Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Dare_Devil
Нанесох се в стара тухлена къща. Хазяите са правили разни недовършени рокади, опитвайки се да префасонират банята в кухня, кухнята в допълнителна спалня, а тоалетната - в баня. Аз обаче искам да върна старото състояние на нещата - т.е. банята да си е баня, тъй като нарочената за баня тоалетна е адски малка и неудобна. Лошото е, че са изнесли бойлера в коридора над вратата на тоалетната, сложили са душа в тоалетната и изцяло са отрязали банята от топлата вода. Начертах една груба схема на текущото състояние:

Изображение

Въпросите ми са няколко:
1. Да оставя ли бойлера на това му място? В банята има изведени някакви кабели (които подозирам, че някога са захранвали бойлер), така че бих могъл да го сложа там.
2. Единственото удобно място за монтиране на душ в банята е лявата (на чертежа) стена (срещу мивката). Откъде ще е най-удачно да прекарам тръби?
3. Водомерът се намира под мивката в тоалетната. Очевидно оттам тръгва студената вода за целия апартамент. Лошото е, че не мога да локализирам старите тръби - кое откъде идва и къде отива, така че каквото и да реша с бойлера ще трябва да прекарвам нови. Откъде ще е най-разумно да минат?
4. Имам съвсем бегъл опит с работа с ВиК тръби, само и единствено със старите поцинковани. Какви тръби ще е удачно да ползвам и как се свързват? Четох, че тези, които се лепят със специално лепило не се предпочитали - защо?
5. Цялата баня е облицована със стари плочки. В момента нямам финансите (а и желанието) да ги подменям, така че има ли начин при къртенето за полагане на тръбите да се отлепят плочките по пътя им без да се счупят за да мога след приключване да ги налепя обратно?
6. След полагане на тръбите какво се използва за замазване? Цимент или нещо друго?

Засега това са въпросите, които успях да формулирам; по-нататък със сигурност ще има и още, тъй като както казах съм много бос във ВиК работите. Все пак да поясня - умея да се уча в движение, а и нямам излишни пари за майстори, така че предложения да викна майстор да ми свърши цялата работа са неприемливи.
danisaw - специалист
По твоето описание предполагам че бойлера е хоризонтален така че може да си го преместиш в банята над вратата(ако имаш място),водопровода си пусни с полипропилен ф20 като ги спояваш с поялник,тръбите може да се пуснат успоредно или по нов път,по отношение на плочките ако са стари едвали ше можеш да ги махнеш цели а каналите може да замажеш с вар и цимент ако са ти дълбоки.
Успешен ремонт!!! И се надявам да съм бил полезен.
Dare_Devil
Как точно става това спояване на тръбите?
danisaw - специалист
С помоща на поялник за полипропилен,като има и определено време за спояване,давам снимка на поялника като има и по-евтини и на таблицата за времето според диаметъра

Прикачен файл

images.jpg
images.jpg (9.11 KиБ) Видяна 3843 пъти

Прикачен файл

images 1.jpg
images 1.jpg (10.54 KиБ) Видяна 3843 пъти
Dare_Devil
Какво ще рече "по-евтини"? Колко струват най-евтините на пазара?
unicata - специалист
Поялник да го купиш ще ти струва поне 70-80 лева, дават се под наем в някои магазини за по 4-5 лева на ден и още 3-4 за накрайник, работата е за 1 ден обикновенно, ако си от София в района на Подуяне бих могъл да мина и да погледна, да дам идеи, пари не искам. :)
като цяло трябва да си сигурен точно кое къде искаш да сложиш, за да не се налага да преправяш. Като цяло търси най-късия път на водата от бойлера до възела.
Добър вариант ако не искаш да разбиваш плочки е да пуснеш тръбите по ръба до тавана и отгоре да ги покриеш културно с гипсокартон.
Може да пробваш и с пексални тръби(с алуминиева вложка), те се гънат по-лесно и в каквата искаш форма, но според мен не си струва.
Ако има нещо питай и успех с проекта.
Dare_Devil
Точно в района на Подуене съм :) на 50 метра от бул. "Ситняково" ;) Кога ще ти е удобно да минеш да дадеш някоя идея? Бирата е от мен разбира се :)
Krelion - специалист
Dare_Devil написа:

Засега това са въпросите, които успях да формулирам; по-нататък със сигурност ще има и още, тъй като както казах съм много бос във ВиК работите. Все пак да поясня - умея да се уча в движение, а и нямам излишни пари за майстори, така че предложения да викна майстор да ми свърши цялата работа са неприемливи.
Ако си го правиш сам, ще ти излезе по-скъпо.
Но пък вече ще си "майстор".

Тема "Инсталация в баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: