Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
alexiva - специалист
Здравейте,
предстой ми изграждането на нова баня и имам няколко въпроса относно бъдещите отходни води. Изпълнението ще се извърши от специалист, но ми се иска да чуя и Вашите мнения, за да се предпазя от евентуални грешки. Искам да бъде монтиран моноблок със задно оттичане. Правил съм същото с предния ми апартамент, но той беше панелен и там всички води са в шахта и не беше проблем, дори да слезеш на ниво под тавана на комшията от долу. Предстоящия ми ремонт обаче е в тухлена кооперация и такава шахта за водите липсва. В единия от ъглите на банята има стандартна PVC ф110 долепена плътно до стената. На тавана на банята няма традиционните Утки, чрез които се оттича тоалетната на съседа над мен, а също така липва и сифон на пода във всички бани. Изпълнено е с вани и заустването става чрез Утка към канализационна тръба на около 10 см от пода.Желанието ми е да поставя и подов сифон и по възможност да се вкопае за да не вдигам нивото на пода на банята. Доколкото знам,за целта е нужна Утка 110/50 за подовия сифон и утка 110/110 за моноблока. Мисля,че монатажа им е чрез награване на тръбата/фи 110/ от към съседа от долу,Тангит и нахлузване на въпросните Утки/не знам дали има комбинирана Утка, с една такава да се отича и сифона на пода и тоалетната/. Притеснението ми е ,че понеже отходната фи 110 е плътно в плочата на сградата няма да може да се нагрее и съответно разшири,а не вярвам съседа да ми позволи да къртя и при него. Как може да се направи според Вас?
montoya - майстор
По принцип когато има сифон в банята има насипано поне 8 см върху циментовата плоча, замаска ако е старо с мозайка и евентуално плочки. Обикновено това разстояние е достатъчно да събере У парче 110/50 с нагряване на тръбата с пистолет за горещ въздух. Тук обаче нямате сифон и нямам идея дали има такова напълване на пода, ако няма единственото решение е задигане на пода най малкото защото У 110/110 върху У 110/50 може да дойде високо отвора в който да се включи тоалетната и да вдигне нивото на водата вътре в самата чиния
VLADO66 - майстор
Виждал съм по магазините срязяна У-тка 110/50 която се монтира челно след разпробиване на малкия отвор в 110-тката и се лепи.Може за по-сигурно да се захване със скоби.Но трябва да се провери действителната дебелина на замазката.
jekasus - майстор
Изображение http://markita.net/pvts-skoba-f11050-prehodna.html
Ако Брюколажа е близо, там има + един-два лева към тази цена.
alexiva - специалист
jekasus написа:
Изображение http://markita.net/pvts-skoba-f11050-prehodna.html
Ако Брюколажа е близо, там има + един-два лева към тази цена.

Благодаря за отговорите! Как точно се монтира показаното на снимката? Да разбирам ли,че притеснението ми,че тръбата фи 110 от към съсед под мен, наистина няма да може да се нагрее и да се разшири без да се кърти при него? Няма ли някакъв фитинг/ Утка 110/110 или 110/50/ който директно да влиза в 110-ка без да се налага да се разширява?
jekasus - майстор
Ако не искаш надигане на пода, къртиш съществуваща замазка в банята за тръба ф50 и сифона, покрай тръба ф110 също. Лепваш тази скоба на ф110(предварително пробиваш отвор ф50) с ПВЦ лепило или както каза VLADO66 със скоби и силикон(мое мнение при наличие на скоби). Всичко според наклона от сифона към ф110.
alexiva написа:
Как точно се монтира показаното на снимката?
Отиваш в Брюколажа или друг магазин, взимаш тая скоба, слагаш я на тръба ф110 и ако не можеш да проумееш как става захващането, викай майстор :-D
VLADO66 - майстор
Ако ще се използва въпросната PVC скоба трябва контактните повърхности да се матират с подходяща шкурка и да се обезпрашат, съветвам за лепене да се използва полиуретанов уплътнител/PU 250/ като по време на операцията повърхностите трябва да са сухи/спиране на водата в къщата и действане през нощта/.Може да се помисли дали не може същата операция да се направи с отклонението за 110 като се вземе една У-тка и се среже отгоре и отдолу по 2 см. и отзад една ивица 4-5 см.след което се нахлузва там където трябва да стои и през отклонението се очертае дупката на 110, след което се пробива и по горния начин се действа /егати късото изречение направих/

Тема "Къртене?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: