• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 9
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ico_3 - специалист
Какви параметри са от значение при избора на хидрофорна помпа?Ще захранва двуетажна къща с две бани и две кухни,сондата е на 10 метра а водниият стълб е около 7 мт.
шоп - майстор
При мен ситуацията е подобна. 2 бани, 2 тоалетни и 2 кухни. Ползвам хидрофор с дебит 4000 л/ч ( не че им вярвам на тези данни) мошност 1400 вата, смукателна дълбочина 7 (8) метра, напорна височина 40 метра. Налягане което подържа системата с ел. пресостат е 2,5-4 бара.


При мен обаче засмукването е от 3.5 до 4 метра. При теб виждам проблем ако малко лятото поспадне нивото на подпочвената вода или нямаш нужен дебит. 7 (8) метра е максимума. Ако спада под тази дълбочина си купи потопяема помпа.
LazarGanev - "Велик майстор"
Имаш 2 варианта, заради дълбочината:
1. Потапяща центробежна помпа с цена от 400лв нагоре, като тази:
Изображение
Това е най-добрият вариант за твоя случай - с тази помпа няма да имаш никакви проблеми с обслужването.
2. Самозасмукваща хидрофорна помпа с цена 200-250лв, като тази:
Изображение
Това е по-евтин вариант, но засмуква от дълбочина до 8м. За да работи трябва да я вкараш поне 2-3м в кладенеца да виси, а това затруднява обслужването и, освен това съкращава живота и (заради влагата, макар че те по принцип са влагоустойчиви).
Отделно трябва да си купиш хидрофор без помпа и да го монтираш някъде в къщи
ico_3 - специалист
Нещо не мога да схвана!Нали хидрофора ще смуче от около 4-5 мт какъв е проблема тогава?
LazarGanev - "Велик майстор"
Кой говори за проблеми? Търсиш напътствия за помпа - даваме ти. Кой хидрофор ще смуче от 4-5м?
ico_3 - специалист
интересува ме при тези обстоятелства какъв хидрофор да търся с какъв дебит с каква мощност и другите му там салтанати.Потопяема помпа не мога да ползвам защото тръбата е 2 цола.кои хидрофори са по добри с разширяем съд или без.
LazarGanev - "Велик майстор"
Е, добре де, с ченгел ли да ти вадим думите - това за 2'' тръба сега го казваш. значи потопяемата отпада. Водата на 3м от повърхността ли стига/ Ако е така - можеш да ползваш директно втория тип помпа, но е добре смукателят да стига до дъното на сондажа. За да стане това - трябва да оформиш една шахта с дълбочина да речем 2м около сондажа и на дъното да монтираш помпата с хидрофора. Като сложиш смукателна тръба 7,5м ще стигаш почти до дъното. Препоръчвам ти помпа около 1000Вт и разширител 50л. Но все пак зависи и от дебита на кладенеца - ако дебитът е малък, трябва да вземеш по-малка помпа за да не остава на сухо. А пък най-доброто решение е Grundfos MQ. Това е едновременно и помпа и хидрофор с разширителен съд, има си и всички защити - термична, от работа на сухо... И не е много скъпа.
шоп - майстор
Това кой хидрофор е по добър с или без разщирителен съд и аз не знам.Нека Лазар да каже.
Имах най-обикновен и евтин хидрофор Ейнхел със буфер ако не се лъжа 30 литра 800 вата. Изкара 8 години. Разби се пласмасовата турбинка, бързах и си купих нов с ел. пресостат, по мощен 1400 вата.
И той сега си работи и няма грижи.
Ейнхела го ремонтирах за 25 лв и сега има и резерван. Наистина не мога да определя кой е по добър, с или без съд. Първият включва по-рядко. Това е.
ico_3 - специалист
За това ставаше въпрос?Съжалявам ама хич не ги разбирам тия работи!Водата е на 3 м от повърхноста!Нещо като марка и модел може ли да ми препоръчаш.Бях се спрял на тази http://www.argo-market.com/ViewProduct.aspx?id=999 ще върши ли работа според теб!
Dansaver - специалист
"И не е много скъпа" - въпрос на гледна точка Лазаре- 650лв. са си пари! То вярно, че има и по 1300 ама......
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 9

Тема "Избор на хидрофорна помпа" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: