• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте,
Имам къща в края на едно село целогодишно налягането е много слабо и се замислих да си правя хидрофор имам почти всичко необходимо но се чудех как точно ще стане.
Имам:
1. съд за водата от нерайдавеика
2. манометър с два прекасвача (за наи ниско и наи високо налягане да включва и да изключва)
3. водна помпа
Та беше ми интересно ако водата спре налягането падне как помпата ше разбере да не се пуска. Мислех си за още един манометар с контакт преди помпата та като на водата от ВИК падне налягането до някаква стойност (почти като на спряла) да не подава напрежение към помпата. Дали това което го мисля ще стане или не. Даите идеи.
velsi - Почетен майстор
Аз бих го направил с малък съд и мембрана. Налягането от водопровода издува мембраната и затваря контакт. На този принцип се включват нагревателите на проточните бойлерчета тип "Юнга". Слагаш това нещо преди помпата и ако налягането във водопровода падне тя няма да се включва.
Но има и нещо друго каето и хрумна когато хидрофора включи намягането преди помпата ще падне и този контакт ще изключи нали?
pavelari - майстор
нали целта е при ниско налягане да се пусне помпата - демек допълнителното спадане в налягането няма да промени нещата
крум - специалист
Човекът, от който купих хидрофора, каза, че имало някаква джаджа като поплавък на тоалетно казанче за спиране на помпата, като нивото падне. Само че така и не можахме да се видим последната 1/2 година за да ми го даде...
lyki - специалист
Нека първо да се изясним , искаш да включиш хидрофора на директно захранване от водопровода ?Та ка ако найстина дебита ти е малък при всички случаи ако имаш по голяма консумация на абоната ще имаш проблеми. Решението :съд подходящ за едно домакинство струвами се около 100-150л. включен към мрежата като тоалетно казанче ,които от своя страна захранва хидрофорната уредба.
За да ти стане по ясно ще ти обясня че има два вида хидрофорни уредби 1) помпата и компенсационно напорния съд са в един възел,монтирани заедно.
2) помпата е отделна от съда и командните уреди,може да се спусне на определено ниво във водоисточника , а бидона с контактния пресостат се поставят в мазето например (както вероятно е във твоя случай) Бидона който имаш трябва да има от някъде да му подадеш предварително налягане със въздух около 1,5 атмосвера , и след като помпата вкара необходимото количество вода се получава ефекта на хидро налягането.
Ето какво искам да направя. Възвратния клапан е ако спре тока все пак да има вода. Мисля че така ще стане но мисалта ми е ако спре подаването на водата от ВИК. Мислех за още един манометър преди помпата (на главния водопровод) но като включи помпата налягането в главния водопровод ще падне и помпата спира (поне аз така си мисля) та ако го нямаше проблема със спирането на водата мисля че всичко си е ОК.

Прикачен файл

111.JPG
111.JPG (7.87 KиБ) Видяна 19596 пъти
pavelari - майстор
има релета защита от работа на сухо сам съм си изработил подобно и като части струва около 2-3 лева :) аз разлика от заводските дето са по 120. това реле ти спира помпата когато няма вода. и още нещо - така нарисувана схемата означава, че помпата ще бачка като създава вакуум от към смукателната си страна - това е кофти за самата помпа, често ще сасмуква въздух. не мисля, че схемата е добра. послушай колегата по-горе.
крум - специалист
Pavelari, дай повече инфо за тия релета, че аз тоя човек, от който купих хидрофора, я го видя скоро, я не.
И на какъв принцип действат?
Дай малко повече инфо.
pavelari - майстор
това са релета, които имат сонди в контакт с водната среда. принципа им е да реагират на промяната на съпротивлението - когато има вода то е по-малко.аз съм си направил със транзистори такова реле и бачка много добре.

http://www.eas-y.de/bildserver/scripts/ ... 647EAFC4AC ето го на картинка
http://ecatalog.squared.com/pubs/Machin ... 950111.pdf а това е инструкция
  • 1
  • 2

Тема "Схема за хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: