• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Humppa-1 - напреднал
Колеги, в друг раздел имам пусната тема за локално парно. В момента го изграждам, от PPR тръби, усилени с фибростъкло. Правил съм няколко отоплителни инсталации (парно) + няколко водопворода (напълно любителски).

Въпросът ми е как лепите (заварявате) PPR тръби?

Аз се ръководя от един PDF, който може да се намери от чичко Гугъл. В него са описани техниките на лепене и времената на загряване, време за монтаж и времето на натиск.

Винаги, когато съм правил повече от няколко заварки в бицепсите ми се натрупва зверска умора и след това имам много яка мускулна треска...

Моят метод на работа е следния - в зависимост от дебелината на тръбата напъхвам тръбата и фитига в главата на "лепачката" и натискайки с максимална сила отброявам на ум необходимото време на загряване, след това изваждам и съединявам за максимално кратко време двата елемента, като след това прилагам натиск (по-голям от посоченият в документацията) за време, равно на времето на загряването в "лепачката".

Благодарение на тази техника, днес успях да направя само 12-13 заварки с тръба ф25, след като последните дни съм направил над стотина заварки с ф50 (въпреки че за ф50 се препоръчва заварка на стенд-машина) и ф25. Просто денс ръцете (бицепсите) ми отказваха да се подчинят. Толкова голяма умора им се натрупа...

Иначе по обектите съм вижал всякакви изпълнения - от техника напъхване на тръба и фитинг за 1-2 секунди с ВЪРТЕНЕ и след това съеднияване, което противорени на ВСЯКАКВИ технически изисквания. Въпросните заварки обаче си държат. Което ме кара да си мисля, че производителите на PPR тръби и фитинги в техните инструкции са наблегнали на огромни презапасявания.

При направени над 50 заварки ф50 за един ден с изисквания от 18 секунди на затопяне на PPR елементите "лепачката" и от моя страна 18 секунди натиск при съединяването, си мисля, че това е един максимум на производителност от един любител, който спазва указанията.

Моля споделете вашият опит, мнения и препоръки. Надявам се темата да стане пътеводител за колегите!
torbalan - Дървен философ
мисля, че ненужно се зориш...

прекалено силното натискане при сглабяне на елементите, след като си ги стопил, също е вредно :)

аз го установих опитно
една заварка ми се запуши от изскочилия стопен материал :)
добре, че до мен имаше човек, дето е правил мноооого такива заварки, та навреме оправихме нещата :)

в началото и аз като теб - натисках с все сила... след този случай - натискам колкото да се напъхат достатъчно елементите и после задържам...

а секундите не знам точно как се определят - на лепачката, дето ползвам - има една таблица...
по диаметъра на тръбите се избира температурата и секундите, които да се задържи...
Каналски - специалист
Humppa-1 написа:
...Надявам се темата да стане пътеводител за колегите!
To не е само тази Тема, но без активното редактиране на писанията от Модераторите, ще е трудно :)
за мен най-важно:
# спазвайте препоръките и указанията на Производителят, ако няма такива сменете Производителя/Търговеца
Относно натоварването на ръцете, за ф50 е нормално, ама за ф25 звучи странно!
Или главите на заваръчната машина нещо не са добре с Тефлона, или температурата.
Натиск има само докато влезнат елементите, после при нагряване няма натиск, после при вадене малко усилие, после при свързване на елементите има малко повече натиск (без завъртане) докато влезнат, и накраят само се държи (без натискане) и отброява времето за изстиване
kam34 - специалист
Хубаво е да си направиш шаблонче с което да отбелязваш на всяка тръба с молив колко да я вкараш в поялника и фитинга после, че набуташ ли я до край разтечения материал запушва сечението на отвора на половина.
zandor - специалист
Humppa-1 написа:
Колеги, в друг раздел имам пусната тема за локално парно. В момента го изграждам, от PPR тръби, усилени с фибростъкло. Правил съм няколко отоплителни инсталации (парно) + няколко водопворода (напълно любителски).

Въпросът ми е как лепите (заварявате) PPR тръби?

Аз се ръководя от един PDF, който може да се намери от чичко Гугъл. В него са описани техниките на лепене и времената на загряване, време за монтаж и времето на натиск.

Винаги, когато съм правил повече от няколко заварки в бицепсите ми се натрупва зверска умора и след това имам много яка мускулна треска...

Моят метод на работа е следния - в зависимост от дебелината на тръбата напъхвам тръбата и фитига в главата на "лепачката" и натискайки с максимална сила отброявам на ум необходимото време на загряване, след това изваждам и съединявам за максимално кратко време двата елемента, като след това прилагам натиск (по-голям от посоченият в документацията) за време, равно на времето на загряването в "лепачката".

Благодарение на тази техника, днес успях да направя само 12-13 заварки с тръба ф25, след като последните дни съм направил над стотина заварки с ф50 (въпреки че за ф50 се препоръчва заварка на стенд-машина) и ф25. Просто денс ръцете (бицепсите) ми отказваха да се подчинят. Толкова голяма умора им се натрупа...

Иначе по обектите съм вижал всякакви изпълнения - от техника напъхване на тръба и фитинг за 1-2 секунди с ВЪРТЕНЕ и след това съеднияване, което противорени на ВСЯКАКВИ технически изисквания. Въпросните заварки обаче си държат. Което ме кара да си мисля, че производителите на PPR тръби и фитинги в техните инструкции са наблегнали на огромни презапасявания.

При направени над 50 заварки ф50 за един ден с изисквания от 18 секунди на затопяне на PPR елементите "лепачката" и от моя страна 18 секунди натиск при съединяването, си мисля, че това е един максимум на производителност от един любител, който спазва указанията.

Моля споделете вашият опит, мнения и препоръки. Надявам се темата да стане пътеводител за колегите!
Правиш две фундаментални грешки:
1во - грееш много, сигурен съм!
2ро - натискаш много!
сега по същество - тръбата се загрява докато придобие мек, но не и гланцов вид, ако си я стопил така че да изглежда гланцирана - ппрекалил си. Да вземем за пример напр, тръба ф25 - когато я стопиш, трябва да е стопен външният слой от около 1мм и то така че да изглежда матово(това става за около 8сек при темп230градуса), вътрешният диаметър в областта на затопляне трябва да си остане твърд.
Когато присъединяваш двата елемента, натискаш докато усилието за натсикане е постоянно, стигнеш ли ограничителната част на фитинга с нагрятата тръба, преставаш да натискаш. Не печелиш нищо от многогто натискане, но има опастност да намалиш диаметъра в областта на свързване. Ако пък си претоплил и си натискал много - много зле.
А както казваш че правиш мускули при присъединяването - още по -зле. По добре направя една ревизия на тези който си натискал най-много да не би от ф25 да си ги докарал до ф10 :wink: !!!
ПОд ревизия имам предвид - решеж и гледаш с фенерче, след това слагаш муфа, ако е добре положението!
GROHE Bs - специалист
kam34 написа:
Хубаво е да си направиш шаблонче с което да отбелязваш на всяка тръба с молив колко да я вкараш в поялника и фитинга после, че набуташ ли я до край разтечения материал запушва сечението на отвора на половина.
По тази технология ше умрем гладни бе човек.Има няма 1 баня 1 седмица
kam34 - специалист
По тая технология си лепих за сефте тръбите в банята :lol: свърших и на "майстора" работата.
GROHE Bs - специалист
Браво.Но ако клиентката подчертавам ти виси на главата и си иска банята готова ако може от вчера твоят метод е не приложим.Така че за вкъщи става лошо няма.Поздрави.
Нов съм тука но ще се радвам да помагам на домашни майстори като теб. :)
антон_31 - напреднал
малко помощ от мен

Прикачен файл

staklofiber.png
GROHE Bs - специалист
Ясно човече но ако го правиш 7 години просто е усет.А има по голям шанс да запушиш тръбата отколкото да не я нагрееш достатъчно.А таблицата дали отчита различните марки поялници щото примерно турските греят на умиране а чешките много по цивилизовано независимо от настройката.А също така турския полипропилен е в пъти по твърд от чешкия и иска много повече нагряване и натискане така че стига с тези опътвания и таблици.
  • 1
  • 2

Тема "Как лепите PPR (полидифузна заварка)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: