии, няма проблеми за сума ти години.Така мисля аз.
PCL82 - майстор
Наклонът не трябва да е по-голям, защото водата почва да се оттича по-бързо от останалите съставки и те полепват по тръбите.

При редовна употреба и достатъчно вода минаваща през тръбите може и да не възникне проблем. Но ако е някоя периодично обитавана постройка, рискът е голям.
Последна промяна от PCL82 на пон юни 07, 2010 9:30 pm, променено общо 1 път.
batence81 - специалист
Не разбрах това за пясъка в трабата.
За тръбата казвам че не е 11 см радиуса, както е известна като 110, а моя е 8 см. Става дума за 3 см, а твърди отпадъци мисля че няма да има, освен изпраженията.
Ще има ли единен отговор и за наклона - дали може да е по-стръмен от 5 градуса?
PCL82 - майстор
Има минимални диаметри за различните тръби според предназначението им.

Вертикални клонове само за мивки и писоари-75мм

Вертикални клонове и къси хоризонтални участъци за фекални води-110мм (вътрешен 100мм)

Хоризонтални участъци за малки постройки за фекални води 125мм според стари източници.

Минимален вътрешен диаметър на хоризонталните тръби за фекални води според Наредба 15- 150мм (т.е. ПВЦ 160)

За 80мм тръба трябва да си на специална диета за да не се запушва :)
шоп - майстор
PCL82
сигурно си прав за жилища които рядко се използват. При мен е 10% но има 3 бани и тоалетни и голям разход на вода.
  • 1
  • 2

Тема "Септична яма уточнение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: