Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
chavdarov6 - специалист
Хм,първо за много години.....така трасето е дълго 50 метра.
Тръбата е ф 160(средно качество)главна зградна канализация.
Зградата се състои от 50 апартамента за сезонно ползване.
Чупките (завоите,ъглите) са 90 градусови и са две на брой.
Трасето се намира на шосе асфалтирано преди 4 години.
Ревизионна шахта два броя,една в средата на трасето и една в края на трасето.
Дълбочина на полагане от 0.80м в началото до 1.00м в края.
Работата е там че има само 20 сантиметра между кота начало и кота край на трасето...............
Обекта го ОТКАЗАХ вече........
Питам Ви...сгреших ли с отказа си.
И въобще има ли някой който мисли, че ще бъде използваема канализацията направена по този начин.(един колега се сагласи(мисля заради кризата) и ако Вашите отговори са отрицателни ще му натрия носа :) )
Други варианти за изпълнение не се приемат такива и аз знам няколко даже :)
Предварително благодаря на всички обърнали ми внимание.
mitaka_vk - специалист
Ми така като гледам наклона е малко по малък от 0.5%, по принцип е възможно да се действа канализацията. Но има няколко условия колко консуматора ще бъдат заустени в тази канализация, за да се прецени дали дали тръбата ще има необходимата пропускливост и дали няма да се получи връщане на отпадната вода. Другото което може да се получи недостатъчно добро промиване на канализацията и се получават отлагания, и оттам запушване на канализацията. Бих препоръчал да се заложи тръба ф200.
На двете чупки задължително да има ревизии и разбира се да се направят с дъги.
filmatoplo - майстор
Това фи май не е по план за 50 апартамента .200 или 250 по може да не кажа 300. Двадесетте сантиметра наклон пак е нещо , има случаи и с хоризонтален и даже с обратен наклон :-D
mitaka_vk - специалист
300е малко големичка тръба все пак, както и 160 е малко мъничка за този наклон. Тръба 200 - 250 може да свърши работа. И като е за сезонно ползване може би няма да има кухни или нещо такова не знам, трябва да се видят консуматорите и евентуално да се изчисли.
chavdarov6 - специалист
Колеги не изпадайте в полемика на тема,която не ви е ясна.
............в момента работя по обект с 240 апартамента заустени във ф 250..........не спорете :) да не снимам проекта :) с добри чувства :wink:
masterrichi - специалист
Колега наклона от 20 см е напълно достатъчен и тръбата става ,ако има одобрена ВИК схема за заустването.
mitaka_vk - специалист
Сега, мястото на заустване винаги е известно и се съобразавя целия канал с него. Проблемно е дали този канал с този наклон ще може да поеме необходимото водно количество и дали няма да се затлачи много бързо. Основно принципа е че когато се намалява наклона се увеличава диаметъра на тръбата за да се запази пропускливостта на канализацията.

В повечето случаи за такъв обем от апартаменти външната връзка е на ф200 не на ф160. има си го записано и в нормите.

ПП За Стефан, да знам ги тея неща, можеш да сложиш и ф1000 ама дали е игодно да хакнеш такава тръба. Ф 300 е непрактична и като диаметър и като цена и се използва като тръба в уличната канализаци /има и за сградно приложение, но там е за други цели/
filmatoplo - майстор
АЗ често се шегувам , че и тръби фи -50 стават за отводняване на санитарни възли по хотелите стига в храната на туристите да се сипва -рециново масло :-D
mitaka_vk - специалист
filmatoplo написа:
АЗ често се шегувам , че и тръби фи -50 стават за отводняване на санитарни възли по хотелите стига в храната на туристите да се сипва -рециново масло :-D
Или монтираш един Сололифт :wink:

Тема "наклон при 50м. трасе" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: