Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
rashana - напреднал
Здравейте. Опрях до подмяната на стария водопровод към мокрото помещение и банята на село. Старите поцинковани тръби са премахнати понеже не ми се връзват с новата схема, към която ще се прикачат - пералня, тоалетно казанче, мивка и душ. От прочетеното из форума, се ориентирам към изграждането на новия водопровод от ППР тръби - тези дето се свързват с поялник /дано да не греша с названието/. И сега въпросите:
1. Стената ще се измазва с хоросан, ще има ли проблеми от евентуално разширяване/свиване на тръбите, което евентуално да доведе до напукване на мазилката. По принцип върху нея ще се слага ПВЦ ламперия и няма да се виждат евентуални пукнатини, но ми се иска да си го направя както трябва.
2. Някой с тези китайски/български поялници на Райдер ако е работил и сподели мнение, ще съм благодарен.
3. Каналите в стените , в които ще се полагат тръбите са изкъртени около 10 см. - достатъчно ли ще е за работа с поялника.
4. Задължителна ли е изолацията на тези тръби, след бойлера една до друга ще вървят за топлата и студена вода /мога да ги разгранича на 2-3 см една от друга.
5.Всеки друг съвет имайки впредвид , че ще ми е първи опит за работа с поялник и такъв тип тръби ще ми е от полза.
limp3r - специалист
Аз досега стена напукана от разширение на тръба не съм виждал да ти кажа, а това го работя от 11-12 години. Сложи изолация и като слагаш колена по ъглите гледай да не ги опираш в стената, ами да има някакво разстояние заради линейното разширение. А за това колко да копаеш за поялника зависи от самия поялник. Изкърти си основно каналите и после ако има нужда ще си доизкъртиш тук там. Аз лично работя с поялник на Дитрон, но в твоя случай, след като е само за един път, няма смисъл да нариваш 350-400 лв. И най-важното: направи си малко проби преди да почнеш да лепиш, за да му хванеш цаката, че ако я претопяваш тръбата се запушва (обръща се навътре). Това е засега. Дано да съм ти помогнал.
шоп - майстор
Топлоизолация на топлата вода определено си струва левчетата които ще дадеш за нея.
Това дали ще спука след време подмазването какво те бърка, нали няма да се вижда? То и под плочките на банята може да пука, но като не го виждаме...
Ако си перфекционист използвай мрежа. Според мен варовата мазилка пука когато е топло, когато е дебела и когато не е изпердашена добре.

Направи една водна проба преди да започнеш да замазваш. Нищо сложно с тези полипропиленови тръби. Даже и поялник под наем за 5 лв на ден можеш да си вземеш.
rashana - напреднал
Мерси за отговорите и на двамата. Утре взимам поялника /под наем/, и започвам. Ще си направя и пробите преди това. Днес успях и да поразгледам за какво време иде реч при запояването. Само едно ме притеснява, дали тръбите , тези дето се водят Ф20, не са много тесни, но в магазина ми казаха че за половин цол входяща тръба /тази към която ще се свързват/ е добре. А и ме посъветваха да взема и за студената , от тези дето са за топла - по дебелостенни, така и направих, предполагам не съм сбъркал. Мерси още веднъж на отзовалите се.
EDI - майстор
Не си сбъркал, те са PN20, с по-дебела стена, правилно са те посъветвали.20 мм е достатъчно и за на вилата такива сложих. :cool:
vk - специалист
ето една таблица в която се вижда колко време да се загрява с поялника, така че да не се прегрее:
Изображение

Тема "Подмяна на водопровод - помощ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: