• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 10
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
maxuel82 - специалист
Изчетох доста информация от форума и не можах да реша проблема и затова почвам да питам . И така ,купих ето този хидрофор https://hydrostab.com/bg/category/poliv ... x-autojet/ , монтирах го по следния начин . Худрофора е поставен в шахта дълбока 6.3 метра и от там до водата има още 3м Смукателната тръба е 8м .т.е. потопена е 5 м във вода , а над хидрофора има вертикална тръба 6,3м и от там хоризонтален участък 45м . смукателната тръба е Ф40 ,а след помпата ф32 . И така напълних смукателната тръба с вода клатейки я нагоре надолу в сондажа докато не бликна вода ,след това я свързах към помпата и отвих пробката която е в горната част на помпата и напълних с вода догоре . Отворих най близкия кран и пуснах хидрофора и след 10 тина секунди водата текна и след около минута почна да намалява и спря въпреки че помпата работеше . Слизах и обезвъздушавах ,но въздух нямаше . Оставих я да работи 10 мунути и почна да вади вода но много малко .И така 3 часа . На следващия ден пак така и не ще и неще да засмуче . Ходих в магазина откъдето я купих ,но ми казаха, че не е била обезвъздушена както трябва и да продължавам .Балона е напомпен на 2.2 бар ,като купих чисто нов манометър за помпане на гуми за да го премеря . И те така . Дайте някакъв съвет, че се побърках с тоя хидрфор .
preslav - майстор
Ще трябва да провериш собствената си работа - някъде нещо не си направил както трябва. Най-добре е да започнеш от самото начало, вярно, неприятно е, но извади отново хидрофора от шахтата и провери най-напред неговата изправност, а именно: непосредсвено след изхода сложи кран, входът го захрани от кофа с вода, обезвъздуши от пробката - когато включиш хидрофора (при затворен кран на изхода) той трябва да направи зададеното налягане и да изключи, с леко отваряне на крана и достатъчно спадане на налягането, хидрофорът трябва пак да включи. Така с няколко отваряния и затваряния на крана се убеди, че хидрофорът включва и изключва винаги на едни и същи налягания.
От там нататък си провери тръбата в шахтата, предполагам имаш невъзвратен клапан в най-долната и част - виж дали този клапан функционира т.е. задейства се леко, монтиран е в правилната посока и т.н.. Осигури херметичност на всички връзки между невъзвратен клапан, тръба, помпа и тогава отново пробвай системата при първоначално затворен или притворен кран на изхода.
maxuel82 - специалист
Извадих хидрофора и му подавам вода от бидон .Тругва но все едно има нещо при турбината и от време на време се чува едно притропване . Ще сваля капака на турбината да видя какво е положението .Майната и на гаранцията .
шоп - майстор
Ако толкова се отчаеш от тази помпа си вземи една потопяема и ще си решиш проблемите. Шахтата дълбока 6,3м ще я забравиш.
По принцип помпи, като твоята не са предназначени да работят в такава влага. Дори и в момента да го накараш да заработи-няма да живее дълго.
Успехи!
dragozow - майстор
Балона го спадни на 1,5 бара, ползвай тръби с вътрешен диаметър цол, сложи възвратен клапан, има смукатели с такива. Водата остава в помпената част и тръбата и веднъж обезвъздушена помпата започва да дава вода веднага след включването. Ако и така не става я занеси в магазина да погледнат, но преди това спази това, което ти казвам. Хидрофорен съд 24 литра се помпа на 1,5/6 бара. Ако заработи и изключи погледни манометъра, трябва да показва над 4 бара, макар че почти сигурно пресостата изключва на по-малко. Проблема не е в това, а че не може да засмуче и да се обезвъздуши. Ако си в София има как да ти я пробвам в сервиза, но щом си купил от Хидростаб си от района на Пловдив. Лесно ще им я занесеш, но аз си мисля, че проблема е при теб.
шоп - майстор
ср юни 03, 2020 6:45 pmdragozow написа:
сложи възвратен клапан, има смукатели с такива.
Че то без такъв клапана за къде?
Топикстартера е сложил такъв и пише: "напълних смукателната тръба с вода клатейки я нагоре надолу в сондажа докато не бликна вода "

Как без еднопосочен клапан с клатене ще постигне бликане на вода?

Не виждам и никакви проблеми, а даже плюсове в използването на ф40 на смукателната част за да препоръчвате да се мине на 1" :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Смукателната част е добре да е ф32, а след помпата ф25. В търбуха на помпата има определен обем вода, който е достатъчен, за да засмучи помпата, дори и да няма клапа в долния край на смукателя. Ако тръбата е по-широка, може да не успее да самозасмуче. След помпата няма смисъл от по-широка тръба от ф25, тъй като тя е достатъчна за дебита на помпата, а естественото дроселиране на изхода на помпата намалява риска от кавитация.
dragozow - майстор
И друго се сещам, сигурно ли е че не засмуква въздух от някъде?
maxuel82 - специалист
Прегледах тръбите и няма от къде да засмуква въздух .Свръзките са само 2,адаптор който е на самата помпа и коляно . Освен да пропуска от вала, но не ми се вярва тъй като е чисто нова и няма никъде теч около вала .Ако до понеделник не успея да я подкарам ще я нося в магазина за гаранция . Нещото което ме усумни е ,че като я купих ми я дадоха в един раздърпан и отворен кашон без никакви книжки и документи към нея .Може да е върната и ми я набутаха на мен .Както и да е . Потопяема помпа при мен не е вариант тъй като ще захранвам къщата на село ,защото лятото налягането е много слабо и не може да се изкъпеш нормално.Освен това съм изградил поливна система с програматор и 12 поливно дюзи за райграса . Абе трябва да си е хидрофор.Имам смукател с клапан на края на тръбата разбира се . :) Общо взето това е ситуацуята Изображение
шоп - майстор
ср юни 03, 2020 7:31 pmLazarGanev написа:
Смукателната част е добре да е ф32, а след помпата ф25.
Аз не съм съгласен, не е нужно да се дроселира изобщо. Производителя е сметнал изход 1 цол и точка.
Да сложиш над 50 метра тръба ф25 за мен не е логично и ще има само повишени загуби по трасето.


П.П. а с потопяема помпа хидрофор не става ли, помисли?
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 10

Тема "Помощ за хидрофор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: