Здравейте,знам че е загубена кауза
, но все пак да попитам някой може и да даде съвет. Миналата седмица, родителите ми без да ми кажат викат на вилата сонда да търсят/копаят за вода. Вилата е в малко селце на 6 км от Трявна, няма вода и канализация. Водни жили из селото явно има, защото има поне 6 селски чешми с много голям дебит,един има сонда и пълни басейн с нея, друг комшия заедно с нас дупчи и на 40м извади много голям дебит и още един комшия на 26м също добър дебит. Къщите в селото обаче са на няколко различни баира. В нашия двор имаме малко изворче, но е сезонно и лятно време пресъхва.
Дотук обстановката, сега ситуацията: Идват господата с някаква сонда на верижна машина, по принцип достъпа до двора е сложен, но са влезли.С тях има човек, който търси вода с "клечки" - според тях нямал пропуск до сега - явно при нас е първия.
Та човека обикалял из двора с клечките,накрая според него намерил три жили вода, намерил къде се събират трите и почнали сондирането там. Първите няколко метра е било пръст, а после само скала и то някаква остатъка от нея, това което са извадили при пробиването е с цвят и консистенция на цимент (неразбирам от камъни,затова така обяснявам). Намерили са според тях много слаба вода на 18м и са продължили до 36м , също са казали че са минали през някаква каверна. На 36м са спрели, защото родителите ми решили вече, че парите са много, пък и доколкото разбрах сондьорите вече са били доста обезверени, въпреки че тоя с пръчките им викал по телефона - "копайте още вода има". Същия ден или предния, този склечките е намерил на комщита на 40м много голям дебит. Доколкото разбрах докато са копали са продухвали и с компресор, защото пепелчука останал след тях е страшен. Сложили са PVC тръби ф110, отстрани сега незнам филц ли, баластра ли, но има сложено нещо и дотук знам. Пусната е помпата - руска, и са казали на баща ми чак на другия ден да я включи и да кара по 5мин на час. От тук нататък вече присъствах и аз (като чух запалих колата и отидох). На другия ден я пуснахме, но първоначално я оставихме ок 15 мин, извади около 60л и свърши, после на час по 5мин не успяхме, защото вадеше колкото през първата минута две и почваше да работи на сухо. Така цял ден. Вечерта спуснахме помпата още по на дълбоко до около 35,5м (бяха я пуснали на около 35.5-34м) На другия ден почнахме на час по 5 мин и водата свърши чак към 15:00 (почнахме в 10:00) и извадихме около 120л, след 15:00 се почна пак вади една-две минута и остава на сухо. С бащами пак извадихме помпата на 34м, защото аз трябваше да заминавам,а като е на 35,5 м сам не може да я извади,защото явно заклинва и трябва двамата да дърпаме, докато вибрира помпата, за да отклини и после я вадим спокойно спряна, на 34м няма заклинване и сам я вади без да я включва. После вече той докладва по телефона: Вчера сутринта (за цяла нощ събиране) е извадил 60л и после през деня пак, 1-2 мин на час точи и тя свършва, днес сутринта в 8 се обади и е източил 65л. Сега да уточня че през цялото време това дето го вадим, според мен не е вода, защото е адски мътно, не е точно кал, но на моменти излиза и кал, реално бистра вода да сме видели не повече от 20л.
Та сега въпроса, за мен ситуацията е загубена, но все пак ще разчитам на съвети от Вас. Някой има ли идея, дали може да се направи нещо, т.е. дали ситуациятае напълно загубена и си имаме скъпа 36м дупка на поляната до къщата, или все пак има някаква надежда да се отпуши или пък да трябва да се ремонтира/доработи това "нещо" за да тръгне. Всякакви съвети са добре дошли. Освен това, ако някой знае разбиращ човек в раьона на Трявна-Плачковци,който може да даде консултация или да направи някаква "магия" (срещу заплащане разбира се), за да се отпуши това нещо.
Теоретично къщата не я ползваме редовно, така че дори и дебит от сорта 2м3 на денонощие ме устройва напълно.

Дотук обстановката, сега ситуацията: Идват господата с някаква сонда на верижна машина, по принцип достъпа до двора е сложен, но са влезли.С тях има човек, който търси вода с "клечки" - според тях нямал пропуск до сега - явно при нас е първия.

Та сега въпроса, за мен ситуацията е загубена, но все пак ще разчитам на съвети от Вас. Някой има ли идея, дали може да се направи нещо, т.е. дали ситуациятае напълно загубена и си имаме скъпа 36м дупка на поляната до къщата, или все пак има някаква надежда да се отпуши или пък да трябва да се ремонтира/доработи това "нещо" за да тръгне. Всякакви съвети са добре дошли. Освен това, ако някой знае разбиращ човек в раьона на Трявна-Плачковци,който може да даде консултация или да направи някаква "магия" (срещу заплащане разбира се), за да се отпуши това нещо.
Теоретично къщата не я ползваме редовно, така че дори и дебит от сорта 2м3 на денонощие ме устройва напълно.