Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
sparow - специалист
Става въпрос за системите ,които много от вас предполагам са правили или виждали ,когато оно време имаше режими на водата и къкво ли не.Това е правено от баща ми .
Тука ще покажа част от една система испитана с времето и много надеждна.Не съм снимал всичко.Одавна 5-6годин не работи тъй като няма нужда.
Системата представлява горе долу .В мазата от водопровода помпа с 2магнет винтила и филтри ,качва вода първо в съд с датчици -ниво.При помпата има 1пулт ,който е само за гледане в него са платките,и има лампи на него-авария ,пълен,празен и т.н.
После горе на тавана са 3съда,всъщност бяха 4 ,но единия се пръсна зимата от рядкото вече ползване на системата ,общ обем около 1.5м3.И вързани бидоните към системата за вода на къщата.Имаше няколко режима ,самотек,хидрофор.С магнет винтили помпата се ползваше като захранваща и нагнетателна.При съдовете на тавана също има пулт като в мазата.В килера е самия пулт управление.Като горе на тавана има 1як звънец,който при авария дигаше улицата.Аварията най лоша,беше когато при пълнене на системата се пръсна един мъркуч и наводни тавана. :lol:
Другия пулт на снимката ,който се вижда е за парното,което също го няма.Котела е пак в мазата при него имаше пулт, и горе на тавана имаше 1резервар в който имаше датчици и друг пулт.Пулта за управление -в килера,пълнене на системата със същата помпа.
Ако някой има или е правил не е лошо да сподели да обменим информация.

Изображение Изображение Изображение Изображение
LazarGanev - "Велик майстор"
Направо съм втрещен :shock: ! Това кои години е правено? Помпата каква е, Вида ли?
sparow - специалист
80та година някъде.Помпата е вида да.
mirk - майстор
Страшна е :) направо за вестник "направи си сам" по онова време. Там редовно публикуваха всякакви рационализации. И аз имам някаква подобна система от 85-та, но без бидоните а с кладенец, е още си работи с Видата но само в ръчен режим, автоматичния е останал като нереализирана идея.
sparow - специалист
Това надминава всички вестници и подобни испълнения от оно време.Баща ми расправа ,че ако направи същото,но със сегашни елементи няма да има равно,но няма сми,и нужда.
Примерно датчиците в съдовете са чисто сребро.Има разни редки елементи по схемите,които са трудно намираеми.Ако някой има интерес ,ще снимам и първоначалната схема,има доста преправ докато си стигне това,което не е описано.
montoya - майстор
На един приятел на вилата правихме такова подобно изпълнение, но с две "кубчета" по 1 куб. метър. Не беше чак толкова автоматизирано обаче. С потопяема помпа от сондаж пълнехме ръчно, като се разбираше от преливник, че е напълнено. В последствие сложихме хидрофор на сондажа, а системата от кубчетата отиде в поляната да се прави джибрето в тех и на самотек директно в казана :-D
Каналски - специалист
sparow написа:
...
Ако някой има или е правил не е лошо да сподели да обменим информация.
Извън Темата !
Поздравления! Това е нагледен пример, че Автоматизацията на една уж проста Водоснабдителна инсталация е всъщност Низ от много подробности! За мое съжаление и учудване, почти всеки път когато се опитваме да намекнем на Някой, че нещата хем са Прости ама не чак толкова, се сблъскваме с Неразбиране :)
К'во да кажа, Аз не съм правил такова нещо и нямам такова нещо :)
Ако успееш да направиш една примерна Блок схема на системата ще е безкрайно Любопитно и Полезно!
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз съм правил подобна система през 80-те години на вилата, ама беше много по-елементарна, но пък ефективна. Потапяща помпа изпомпва вода от сондаж ф150мм и я праща на покрива в една цистерна неръждавейка 500л, която осигурява налягане на трите етажа. Като се напълни цистерната водата прелива в по-голяма ръждаема цистерна 2000л, която е по-ниско - на плочата на гаража. Втората цистерна служи за поливане - на самотек, с топла вода. Потапящата помпичка се командва от къщи чрез ключ за осветление. Баща ми си седи в къщи и от време на време включва или изключва помпата. Отначало нямаше проблеми, защото дебитът на помпата беше по-малък от този на сондажа, но после стана обратното и няколко помпи си заминаха. Наложи се да копаем широк кладенец, но системата си остана докато продадохме вилата през 2005г, защото беше надеждна и проста.

Тема "Система за вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: