• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
stoyansbg - специалист
Наскоро набих сонда в дворно място 1 декар. Искам да купя помпа, с която да поливам малко овошки и зеленчуци, а след това евентуално да я дообоудвам и ползвам като хидрофор.

Спрял съм се на следните две решения:

1. Помпа WILO WJ 203 EM -> хидрофор WILO HWJ 203 EM

2. Помпа Metabo P 4000 S - хидрофор Metabo hww 4000/ 20 S

Вие какво бихте избрали?
LazarGanev - "Велик майстор"
Колко метра е тая сонда и какво представлява?
stoyansbg - специалист
Сондата е ф400 с обсадна тръба ф200. Дълбочината е 15 метра а нивото на водата е на 5м от повърхността. Т.е. почти всяка непотопяема центробежна помпа (с изключение на смешки като Raider WP60) би трябвало да може да изпомпва вода от тази сонда.
Raider WP60 ще свърши точно същата работа в твоя сондаж, колкото и останалите 2 маркови помпи - т.е. почти нищо! Ти разполагаш с 10м воден стълб, а щв купуваш помпа, която да помпи само горните 2 метра, които се изпомпват най бързо и се възстановяват най-бавно. Това са 150-200л вода. Ти прецени дали има нужда от мощността на Метабото 1,3кВт или Райдер с 0,6кВт ще е достатъчен :-D .
Това, което ти трябва е потапяща центробежна помпа, която да пуснеш на дъното - 15м.
zimel - специалист
"... нивото е на 5 метра от повърхността..."

Ако дебита на сондажа ти е малък т.е. горните 2,6 м. (полезни,работни) бързо се изчерпват, можеш да вкопаеш помпата в земята на 1,5- 2м в широк пръстен. Така ще имаш по-голяма дълбочина.

От Вилото съм много доволен, за Метабото немога нищо да кажа, защото не съм ползвал такава помпа.

Аз имам аналогичен на твоя сондаж, 14 м. дълбочина , водният сълб се покачи до седмия метър и за щастие ОГРОМЕН ДЕБИТ.
stoyansbg - специалист
Смукателната тръба съм я пуснал на 50 см от дъното т.е. на 14,5 м. Няколко часа съм точил с една Вида и нивото не пада изобщо т.е. пада около 25 см и след това остава на това ниво. Вода има много.

Райдер-а (моя поне) не може да точи от 5 метра, въпреки че го дават да може да точи от 8 метра. В момента копая шахта, която ще е дълбока 1,5 метра. Така може би ще стане работата с Райдер-а, но дебитът му е много малък.

Въпросът ми беше между тези двете помпи коя е за предпочитане. Вече от второ място чувам, че Метабо-то били правени в Китай и взех да се насочвам към Вило-то. Един майстор обаче ми каза, че хидрофорните помпи не ставали за поливане, т.е. не можеш да ги пуснеш и да вървят без да спират примерно един час - най-много 15-20 минути. Вярно ли е това? Надявах да мога да ползвам хидрофорната помпа като поливна.
Естествено, че може да се ползва за поливане - помпата е да се ползва, няма подобни ограничения. Метабо не знам да имат традиции в производството на помпи. Вило, Грундфос - да. Притеснява ме, че ако догодина или следващата се окаже сушава и нивото на водата спадне с 2 метра, ти ще имаш 8м вода в сондажа, а няма да можеш да го ползваш. А нивата тази година наистина са с 2м повече от предни години.
stoyansbg - специалист
Преди няколко часа изчетох 3-4 инструкции за експлоатация на водни помпи и хдрофори в един строителен хипермаркет и не открих ограничения за продължителността на работа. Благодаря за отговора, Лазаре! Той ми даде увереност, че това наистина е така и току що купих хидрофор WILO. Реших, че е по-добре да купя окомплектован хидрофор вместо само помпа и след това да купувам другите неща като ми потрябват. Смятам да сваля разширителния съд и управлението, защото ще ползвам само помпата на първо време.

Не вярвам да имам проблем с нивото на водата, защото на повечето съседи помпите им са на повърхността и с години не са имали проблеми. Освен това, помпата ще е в шахта 1,5 метра дълбока (може и 2 метра ако ми дойде музата да копая :), което ще ми даде още малко запас. В краен случай, ако дойде много голяма суша ще взема потпяема помпа, но засега не виждам смисъл имайки предвид високата им цена.
Е, добре тогава - действай и дано да не пада нивото на водата :prost: . А балона и пресостата може да ги сложиш и в мазата за по-лесно обслужване - не е задължително да са при помпата
Ronin - специалист
Колко пари го взе тоя хидрофор че и аз изкопах дупката в земята само че на 1 метър просто да скрия хидрофора който още не съм купил в земята даже налях кофража и чакам да стегне...!
  • 1
  • 2

Тема "Помпа за поливане/хидрофор - Wilo или Metabo" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: