Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Travel_Mate - специалист
Здравейте,знам че е загубена кауза :x , но все пак да попитам някой може и да даде съвет. Миналата седмица, родителите ми без да ми кажат викат на вилата сонда да търсят/копаят за вода. Вилата е в малко селце на 6 км от Трявна, няма вода и канализация. Водни жили из селото явно има, защото има поне 6 селски чешми с много голям дебит,един има сонда и пълни басейн с нея, друг комшия заедно с нас дупчи и на 40м извади много голям дебит и още един комшия на 26м също добър дебит. Къщите в селото обаче са на няколко различни баира. В нашия двор имаме малко изворче, но е сезонно и лятно време пресъхва.
Дотук обстановката, сега ситуацията: Идват господата с някаква сонда на верижна машина, по принцип достъпа до двора е сложен, но са влезли.С тях има човек, който търси вода с "клечки" - според тях нямал пропуск до сега - явно при нас е първия. :? Та човека обикалял из двора с клечките,накрая според него намерил три жили вода, намерил къде се събират трите и почнали сондирането там. Първите няколко метра е било пръст, а после само скала и то някаква остатъка от нея, това което са извадили при пробиването е с цвят и консистенция на цимент (неразбирам от камъни,затова така обяснявам). Намерили са според тях много слаба вода на 18м и са продължили до 36м , също са казали че са минали през някаква каверна. На 36м са спрели, защото родителите ми решили вече, че парите са много, пък и доколкото разбрах сондьорите вече са били доста обезверени, въпреки че тоя с пръчките им викал по телефона - "копайте още вода има". Същия ден или предния, този склечките е намерил на комщита на 40м много голям дебит. Доколкото разбрах докато са копали са продухвали и с компресор, защото пепелчука останал след тях е страшен. Сложили са PVC тръби ф110, отстрани сега незнам филц ли, баластра ли, но има сложено нещо и дотук знам. Пусната е помпата - руска, и са казали на баща ми чак на другия ден да я включи и да кара по 5мин на час. От тук нататък вече присъствах и аз (като чух запалих колата и отидох). На другия ден я пуснахме, но първоначално я оставихме ок 15 мин, извади около 60л и свърши, после на час по 5мин не успяхме, защото вадеше колкото през първата минута две и почваше да работи на сухо. Така цял ден. Вечерта спуснахме помпата още по на дълбоко до около 35,5м (бяха я пуснали на около 35.5-34м) На другия ден почнахме на час по 5 мин и водата свърши чак към 15:00 (почнахме в 10:00) и извадихме около 120л, след 15:00 се почна пак вади една-две минута и остава на сухо. С бащами пак извадихме помпата на 34м, защото аз трябваше да заминавам,а като е на 35,5 м сам не може да я извади,защото явно заклинва и трябва двамата да дърпаме, докато вибрира помпата, за да отклини и после я вадим спокойно спряна, на 34м няма заклинване и сам я вади без да я включва. После вече той докладва по телефона: Вчера сутринта (за цяла нощ събиране) е извадил 60л и после през деня пак, 1-2 мин на час точи и тя свършва, днес сутринта в 8 се обади и е източил 65л. Сега да уточня че през цялото време това дето го вадим, според мен не е вода, защото е адски мътно, не е точно кал, но на моменти излиза и кал, реално бистра вода да сме видели не повече от 20л.

Та сега въпроса, за мен ситуацията е загубена, но все пак ще разчитам на съвети от Вас. Някой има ли идея, дали може да се направи нещо, т.е. дали ситуациятае напълно загубена и си имаме скъпа 36м дупка на поляната до къщата, или все пак има някаква надежда да се отпуши или пък да трябва да се ремонтира/доработи това "нещо" за да тръгне. Всякакви съвети са добре дошли. Освен това, ако някой знае разбиращ човек в раьона на Трявна-Плачковци,който може да даде консултация или да направи някаква "магия" (срещу заплащане разбира се), за да се отпуши това нещо.
Теоретично къщата не я ползваме редовно, така че дори и дебит от сорта 2м3 на денонощие ме устройва напълно.
romanpm - майстор
Мътилка ще вадиш докато има , а вода щом няма достатъчно си е проблем :? можеш да направиш антоматика с контактен ниворегулатор който да ти спира помпата при липса на вода и да пълниш буферен съд за резерва :)
masterrichi - специалист
А този с пръчките каза ли ти дълбочината.
Travel_Mate - специалист
masterrichi написа:
А този с пръчките каза ли ти дълбочината.
Незнам дали е казал, аз лично несъм присъствал, родителите ми са били там
Travel_Mate - специалист
Помагайте, мистерията е пълна!!!
Възникна нова щуротия: От днес на обед помпата неще да извади вода, вода в "дупката" има, помпата работи (бащами с един комшия успял да я извади и я топнал в един бидон и там проблемми няма), но потопена ли е в сондажа вода не хвърля. Оказа се че и комшията с 40м сондаж има същия проблем от вчера. Неговата помпа е RAIDER, нашта е руска VMP280. Третите комшии, ама техния сондаж най-плитък 29м със помпа като моята същия проблем, но те намерили някакво упътване на руски и прочели че на повече от 3м да не се потапя, доколкото разбрах сега са я извадили на 2м под нивото на водата и функционира.
Възможно ли е за няколко дена (от миналия петък) сондажа да се е разработил толкова много че вече водния стълб да е по-висок и тъпата помпа да не работи или има проблем с тези помпи на такива дълбочини 29м, 36м, 40м. На кутиите пише напор 60м.
LazarGanev - "Велик майстор"
Това, че не работят потопени на повече от 3м са градски фолклори. Тези помпи имат за работен елемент един гумен клапан,който се къса лесно, особено при гъсти течности. Така че споко - не се препълнил сондажа, колкото и да ме мразиш за това успокоение :)
Travel_Mate - специалист
LazarGanev написа:
Това, че не работят потопени на повече от 3м са градски фолклори. Тези помпи имат за работен елемент един гумен клапан,който се къса лесно, особено при гъсти течности. Така че споко - не се препълнил сондажа, колкото и да ме мразиш за това успокоение :)
Изобщо не те мразя, баща ми казва че я е разглобил и всичко е ОК. После я е събрал и потопил в бидона, няма проблеми работи си. Къде е тоя работен елемент, вътре някъде или клапана на входа?
LazarGanev - "Велик майстор"
Клапана на входа, да. Той е гумен и може да е закъсан и при малък напор да работи, но при голям да не може. Окачи една тежест и пробвай дълбочината.
cenko6 - специалист
До колкото разбирам, ползваната от теб помпа е вибрационна, което никак не е добре защото вибрацията трамбова почвата около тръбата на сондата и вместо да отпушва водните жили, ги запушва.Препоръчвам ти да си купиш каскадна помпа, оборудвай я с ниворегулатор, включи я в контакта и не я изключвай 10 дни. Ако след този период не се отпуши водата, просто пи една студена вода.

Тема "Проблем, нов сондаж , няма дебит" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: