Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
sashonikolov - специалист
Колеги,да се допитам до Вас по-знаещите и да взема някакво решение относно избор на бойлер със серпентина.
Ще обясня принципната схема на свързването на бойлера за да изтъкна от какво не съм доволен и какво е решението на проблема.
Електрическата част на бойлера минава през силов контактор с 4х10 ампера контакти.Два по два са вързани на мост като се използват само два контакта а другите два са за резерв.
Идеята е когато диференциалния термостат изключи подгряването от котела автоматично да се възстанови електричеството към нагревателите и обратното,когато е отворена задвижката и бойлера се грее от котела електрозахранването към бойлера да е прекъснато.
Това го правя с цел такава,че ако се окаже,че котела е угаснал във всеки един момент да има осигурена топла вода от бойлера.
Е да де ама не се получава точно този ефект поради причината,че изхода на серпентината е прекалено високо от над най-ниската точка на бойлера.
Дефакто серпентината загрява 2/3 от целия обем на бойлера а 1/3 седи постоянно студена.
Когато диференциалния изключи подгрева от котела,веднага се включват нагревателите на ток.Поставих сонда в тръбичката на бойлера където се поставя неговия термо регулатор и там температурата е 17 градуса...постоянно.Затова и веднага се включват нагревателите за да загреят студения обем.
Та питането ми е има ли бойлер освен такъв,който е по поръчка със серпентина,която да хваща и по-ниската част от обема и да я загрява?
Бойлера е Дипломат 80 литра и определено не съм доволен как се случват нещата със серпентината.
Отделно от това няма предвидена сонда за допълнителна термодвойка!!! Е добре де на бойлер с фабрична серпентина как е възможно да няма място за допълнителна термо двойка при положение,че нещо трябва да мери тепературата и да знае кога да подгрява и кога не?!
Това е супер тъпо и недомислено!
Сега съм пробил кожуха на бойлера,изрових малко от изолацията и поставих датчика на балона с термо паста за процесор на компютър и си представям,че меря някаква температура..много несериозно меко казано!Но нямам друг вариант.
Ако използвам фабричния термостат на бойлера той ще дава постоянно ниска температура обясних вече защо.
Искам на горния етаж където мисля да живея другата зима с жената и детето да сложа бойлер,който е направен с повече акъл......
Въпросът е какъв да бъде?Имам място както за хоризонтален така и за вертикален модел.
Ще пусна снимки на бойлера,който е в момента за да ме разберете по-добре за какво става дума ако не съм се изразил добре с думи.
Съжалявам за обстановката около бойлера не е много чисто и подредено но напоследък нямам почти никакво време да отделям време за дребните неща.
Може би след март месец когато се очертава да остана безработен ще имам повече време за да се заигравам.....
Да допълня само,че помпата,която се вижда на снимката не е действаща.Идеята беше да се пуска и тя автоматично с отваряне на задвижката за по-добра циркулация през бойлера но се получи обратен ефект.Много бързо преминаване на топлата вода през серпентината и по-слабо греене.Сега седи само като кушаревския свидетел.Напролет ще резна едно парче от тръбата на размер и ще го сложа вместо помпата.Няма смисъл от нея.
Изображение
Изображение
На втората снимка добре се вижда къде е изхода на серпентината и колко място остава под нея.Обем,който не се загрява.
Последна промяна от sashonikolov на ср фев 01, 2012 11:18 pm, променено общо 1 път.
Тани - модератор
Намали размера на снимката , за да се чете нормално поста ти!
На нормалните бойлери със серпентини , ел. нагревателя се намира по средата на бойлера или по-високо и има място за датчици под и над всяка серпентина. Бих ти препоръчал да си вземеш със две серпентини и да си свържеш и слънчеви колектори на най-долната серпентина. По това време на годината температурата в долната част на бойлера е около 5°С и диференциалния термостат ще включи при сравнително ниска температура на колектора . Също така през лятото , когато не палиш котела ще използваш пълноценно бойлера, като подгряваш целия обем от слънцето. Избери възможно по-голям ВЕРТИКАЛЕН бойлер, защото ел- нагревателя ще подгрява само половината му обем!
Извинявам се за снимките.......коригирани са...
А за бойлера с две серпентини добре разбрах.....малко вероятно за това лято да имам финансова възможност да кача колектори на покрива.
Като марка и модел някакви препоръки?
Като обем на бойлер мисля,че повече от 100 литра е прекалено много.Сега 6 човека ползваме 80 литров бойлер и с малко бебе а за горе ще сме само с жена ми и бебко така,че и 80 литра при всяко положение ще ни е достатъчен.
Гледах снимки и картинки в мрежата и на Теси бойлерите ги показват на картинка,че най-долната навивка на серпентината е изнесена към ниската част на бойлера...Това реално ли е или само реклама?Какво Ви е мнението за така нареченият "Турболатор"?Ако е това,което съм гледал по рекламите има логика като цяло..
Тани - модератор
Моя е на Сънсистем 200л. с две серпентини и включително тази сутрин не ми стигна да се напаря като хората! Не забравяй , че на хубавите бойлери нагревателя е над средата и реално от тези 200 литра и аз топля с нагревателя около 80-90! Не се притеснявай за втората серпентина - ще я свържеш, когато имаш възможност. Аз вече втора година не съм свързал нито една серпентина. Просто захванах непредвидени ремонти и бойлера дори в момента е на минус 20°С с временна инсталация! Все пак обаче имам всякакви опции на свързване! Долната серпентина наистина започва от дъното!
Изображение

Относно производител - не кога да ти препоръчам. Засега съм доволен от моя , но е все още рано да се разваля , затова......
LazarGanev - "Велик майстор"
Елдом имат с долна серпентина, Теси имат също
Благодаря за съвета.Като дойда по Карловския регион може да се видиме на живо да обмениме още информация.Тя жената е Карловка :-D
Събирам още мнения и коментари по темата :)
LazarGanev написа:
Елдом имат с долна серпентина, Теси имат също
Имаш в предвид с една серпентина,която стига до долната част на бойлера или с две серпентини?
Видях на картинки в мрежата,че на Теси последната навивка от серпентината е изнесена по-надолу.Това ли имаш в предвид?
LazarGanev - "Велик майстор"
Елдом имат модел с една серпентина долу, имат и модел с една серпентина горе. За Теси трябва да погледна в каталога - кажи ми кой обем те интересува?
80 - 100 литра който и да е от двата ще ми свърши работа
Така като разглеждам по мрежата сравних бойлерите на Дипломат и Теси.
Мисля да се насоча към Теси GCV7/4S2 (L) 1004520 A03 TSRP...
Повече инфо за модела - http://www.tesy.com/bg/products/elektri ... srp_turbo/
Ако имате други предложения по темата ще се радвам да ги видя.

Тема "Съвет за избор на Бойлер със серпентина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: