Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
boqnkov - специалист
Здравейте, съфорумци! Предстои ми изграждане на ВиК на нова къща и имам няколко въпроса. Ще съм благодарен ако някой ми отговори на тях. Къщата е с две бани и една кухня. Покрива е двускатен като всеки скат е 60кв. м.
1. Да вкарвам ли водостоците в канализацията? Канализацията на улицата е Ф300, отклонението към двора е Ф160. Ако ги вкарвам Ф110 от единия и Ф110 от другия скат достатъчни ли ще са и мога ли в тях да вкарам и обратните води и от тоалетни, бани и т.н.?
2. Вентилацията на канализацията може ли да се обедини с вентилацията на мокрите помещения или не е желателно.
3. Вентилациите да ги изкарам на покрива с керемида тип "коминче" или да ги изкарам на фасада на къщата точно под стрехата с някакви розетки на северната страна на къщата. Вентилационните тръби ще се движат точно до външната стена и ще се качат в подпокривното, което има надзид 1,40 и по този начин с едно коляно ще се озоват точно под стрехата.
montoya - майстор
За останалото както ти изглежда по естетично, но само не обединявай вентилацията на канализацията и мокрите помещения, че има да смърди :-D
Ако решиш да вкараш олуците в канализацията ще е хубаво горе да има някакви решетки да не влизат разни животни, камъчета и други такива в канала
piron45 - майстор
Водите от покрива най добре ги вкарай първо в една обединителна утаечна шахта и тогава с една тръба по високо от дъното с едно коляно потопено във водата го вкарай в канала. Аз така съм събрал водите от къщата и гаража и работи добре. За 4г от как съм влязъл в къщата само веднъж съм чистил шахтата. Утаяват се най вече разни листа и др. дребни боклуци довяти от вятъра по покривите. няма отдушник и миризми.
boqnkov - специалист
Благодаря за отговорите, колеги. Сега след четене и задълбочаване имам нови въпроси. Вертикалния щранг под долната плоча завършва с коляно което прави тръбата Ф110 хоризонтална. Майсторите са пуснали някакъв наклон и дефакто хоризонталната тръба е с наклон 2 3 % ама и вертикалната е по наклонена към стената. В една обширна статия прочетох, че от вертикала към хоризонтала не се прави с коляно, а с две дъги 45 и 25см тръба между тях. Сега се чудя дали въобще да използвам този "спусък", който е заложен в грубия строеж. Дефакто тръбата Ф110 стърчи на 25см извън цокъла на къщата на 20см под кота "терен" и се показва на 20см над нивото на долната плоча. Не знам дали бях ясен. Другото е вентилацията на канализацията дали да я правя с Ф50 или с Ф110. Гледах керемидите на Тондах за вентилация и тотално се отказах заради цената. Единия ми вариант е с ф 110 и изведена на фасадата под стрехата на покрива с розетка, а другия вариант е с Ф50 и в подпокривното да влезе в комина.
boqnkov - специалист
Водопроводната и канализационна инсталация са готови на 99%. Още не съм измазал и снощи един приятел ми каза да си проверя изводите за налягане. При него майстора е презапоявал тръбите и на няколко места са били колкото солета от пренатискане. За съжаление това го е разбрал чак като е сложил проточен бойлер и след налепен фаянс. Сам е къртил, оправил е бакиите на некадърния майстор и всичко си е ОК сега. Аз като лепях тръбите си ги белязвах с маркер до къде да спра да натискам като ги запоявах, ама все пак... се притесних. Как мога да проверя по изводите дали има достатъчно налягане?
jekasus - майстор
[quote="boqnkov"Как мога да проверя по изводите дали има достатъчно налягане?[/quote]
Монтираш един кран на първи по линията извод, другия го местиш по другите изводи, пускаш ги едновременно. Така ще провериш и студената, и топлата вода, ако има издънка, то ще проличи веднага.
batibon - напреднал
Така се проверява дебит, налягането се проверява с манометър. Но очевидно въпросът му беше точно за дебит поради страх от намалена вътрешна проходимост на тръбите.
boqnkov - специалист
Благодаря за отговорите, купих два крана и утре ще пробвам всеки извод. Следващата чуденка е за канализацията. Купих една клапа на Ф160 с ревизия към нея, която смятам да сложа на входа на канализацията. Достатъчна ли е или е добре и да сложа някаква "S-ка" за да се предпазя от евентуално проникване на мишки през канализацията?

Тема "Съвети за ВиК на нова къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: